Ulaştırma Bakanı Arslan, İstanbul Yeni Havalimanı inşaatının yüzde 40’ının tamamlandığını açıkladı. Bakan Arslan, inşaat alanında üç vardiyada 22 bin 500 kişinin çalıştığını vurguladı
10.2 milyar euro yatırımla hayata geçirilen İstanbul Yeni Havalimanı (İYH) inşaatında yolun yarısı göründü. Çalışmaları yerinde incelemek için proje sahasına ziyaretinde son bilgileri basınla paylaşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, inşaatın yüzde 40’ın üzerinde tamamlandığını söyledi.
Şu anda 22 bin 500 kişinin 3 vardiya halinde çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Bakan Arslan, kış şartlarında da aynı şekilde devam edileceğini, marttan itibaren artacak çalışan sayısının haziranda 30 bin kişinin üzerine çıkacağını dile getirdi.
Ekonomiye etkisi
Arslan, “Bu sayıya çıkmalıyız ki bu büyüklükteki bir havalimanını 2018’in ilk çeyreğinde birinci fazıyla insanımızın hizmetine, ülkemizin hizmetine sunmuş olabilelim… Havalimanı tüm önemli ve büyük ekonomik katkılarının yanısıra kentin dönüşümünü de sağlayarak katkı sunacak. İstanbul Yeni Havalimanı’nın dünyayı Türkiye’ye, Türkiye’yi de dünyaya bağlayacak perçinleri kuvvetlendirmesi, Türkiye’nin hem bir köprü ve hem de bir merkez niteliği kazanmasına olumlu etki edeceği kaçınılmazdır. İstanbul Yeni Havalimanı, Türkiye’nin önümüzdeki 50 yıllık büyüme hikayesinin itici güçlerinden biri olacaktır” diye konuştu.
Bakan Arslan, bağımsız düşünce ve danışmanlık kuruluşları ‘İstanbul Ekonomi’ ile ‘Ekonomi ve Dış Politika Araştırma Merkezi’ (EDAM) tarafından hazırlanan ‘İstanbul Yeni Havalimanı Ekonomik Etki Analizi’ raporunu da açıkladı. Buna göre, havalimanının 2025 yılında, doğrudan ve dolaylı olarak sağlayacağı istihdamın 225 bin kişiye ulaşacağı öngörülüyor. Raporda yer alan doğrudan, dolaylı ve tetikleyici etkiler biraraya getirildiğinde ortaya çıkan küresel büyüme senaryosuna göre İYH’nin ekonomiye katkısı, 2025 yılında milli gelirin yüzde 4.9’una karşılık gelen 73 milyar liraya yaklaşacağı tahmin ediliyor. Bu ekosistemin oluşturduğu ilave hane halkı gelirinin ise 7.8 milyar lira olacağı öngörülüyor.
Arslan, “Bu oran, milli gelire katkılarıyla en çok öne çıkan Schipol ve Charles de Gaulle havalimanlarını açık ara geride bırakmaktadır” ifadelerini kullandı. Ayrıca Arslan, uluslararası hava taşıma sektöründe son 10 yıllık büyüme rakamının dünya ortalamasında yüzde 5.6 olurken, Türkiye’de yüzde 14 olduğunu kaydetti. Sektörün finansal büyüklüğünün ise 2002 yılında 2.2 milyar dolar mertebelerindeyken, 2015 sonu itibariyle 23.4 milyar dolara ulaştığı ifade edildi.
Proje alanı San Marino’dan büyük
Bakan Ahmet Arslan, inşa edilen 1.3 milyon metrekarelik terminal binasının kapalı alanının 5 adet Empire State binasına denk geldiğini belirterek, “Toplam proje alanı San Marino ülkesinin yüz ölçümünden daha büyük. 3.5 milyon metrekarelik birinci etap inşaat alanı Monako’nun toplam alanının 1.7 katına, terminal binası inşaatında kullanılacak 180 bin donatı miktarı Eyfel Kulesi’nin metal yapısının 24 katına eşit” dedi.
Sayılarla yeni havalimanı
Dünyanın en büyük yap-işlet-devret projesi.
Havalimanı için öngörülen yatırım bedeli 10.2 milyar euro, kira geliri ise 25 milyar euro.
350 destinasyona uçuş gerçekleştirilecek ve projenin birinci etabı hizmete girdiğinde 90 milyon yolcuya ulaşacak.
Tüm etaplarla kapasite 150 milyona çıkabilecek ayrıca kapasite 200 milyona kadar artabiliyor.
Tüm fazları tamamlandığında her türlü uçak tipine uygun toplam 6 bağımsız pisti, 16 taksi yolu ve 500 uçak park kapasitesi olacak.
Havalimanında kendi aralarındaki ulaşım raylı sistemle gerçekleştirilecek 3 ayrı terminal binası, 280 akıllı yolcu köprüsü, 3 teknik blok ve hava trafik kontrol kulesi, toplam 4.5 milyon metrekare büyüklüğünde apron, şeref salonu, kargo ve genel havacılık terminali olacak
Havalimanının ilk etabında biri 3 bin 750 metre, diğeri 4 bin 100 metrelik iki pist yapılıyor.
Duygu Erdoğan – Milliyet