Vatandaşın ev sahibi olması kolaylaşıyor. Avrupa’daki ‘yapı tasarrufu sandığı’ modeli geliyor. Sistem ile vatandaşlar alacağı evin peşinatını biriktirmiş olacak…
Konut edindirmede ‘Alman modeli’ gündeme geldi. Başta Almanya olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesinde uygulanan ‘yapı tasarrufu sandığı’ sisteminin Türkiye’de de uygulanması için ilk adım atılıyor. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi, AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, ‘yapı tasarrufu sandığı’ sistemine ilişkin ayrıntılı çalışma yaptı. Berber, konuya ilişkin olarak yasa teklifi vermeye hazırlanıyor. Ekonomi yönetiminin tasarruf açığına ilişkin uyarılarına dikkat çeken Berber, şunları kaydetti:
VERGİDEN PAY
“Bu sistemle tasarruf konusunda yeni bir enstrüman yaratılmış olacak. Almanya’daki uygulamaya bakıldığında, asgari ücretten alınan vergi bu sandığa aktarılıyor. Bireysel emeklilik sisteminde olduğu gibi işveren, vergi desteği ile böyle bir fon oluşturulabilir. Tasarrufu artıracak sistemle vatandaş evinin peşinatını biriktirmiş oluyor.”
BAŞÇI İLE GÖRÜŞTÜ
Recai Berber, tasarruf konusundaki enstrüman açığına dikkat çekerek, Merkez Bankası Başbakan Erdem Başçı’dan konut kredisi gibi uzun süreli fonlamalarda karşılıkların yeniden düzenlenmesini istediğini söyledi. Sandık sistemi ile vatandaşın ev alırken cebinde peşinatı olacağını belirten Berber, şöyle devam etti: “İşçinin yanı sıra işveren de bu fona destek verebilir. Devletin de vergisel katkısı olabilir. İşsizlik Fonu’nda 40 milyar birikmiş durumunda.”
YTS NEDİR?
Almanya’da tasarrufun teşvik edilmesi ve vatandaşların konut sahibi olmasının özendirilmesi amacıyla, devlet ev satın almak ya da yapmak isteyenlere kolaylık sunuyor. Yapı tasarruf sandıkları (YTS), üyelerinin konut edinmek için ihtiyaç duyduğu krediyi sağlamak amacıyla kuruluyor. Ev sahibi olmak isteyenler ortak hesaba düzenli ödeme yapıyor. Hesaptaki ödeme belli miktara ulaştığında kredi kullanma hakkı doğuyor. Bu para konut alımı dışında kullanılamıyor.
Takvim