1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin Deprem Hasarı 20 Milyon TL!

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, üniversiteye depremin maliyetinin 15-20 milyon lira civarında olduğunu söyledi. Battal, Erciş Meslek Yüksekokulunda fazla hasar olmadığını da belirtti

Prof. Dr. Battal, Erciş İşletme Fakültesi binasında inceleme yaptıktan sonra yaptığı açıklamada, depremden sonra bu binaya birkaç kez geldiğini, bugün ise uzman ekiplerle daha ayrıntılı tetkik için geldiklerini belirtti.

Erciş Meslek Yüksekokulunda fazla hasar olmadığını, bu binanın küçük rötuşlar ve boyalarla kullanıma açılabileceğini ifade eden Battal, “Şu an içinde bulunduğumuz Erciş İşletme Fakültesine de ekiplere baktırdık, burada çatlaklar fazla olmasına rağmen taşıyıcılarda çok büyük bir sorun olmadığını tespit ettik. Tadilat yapılarak kullanıma alınabilir” dedi.

“BİN METREKARELİK ALANA PREFABRİK YURT YAPILIRSA SORUN KÖKTEN ÇÖZÜLEBİLİR”
Mimar Sinan Üniversitesi Rektörlüğünün İstanbul’dan diğer üniversitelerdeki uzmanlarla ekip oluşturacağını, bu ekibin gelecek haftadan sonra üniversite binalarında deprem performans testi yapmak için Van’a geleceğini bildiren Prof. Dr. Battal, şunları kaydetti: “Önümüzdeki hafta Ankara’da YURTKUR Genel Müdürü ile görüşeceğim. Onlar da eleman gönderdi, yurtlarla ilgili raporlarını tuttular. Burada eğitim öğretimimizin hızlı bir şekilde hayata geçirilebilmesi için YURTKUR kapasitesini artırıyor. 210 kişilik kız yurdu ranzalı sisteme dönüştürülerek 420 kişilik yurt haline getirilecek. Yıkılan öğrenci yurdundan kaynaklı sorun böylece çözülmeye çalışılıyor. Dışarda özel yurtlarda ve evlerde kalan pek çok öğrenci kaldıkları yerlerin tahrip olması nedeniyle belki de artık güven unsurundan dolayı resmi yurtlara yönelecek. Biz de bu sorunu prefabrik yurt yapmak suretiyle çözebiliriz. Ben bir hesap yaptım, bin metrekarelik alana prefabrik yurt yapılırsa sorun kökten çözülebilir. Erciş’e düşünülen 500 kişilik yurt yapılıncaya kadar ortaya çıkan yurt sorunu prefabrik yurtla çözülmüş olacak.”

Van’daki üniversite kampüsünde meydana gelen hasarla ilgili bilgi veren Battal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Uzmanlar kampüste 13 binamızda ağır hasar olduğunu söylüyor. Bu binalardaki hasarlar da yine deprem performans testi yapılarak netleşecek. O binalarda eğitim-öğretimin devam ettirilmesi zor görünüyor. O öğrencileri başka yere nakledebilmemiz için Van merkezde en azından 10 bin metrekarelik derslik alanı olması gerekiyor. En fazla öğrencimizin olduğu Van Meslek Yüksekokulu ve Eğitim Fakültesinde A ve B blokta ciddi sorunlar olduğu söyleniyor. Bu bizim için çok ciddi bir sorun. Eğitim-öğretimi bu dönemde başlatmamız lazım. Bunu prefabrik dersliklerle çözmemiz gerekiyor. Öğretim elemanlarımızın kaldıkları lojmanların da elden geçirilmesi gerekiyor. Öğretim elemanlarımıza ciddi imkanlar sunmamız gerekiyor. 300-400’ün üzerinde prefabrik lojman yapılmak zorunda.”

Prof. Dr. Battal, son 30 yıldır çok önemli bir misyon üstlenen YYÜ’yü içinde bulunduğu sıkıntıdan bir an önce çıkarmak zorunda olduklarını, bu anlamda deprem nedeniyle tedirgin olan, barınma sorunu yaşayan öğretim üyelerinin Van’dan gidişini engellemek için barınma sorununu acilen çözmeleri gerektiğini belirtti.

DEPREMİN ÜNİVERSİTEYE MALİYETİ
Battal, “Depremin üniversitede yol açtığı mali yük nedir?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Maliyet, deprem performans çalışmaları yapıldıktan sonra netleşecek. Ancak benim gördüğüm kadarıyla üniversitemize depremin maliyeti 15-20 milyon lira civarında. Üniversite hastanemizde de hasarlar var ancak hizmete engel değil, tamir ediyoruz. İnşaat durumunda olan eğitim araştırma hastanemizin kesinlikle yeni binasına taşınması gerekiyor. Bugün itibarıyla bu hastaneye 10 milyon lira daha tahsis edilirse üniversitemiz hızla ivmesini artırarak devam edecektir” dedi.

Prof. Dr. Battal, üniversitenin yeniden eğitime başlayabilmesi için desteğe ihtiyaçları olduğunu belirterek, “Vatandaşlara da çağrıda bunuyorum. Bina yaptırmak, prefabrik ev ya da lojman için yardımda bulunmak isteyen tüm vatandaşlarımızın, iş adamlarının desteğini alabiliriz” diye konuştu.

AA

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Sektör Temsilcileri Konut Satışlarındaki Artışın Nedenlerini Açıkladı

Konut satışında yüksek faiz oranlarına rağmen 134 bin 155 adetle ağustosta yılın en yüksek aylık …