Mezun olur olmaz askere gitmeli miyim? Okuduğum şehirde mi iş arasam? Referansım yok, özgeçmişime kimi yazayım?
İşte iş arama sürecinde kafanıza takılan soruların cevapları…
Askere gitmeme daha var. İş arama sürecinde bu sorunu nasıl çözerim? Yoksa hemen askere mi gitsem?
Eğer olanak varsa ve gerekli prosedürleri hayata geçirmek mümkünse hemen gitmekte fayda var. Kısa dönem askerlik zaman kaybetmeden, pürüzsüz bir biçimde iş yaşamınıza atılmanızı sağlar. Çünkü askerlik öncesi kariyer hedeflerinize uygun işlerde çalışma olanağınız çok sınırlıdır. Zaten çoğu iş ilanında “askerliğini yapmış olma” şartını görürsünüz. Sonuçta okul bitiminden hemen sonra askerlik yapmak en iyisi diyebiliriz. Burada ne istediğinizi doğru olarak ortaya koyabilmeniz gerekir. Evlilik, yüksek lisans, sağlık sorunları gibi nedenler varsa tabi ki erteleme yönünde karar verebilirsiniz. Askere gitmeden bulacağınız işlerde bu durumu ortaya koyduğunuz halde işe alınmak isterseniz, problem yok demektir. Yüksek potansiyelli bir adayı askerlik engeline rağmen kurumlar kaçırmak istemezler. Veya askere gidene dek yarı zamanlı deneyim kazanacağınız işlere, yine baştan açıkça konuşarak gidebilirsiniz. Askerlik yapmadan çalışma olanağı buluyorsanız, tercihinizi yaparken iki temel konuyu göz önünde bulundurun:
-İşletmeler askerlik yapmayanları geçici olarak değerlendirir ve yatırım yapmazlar. Üstelik farklı ücret statüleri uygularlar.
-Her şeye rağmen iş dünyasını tanımak ve deneyim edinmek isteyebilirsiniz.
Bu noktada asıl sorun, sizin askerlik konusunda kararınızı vermiş ve kariyer planınızda bunu konumlandırmış olmanızdır.
Ailemin yaşadığı şehre dönersem iş bulamam. Okuduğum şehirde de başlangıç ücretleriyle yaşamam mümkün değil. Ne yapacağımı bilmiyorum.
Bu durumda olan binlerce genç olduğunu biliyor musunuz peki? Ortaya koyduğunuz bu sorun gerçekten büyük bir sorun, biliyoruz. 1000 TL’lik bir ücretle işe başladığınızı düşünelim. Bunun 500’ü kira, 200’ü masraflar ve cebinize tüm bir ay yaşamak için 300 TL kalıyor. Yani her güne 10 TL. Bu 10 TL ile yaşayacağınızı sanıp, riskli kararlar almayın. Bunun için öncelikle henüz okuldayken ve herkesi tanıyorken ev arkadaşlığı ile ilgili bir araştırma yapın. Sitelere ilan verin. Ve seçiminizi yaparken güvendiğiniz insanlardan yardım alın. İşiniz tam oturuncaya kadar risk almamaya çalışın. Sonra para konusunda yaşayacağınız mutsuzluklar işinize yansır, motivasyonunuzu düşürür.
Referans göstereceğim kimse yok. Referanslar bölümünü boş mu bırakmalıyım?
Eğer hiçbir yerde, hiçbir işte tecrübeniz yoksa elbette boş bırakın. Sakın aile üyelerinizi referans bölümünde boş bırakmayın. Artık yöneticiler kimin gerçek referans kimin öylesine yazılmış olduğunu anlıyorlar. Hele milletvekili, bakan, belediye başkanı gibi bir tanıdığınız varsa sakın onun ismini yazmaya kalkamayın. Gözdağı vermek anlamına gelir ve sadece iticidir. Eğitiminiz süresince size destek olan akademisyenlerin referansları, staj yaptığınız ya da katıldığınız gönüllü çalışmalarda birlikte çalıştığınız kişilerin referansları profesyonel referans olarak kabul edilebilir. Şirketlerin referans kontrolü yaptıklarını, verdiğiniz isimlerden hakkınızda bilgi istediklerini de unutmamalı.
Kaynak: İşte İş Yeni Mezunun İş Rehberi