Yurtdışında “bir gün yeniden dönme” umuduyla çalışan gurbetçiler, Türk gayrimenkul sektöründeki büyük gelişimle birikimlerini yeniden memleketlerine yönlendirmeye başladı.
Yurtdışında “bir gün yeniden dönme” umuduyla çalışan gurbetçiler, Türk gayrimenkul sektöründeki büyük gelişimle birikimlerini yeniden memleketlerine yönlendirmeye başladı. Sayısı gün geçtikçe artan marka projelerin cazibesi gurbetçileri de etkilerken, dövizdeki artışın getirdiği fırsatla daha çok kar etmenin de kapıları açıldı.
Avrupa ve Türkiye arasında yapılan anlaşmalar sonucunda 60’lı yıllarda çeşitli ülkelere göç eden ve bugün 3’üncü kuşak üyelere ulaşan 5 milyonu aşkın Türk vatandaş yurt dışında yaşamını sürdürüyor. Türkiye’ye özlemlerini tatil dönemlerinde memleketlerine gelerek dindiren gurbetçilerin ortak hayali ise bir gün yeniden kendi topraklarına dönebilmek…
Bu hayalle yatırımlarını da memleketlerine yapmak isteyen gurbetçiler son 10-15 yıldan bu yana ne yazık ki ellerini memleketlerinden biraz çekmişti. Aldıkları gayrimenkullerin zarar etmesi, bakımsızlıktan kaynaklanan sıkıntılar ve bu noktada değer düşüklüğü yaşanması ile yatırımlarında “pause”a basan gurbetçiler rotayı yeniden dünyayla yarışacak projelere imza atan Türk gayrimenkul sektörüne çevirdi.
Ülkenin neredeyse her kentinde inşa edilen marka projelerin gurbetçilerin de dikkatini çektiğini kaydeden Şahika Grup Yapı ortaklarından İç Mimar Murat Altuntaş, “Türkiye’de inşaat sektörü kat ettiği büyük yolla Avrupa’yla yarışır hale geldi. Birbiri ardına inşa edilen markalı konut projeleri, ülkedeki konut anlayışını değiştirirken, Avrupa’da yaşayan Türkler’i de etkiledi. Yatırımı kendi ülkesine yapmak isteyen gurbetçiler, hem yatırım hem de kesin dönüş zamanı geldiğinde oturmak için konut projelerini tercih ediyor” dedi.
Altuntaş, döviz fiyatlarının Türk Lirası karşısındaki rekor yükselişinin de gurbetçilerin yatırımını etkilediğini ifade ederek, şunları söyledi:
“Dövizin artmasından yurt dışında yaşayan Türk yatırımcıların daha karlı çıktığını söylemek mümkün. Çünkü dövizdeki artışla birikimleri Türkiye’de daha da değerlendi. Örneğin, biriktirdikleri 100.000 Euro’yla daha önce 2+1 konut alabilirken, şu an aynı parayla 3+1 konut alabilir duruma gelindi.”
Yatırımların daha da değerlenmesi için gurbetçilere önerilerde bulunan Altuntaş, “Gurbetçi vatandaşlarımızın iyi araştırma yapıp, kendini işleriyle kanıtlamış, kaliteli ve gelişime açık bölgelerdeki konut projelerine yönelmeleri ileriki dönemlerde de avantajlı olmalarını sağlar. Ankara’da Beytepe bölgesi gelişim potansiyeli iyi değerlendirilen bir bölge. Bu bölgede LEMA Grup ve FERTAŞ AŞ işbirliğiyle kurulan Şahika Grup Yapı olarak hayata geçirdiğimiz Parktepe Evleri projemiz de şaşırtıcı derecede gurbetçilerin ilgisiyle karşılandı. Yaz döneminde çok sayıda yurt dışında yaşayan vatandaşımız konut almak için bize başvurdu. Kalitesi, geleceği ve yüksek yatırım değeri ile Parktepe Evleri, gurbetçilerin gözü kapalı güvendiği bir proje” ifadelerini kullandı.