Türkler’in Yunanistan’da kelepir fiyatlara inen şirketlerden ya da adalarda gayrimenkullerden almaya pek niyeti yok ancak Atina Borsası’nda adeta yerlerde sürünen hisseler dikkat çekmiş
Sermaye piyasasında son günlerde çok konuşulan bir bilgiye göre, Yunan bankacılık sektörünü çok yakından takip eden iki tanınmış işadamı National Bank of Greece hisselerini neredeyse dip fiyatlardan yakalayıp hatırı sayılır bir kazancı cebine koydu.
Büyük bir ekonomik buhran yaşayan ve iflasın eşiğine gelen Yunanistan, belki doğrudan yatırımda Türk sermayesini kendine çekecek güveni veremedi ancak Atina Borsası, bazı Türk yatırımcıların al sattan kazandığı parayı konuşuyor. Finans sektöründe konuşulanlara göre bankası da olan iki büyük işadamı ile bazı sanayiciler Aralık ayında, yani fiyatların adeta yerlerde süründüğü, Yunanistan’ın iflası için tarih biçildiği günlerde gözlerini karartıp ciddi miktarda hisse senedi aldı. Avrupa Birliği’nin ağır abileri Almanya ve Fransa’nın euro bölgesinin geleceğini düşünerek kesinlikle Yunanistan’ı kaderine terketmeyeceği hesabı yapan bu işadamları özellikle bankacılık hisselerinde yoğunlaştı.
Söylentilere göre iflas tartışmalarının ayyuka çıktığı Aralık ayında Atina Borsası’ndan National Bank Of Greece (NBG) hissesi alan Türk işadamları son üç ayda euro bazında yüzde 60’a yakın getiriyi cebine koydu.
11 Ocak’ta 1.29 euro olan NBG hisselerinin sadece son bir ayda yüzde 90 oranında değer kazanarak 2.47 euroya ulaştığı dikkati çekiyor.
Bankacılık kaynaklarının aktardığı bilgilere göre, Yunanistan için iflas dedikodularının çıktığı süreçte banka sahibi olan iki büyük işadamı ile bazı sanayiciler ciddi anlamda kazanç elde etti. Adının açıklanmasını istemeyen bir aracı kurum yetkilisi, “Türk yatırımcılar son dönemde uluslararası piyasalarda giderek daha fazla boy göstermeye başladı. Çünkü Türkler risk almayı seviyor ve paranın da bu şekilde kazanılabileceğine inanıyor. Yunanistan piyasası da yüksek riskin yanı sıra yüksek kazanç vaadediyordu. Birileri bu riski göze aldı” dedi.
NBG hisseleri Finansbank satış haberi ile yükseldi
Türk yatırımcıların dikkatini çeken NBG hisseleri, dibi gördükten sonra Atina Borsası’nda diğer bankacılık hisselerine göre daha yüksek bir getiri sağladı.
Yunanistan’ı kurtaracak AB yardımı ile ilgili haberler, Atina Borsası’nda bankacılık hisselerinin liderliğinde yükselişlere neden olurken, NBG’nin Türkiye’deki iştiraki Finansbank’ın satışına yönelik dedikoduların hiç bitmemesi ise NBG hisselerine ekstra doping oldu.
Makedon ve Yunan gazetelerinde yer alan satış haberleri banka yönetimi tarafından yalanlansa da kulislerde Finansbank’ın iyi bir teklif gelmesi halinde satılabileceğine dair spekülasyon hiç eksik olmadı. İngiliz Financial Times gazetesi de, HSBC’nin Finansbank ile ilgilendiğini yazınca Atina Borsası’nda NBG hisselerindeki yükseliş hız kazandı.
‘Finansbank’ın satışı can simidi olur’
Yunan medyasına göre zor durumdaki Yunan bankaları ortaya çıkan sermaye açığını dış ülkelerdeki hisselerini satarak kapatacak. To Vima gazetesi, Yunan bankalarının, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok ülkedeki banka hisselerinin satışını bir “can simidi” olarak gördüğünü belirttiği haberinde NBG’nin Finansbank’daki hisselerini satış listesine aldığını açıklamıştı. Proto Thema gazetesi de bankacıların bu satışlardan, yeniden sermayelendirilme çabalarına önemli katkı sağlayacak 4-5 milyar euro gelir sağlamayı hedeflediğini belirtmişti.
Önce kendi kazandı şimdi Türk yatırımcı kazanıyor
Yunanistan’ın en köklü bankası olan NBG, 2006 yılında Hüsnü Özyeğin’in sahibi olduğu Finansbank’ın yüzde 46 oranındaki hissesini 2.3 milyar dolara satın alarak Türk bankacılık sektörüne adım atan ilk Yunan bankası olmuştu. Özyeğin’in elinde kalan yüzde 9.7’lik hisse için de 697 milyon dolar ödeyen Yunanlılar, borsa yatırımcılarının elinde bulunan azınlık hisseleri de alarak Finansbank’ın tek sahibi haline gelmişti. Finansbank, Türkiye’deki hızlı ekonomik büyüme sayesinde Yunan NBG’nin en dinamik en çok gelir getiren iştiraki haline geldi. Yunanlılar Finansbank ile kazanırken, şimdi Türk yatırımcılar da NBG üzerinden Atina’da kazanmasını bildi.
Yunanistan’dan Düyun-u Umumiye tarzı istekler
Yunanistan’a 130 milyar euroluk ikinci kurtarma paketini görüşmek için telekonferans yapan Euro Bölgesi maliye bakanları, Atina’dan borç geri ödemesinde garanti teşkil edecek özel mekanizma istedi.
Kaynaklar, Osmanlı’nın son dönemindeki “Düyun-u Umumiye”yi hatırlatan talebin Almanya, Hollanda ve Finlandiya’dan geldiğini bildirdi. Bu mekanizma garantisinin verilmemesi halinde Yunanistan’a verilecek ek yardım ve EFSF’den aktarılacak fonun onaylanmasının ülke parlementolarında zora girebileceği konuşuluyor. Euro Grubu Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker de telekonferansın ardından yaptığı açıklamada, “AB-IMF programının uygulanmasının denetlenmesini güçlendirecek ve borç ödemelerinin önceliğini güvence altına alacak özel mekanizmalar üzerinde yeni değerlendirmeler zorunlu” diyerek “Düyun-u Umumiye” talebine işaret etti. Almanya’nın AB’nin Yunanistan’a bütçe komiseri görevlendirmesi yönünde geçen ay tartışmaya açtığı öneri, Atina’nın sert tepkisi nedeniyle rafa kaldırılmıştı.
UFUK ŞANLI/VATAN