Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 2013 yılında yapılacak 434 proje hakkında bilgi verdi.
Yıldırım, İstanbul-Ankara arası Yüksek Hızlı Tren’in bu sene biteceğini, 150 yıllık Marmaray hayalinin gerçek olacağını ve Ankara metrolarından Kızılay-Çayyolu ile Batıkent-Sincan hatlarının bu senenin sonunda bitirileceğini bildirdi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, TGRT Haber Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar’ın hazırlayıp sunduğu “Ankara’nın Gündemi” programına konuk oldu. İhlas Medya Ankara Grup Başkanı Nuri Elibol ve 24 TV Ankara Temsilcisi Yaşar Taşkın Koç’un sorularını yanıtlayan Bakan Yıldırım, programda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Güncel meselenin terör olduğu ve terörün bir an önce sonlandırılmasının 75 milyon insanın arzusu olduğunu ifade eden Yıldırım, “Terör, 35 yıldan daha fazladır can yakmaya devam ediyor. Ülkemizin fidanları, Mehmetleri, masum insanlar ölenlerin sayısı 40 bini aştı. Ölen insanımız bizim insanımız. İnsan kaynağımızı zaten biz Kurtuluş Savaşı’nda Osmanlı döneminde kaybettik. Ortada bir savaş yokken böylesine büyük bir kayıp bir ülke için en büyük acıdır, en büyük elemdir. Millet bir an önce bu belanın def edilmesini, bütün kaynaklarımızın ülkemizin kalkınmasına, büyük Atatürk’ün bize işaret ettiği çağdaş uygarlık seviyesine ulaşmak için Cumhuriyetimizin 100. yılında dünyanın 10 sayılı ülkeleri arasında yerimizi almak için harcamamızı bekliyor. Bu süreçte terörü ortadan kaldıracak, silahları susturacak ne inisiyatif olursa olsun bunu herkes gayet olumlu karşılar, saygıyla karşılar. Bu bizim ülkemizin geleceğidir” dedi.
35 yılda 1 trilyon dolar kaynağın heba olduğunu dile getiren Yıldırım, bu kaynakla 400 tane 3. Boğaz Köprüsü’nün, 400 bin kilometre bölünmüş yolun, üçüncü havalimanından 100 milyon yolcu kapasiteli en az 60 tane yapılabileceğini, nüfusu 100 bini aşkın yüzlerce şehrin kurulabileceğini kaydetti. Yıldırım, “Bu nifak tohumları her kim attıysa, her nedenle atıldıysa artık bunu sürdürmenin, ülkenin kaynaklarını yok etmenin bir anlamı yok. Bundan nemalananlar, iç ve dış destekçileri, bunun ticaretini yapanlar hariç herkes istiyor. O halde herkesin sorumlu davranması lazım. Kişisel beklentileri kenara bırakmak lazım. Ülkenin bölünmesi, demokratik özerklik, ayrı bölgesel yönetim, bunların geçerli formüller olmadığı, umutsuz vakalar olduğu bir kez daha anlaşılmıştır. Ülkede silahlar susacak, bir olarak, bütün olarak hep beraber el ele, kol kola vereceğiz. Ülkemizin kalkınması için ele güne karşı dimdik ayakta durabilmek için hep beraber çalışacağız. Yeni bir sayfa açacağız. Herkes bunu istiyor. Ama bu süreç sabote edilirse, bu süreç üzerinden siyaset yapılırsa ülke zaman kaybetmeye devam eder” şeklinde konuştu.
