Ytong konut sistemi, konut üretimini hızlandırmak ve en ekonomik çözümü oluşturmak amacı ile geliştirilen bir hazır konut sistemidir.
1.Yapı Tarzı:
Yapının duvarlarından, çatı ve normal kat döşemelerine kadar tüm aksamları Ytong Yapı Malzeme ve Elemanları ile kolayca inşa edilir. İnşaat alanı nerede olursa olsun çimento, kum, kalıp ve işçilik masrafları diğer sistemlere göre en az seviyeye iner.
Zemin cinslerine uygun olarak seçilmiş olan temeller üzerine Donatılı Düşey Duvar Elemanları tekniğine uygun olarak monte edilir. Montajı yapılan duvarlar min. 20×20 ebatlarında betonarme hatıllar ile bağlanır. Döşeme ve Çatı Panellerinin betonarme hatıllarının üzerine montajı ile kaba yapı tamamlanır. Paneller fabrika şartlarında milimetrik hassasiyette ve her türlü kalite kontrolü yapılarak imal edildiğinden yapı ± 10 mm hassasiyetinde inşa edilebilmektedir.
Ytong Konut Sistemi, tam anlamıyla “Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik”in Yığma Kâgir Yapılar bölümünde mütalaa edilmesi gerekir. Ancak Ytong Konut Sistemine göre inşa edilecek yapıların projelendirilmesinde şirketimizin önerdiği proje ve uygulama esaslarına uyulmalıdır.
Bu elemanlarla inşa edilecek yapıların kalkan duvarları, yangın duvarları gibi bölümlerinde G4 sınıfı Ytong blok malzemeler kullanılır.
2. Projelendirme:
Çelik donatılı olarak üretilmiş taşıyıcı Ytong duvar, döşeme ve çatı elemanları ile uygulanmak üzere birçok modelde proje sunulmaktadır. Tek veya iki katlı olarak sunulan tüm modellerin mimari, uygulama, elektrik ve tesisat projeleri Ytong tarafından sipariş sahiplerine verilmekte ve montaj konusunda gerekli destek sağlanmaktadır. Beğendiğiniz modelin uygulama projeleri siparişiniz ile birlikte ücretsiz olarak sunulmaktadır. Mevcut projeleriniz, Ytong’un uzman mimar ve mühendisleri tarafından ücretsiz olarak Ytong Konut Sistemi’ne göre yeniden modüle edilebilmektedir.
3. İnce Yapı İşleri:
Ytong paneller ile düzgün bir yüzey elde edildiği için geleneksel inşaat tekniğine göre sıva ve işçilikten büyük oranda tasarruf edilebilmektedir.
4. Deprem Emniyeti:
Deprem dayanımı ile ilgili teknik raporlar mevcuttur. Deprem bölgesinde, deprem öncesinde inşa edilmiş hiçbir yapı depremde yıkılmamış, hasar dahi görmemiştir. Ytong Yapı Sisteminin depreme karşı dayanıklılığı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü, İ.T.Ü. ve O.D.T.Ü. tarafından verilen raporlar ile kanıtlanmıştır.
5. Yalıtım:
Ytong Yapı Malzeme ve Elemanları yüksek ısı ve ses yalıtım değerlerine sahip olduğundan ilave yalıtım malzemesi gerektirmez.
6. Yapının ekonomik ömrü:
Betonarme yapıların ekonomik ömrü ile aynıdır.
7. Ekonomi:
Ytong Konut Sistemi geleneksel yapılar ve hafif geçici prefabrik yapılardan pahalı değildir. Buna karşın, yeni yapı sistemleri olarak lanse edilen çelik karkas, ahşap ve kütük evlerden % 50–70 mertebelerinde daha ucuzdur.
8. Yapım Süresi:
Kaba inşaat için ~30 gün, anahtar teslimi için ~90 gün hesaplanabilir. Diğer yapı sistemlerine göre inşaat süresi çok daha kısadır.
9. Yangın Emniyeti:
YTONG 1200 oC’ye kadar ateşe dayanıklı olduğundan yapıda yangın emniyeti sağlar. Özellikle deprem sonrası ülkemizde alternatif konut sistemlerinin yangın güvenliği göz ardı edilmektedir. Oysa bu tür yapılar yangına çok hassas olan ahşap, strafor, poliüretan gibi malzemeler kullanılarak inşa edilmektedir.
10. Diğer avantajlar:
Isı yalıtım özelliğinden dolayı kışın ve yazın, ısıtma-soğutma masrafları en az seviyeye iner. Ytong konut sistemi ile inşa edilen konutlar yapı kalitesi açısından 1. sınıftır. Bu yapılarda kullanılan Ytong malzemelerinin tutarı toplam konut maliyetinin yaklaşık % 20’si mertebesindedir.
Kullanıldığı Yerler:
Ytong Konut Sistemi ile 1963 yılından günümüze, yurdumuzun dört köşesinde; sağlık ocağı, deprem evleri, okul, yurt, karakol, muhtarlık gibi sosyal ve kamu binaları ile turistik tesis, dağ ve orman evleri, villa inşa edilmiş ve edilmektedir.
Uygun bir montaj planlaması ile bir usta ve 3 işçi 100 m² tek katlı bir konutun Ytong montajını 5 günde tamamlayabilmektedir.