1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Yılda 3 Marmaray Yapmak İçin Konutlarda Enerji Tasarruf Şart!

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Önder Kıraç, artık, asgari düzeyde enerji tasarrufu sağlamayan binaların ruhsat alamayacaklarını ifade etti. Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) tarafından ilki düzenlenen ‘Bir Enerji Stratejisi: Yalıtım’ konulu konferansta konuşan Kıraç, enerji tasarrufu konusunda attıkları adımlara dikkat çekti. Türkiye’de enerji yatırımlarına paralel olarak enerjinin tasarrufuyla ilgili gerekli düzenlemeler yapıldığını, Bakanlığın da 1 Ocak 2011’de uygulamaya başlayacağı Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği’nin çıkarılması ve bunu sıkı takibiyle işe başladığını belirten Kıraç, geliştirdikleri uygulamalar ve yarattıkları sonuçlar hakkında konuştu.

1 Ocak’tan itibaren yeni yapılacak tüm binalar için zorunlu bir yönetmelik olarak yürürlüğe girecek olan uygulamanın aslında bir sistem bütünü olduğuna dikkat çeken Kıraç, şöyle devam etti: “Bunun için İZODER ile stratejik bir işbirliği yaptık. BEP-TR yazılım programı geliştirildi. 1 Ocak 2011 tarihi itibariyle yeni bir sistem geliyor. Yeni yılın ilk gününden itibaren yazılım da ruhsatla birlikte yürütülecek.”

Eski binalar için de yazılım

Bunun da enerji kimlik belgesi verilmesi çalışmalarının ilk adımını oluşturacağını belirten Kıraç, “Artık asgari düzeyde enerji tasarrufu sağlamayan binalar ruhsat alamayacak. Bu uygulama, sektörün temsilcileri olan üreticiler ve satıcılar için çok önemli yatırım ve uygulama fırsatları veriyor. Uygulama, 2017 yılından itibaren de eski binalar için başlatılacak” dedi.

Türkiye’nin enerji harcamalarına dikkat çeken Bakan Kıraç, yıllık 40 milyar dolar düzeyinde ithal edilen enerjinin yüzde 40’ının konutlarda kullanıldığını ifade ederek, yüzde 30-40 düzeyinde tasarrufun 6 milyar dolar anlamına geldiğini söyledi. Kıraç, “6 milyar dolar her yıl 3 Marmaray projesi, bir Boğaz Köprüsü, bir Atatürk Barajı, İstanbul-Ankara arasındaki hızlı tren hattını iki kez yapmamıza yeter” diye konuştu.

İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Arıman da yaptığı konuşmada BEP-TR yazılımının Türkiye ve AB ülkeleri için ilk ve örnek bir uygulama olduğunu belirtti.

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Yunanistan’da Kapıda Vize Dönemi Başladı: Vize Ücreti Ne Kadar Olacak?

Türkiye kıyılarına yakın 10 Yunan adasında Türk vatandaşları için hızlı vize uygulaması başlatıldı. Peki, kapıda …