“HER TÜRLÜ ENGELLEMEYE RAĞMEN BÖLGEYE YATIRIM YAPTIK”
Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde terör nedeniyle yatırımların yıllardır kesintiye uğradığını, işlerin geciktirildiğini kaydeden Bakan Yıldırım, şu ifadeleri kullandı:
“Bütün tehlikeleri, bütün riskleri göze alarak yatırımlara amansız şekilde devam ettik. 1993-2003 yılları arasında 2.5 milyar TL yatırımla 563 kilometre bölünmüş yol yapılmış. 2003-2012 yılları arasında ise bu bölgede 4 bin 824 kilometre bölünmüş yapıldı. Harcanan para ise 16.5 milyar TL olmuştur. Kim diyor bölge ihmal ediliyor diye? Buyursun söylesinler. Her türlü zorlamaya, engele rağmen bölgeye yatırım yaptık. Bütün ulaştırma yatırımlarına baktığımızda bu rakam 23 milyar TL’yi geçiyor. Bölgeye yapılan yatırım miktarı 35 milyar TL. 35 milyar yatırımın 23 milyarını biz yapmışız bakanlık olarak. Ulaşım demek hayat demek, medeniyet demek, sosyal ekonomik refah demek.”
Bakan Yıldırım, ülkenin her yerinin aynı derecede önemli olduğunu vurgulayarak, “Eskiden olduğu gibi batıya hastane, doğuya hapishane; batıya yol, doğuya karakol anlayışını yıktık. Hastaneyse hastane, okulsa okul, yolsa yol doğuya da yapılacak, batıya da yapılacak. Ülkenin her karış toprağına en çağdaş hizmeti götürebiliyorsan o zaman çağdaşsın. Şapka sallayarak çağdaş Türkiye olmaz” ifadelerini kullandı.
Bakan Yıldırım, 2023 yılı hedefleri arasında Diyarbakır’a kadar hızlı tren projesinin olduğunu belirterek, “Sivas hattı Kayseri’den ayrılarak Malatya, Elazığ üzerinden orada birleşecek” dedi.
İstanbul’da yapılacak üçüncü havalimanı ile ilgili de bilgiler veren Yıldırım, “Dünyanın en büyük havalimanları arasında yer alacak. Bugün yarın ihale olacak. 4 yıl sürecek. Maliyeti yaklaşık 6.5 milyar euro olacak. 1 milyon metrekareden fazla kapalı alanı olacak. Kapasitesi ise 150 milyona kadar çıkacak, 6 tane pisti olacak. Birçok anlamda Türkiye bir transfer merkezi, hat merkezi yapacak bir alan var” diye konuştu.
ULAŞTIRMADA 2013 HEDEFİ
2013’te 434 projede çalışma yapılacağını ifade eden Yıldırım, “Yeni başlayacağımız proje sayısı 102, bitireceğimiz proje sayısı ise 111. 2013 yılında 3 bin 500 kilometre sıcak asfalt yapacağız. Yani bu sene sıcak asfaltta bir seferberlik var. Bu sene bölünmüş yolları yaptık, artık onları otoyol kalitesinde sıcak asfaltlarla kaplamamız lazım. Belli başlı önemli projeler hızlanacak. Bu projelerden biri İstanbul-İzmir otoyolu. Bu senenin sonuna doğru İzmit Körfezi’nde köprü ayaklarının yükseldiğini göreceğiz. Kuzey Marmara Otoyolu ve üçüncü Boğaz Köprüsü’nün ayaklarının yükseldiğini bu sene göreceğiz. İstanbul-Ankara arası Yüksek Hızlı Tren nihayet bu sene bitecek. 150 yıllık Marmaray hayali gerçek olacak. Ankara metrolarından iki hat; Kızılay-Çayyolu, Batıkent-Sincan’ı bu senenin sonunda bitireceğiz, üçüncü hat Tandoğan-Keçiören 2014’e kalıyor. Üçüncü havalimanının inşaatına başlayacağız. Dünyanın 10 büyük limanı arasında yer alacak Kuzey Ege Limanı’nın inşaatına başladık geçen yıl. Yine bu yıl hızlandırarak devam edeceğiz. Karadeniz’de Filyoz Limanı’nın da 2013 yılında ihalesini yapacağız. Bilişimde yüzlerce AR-GE projelerimiz var” şeklinde konuştu.
Köprü ve otoyolların 25 yıllığına özelleştirilmesiyle ilgili olarak da Bakan Yıldırım, “Yollar üzerindeki tesisleri işletecekler; yolların, köprülerin bakımını yapacaklar. Zamlarla ilgili sınırlamalar var, enflasyonu geçmeyecek. Yine bedava uygulaması devam edecek. Ama yeni yapılan otoyollar özelleştirmeye dahil değil” dedi.
Otoyollarda hız sınırının 10 kilometre artırıldığını ve daha fazla artırılamayacağını söyleyen Bakan Yıldırım, “Yolların kralı yok, yolların kuralı var. Kurallara uyacağız. Gaza gelmeyelim, kurallı kaideli yolumuza devam edelim. 5 dakika erken gitsen ne olacak? 5 dakika arasındaki fark; yaşam ve yok olmaktır” şeklinde konuştu.
“YOLLARI BÖLDÜK, HAYATLARI BİRLEŞTİRDİK”
Bakan Yıldırım, yapılan bölünmüş yolların hayat kurtardığını belirterek, “Yolları böldük, hayatları birleştirdik. Bölünmüş yollardan dolayı trafiğin ve seyahat miktarının iki kat artmasına rağmen ölümlü kazaların oranı yüzde 41 azaldı. Kafa kafaya çarpışmalar bitti. Yol kusurundan kazalar artık yok mertebesine indi. Yolların bölünmesiyle birlikte bir yılda yakıttan ve zamandan tasarruf 14.5 milyar dolar oldu. Bölünmüş yollara harcadığımız para 4.5 yılda geri döndü. Araç sayısının artmasına rağmen 2.3 milyon ton daha az karbondioksit havaya vermiş olduk. Yolları böldük, milleti birleştirdik” ifadelerini kullandı.
“Havayolu halkın yolu” diyerek yola çıktıklarını söyleyen Yıldırım, şunları kaydetti:
“Türkiye’de 8.5 milyon vatandaşımız uçağa binerken, şimdi 65 milyon insan uçağa biniyor. Dış hatlarla birlikte 130 milyonu geçtik. 16 milyon vatandaşımız ilk defa uçağa bindi. Türkiye 60 noktaya uçuyor diyorduk, şimdi 192 noktaya uçuyor. Türkiye eski Türkiye değil. Dışarıdaki insanlar Türkiye’ye gıpta ediyor. Amerikalı geldi ağzı açık kaldı. ‘Bizim hızlı trenimiz yok, tebrik ederiz’ dedi. Yani Türk insanı dışarıya gittiği zaman ‘Niye onlarda var da bizde yok?’ sorusunu artık sormuyor. Çünkü daha iyisi bizde var.”
AK Parti iktidarı döneminde her yıl ortalama 136 kilometre demiryolu yapıldığını dile getiren Bakan Yıldırım, “Şu anda bin 86 kilometre tamamlandı, 3 bin 434 kilometrede de çalışmalar devam ediyor. Ayrıca toplam 11 bin kilometre hattın 7 bin 50 kilometresini tamamen yeniledik. Demiryolunda bu sene yapılan yatırım 7 milyar TL, son 10 yılda yaptığımız yatırım miktarı ise 25 milyar TL’dir” dedi.
“TÜRKİYE, DAHA BÜYÜK BAŞARIYA HAZIR OLSUN”
Göktürk-2 uydusunun çalışmalarını anlatan ve Türkiye’nin daha büyük bir başarıya hazır olması gerektiğini dile getiren Bakan Yıldırım, Türkiye’nin yüksek menzilli, 36 bin 500 kilometrede konuşlanacak, 3.5 ton ağırlığında büyük bir haberleşme uydusunu 2016 yılında uzaya göndereceğini bildirdi. Yıldırım ayrıca, 2013 yılının Kasım ayında Türksat 4A uydusunun gönderileceğini, 2014 yılının Şubat ayında da Türksat 4B uydusunun gönderileceğini kaydetti. Yıldırım, “Bu uydular gönderildiğinde Afrika’nın tamamını kapsama alanına alıyoruz” diye konuştu.
Kaynak: İHA