1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Yapı Maliyetine Yüzde 50 Denetim Ucuzluğu Getirildi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı çalışmalar sonucunda yapı denetim bedeli yüzde 50 düştü. Yeni bir binanın maliyetinin yüzde 3’ünü oluşturan bu bedel, kararname ile birlikte yüzde 1.5’e inmiş oldu

Aksaray Müteahhitler Birliği (AKMÜB) Başkanı Tuğrul Oruç, yapı denetim hizmeti için denetim kuruluşlarına ödenecek olan miktarın yüzde 50 oranında düşürüldüğünü açıkladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı çalışmalar neticesinde yapı denetim hizmeti için ödenen bedelin düşürüldüğünü anlatan Oruç, bu bedelin yapı yaklaşık maliyetinin yüzde 3’ü olduğunu, yeni kararname ile rakamın yüzde 1.5’e düşürüldüğünü ifade etti.

Yapı denetimiyle ilgili ödemelerin inşaat maliyetlerini artırdığını, bu durumun ister istemez tüketiciye de yansıdığını söyleyen Tuğrul Oruç, yapı denetim bedellerinin düşürülmesinin sektörün canlılığı açısından önemli bir adım olduğunu savundu.

Birlik olarak bu hususla ilgili yılbaşından bu yana girişimlerde bulunduklarını anlatan Oruç, bu girişimlerin meyvesini verdiğini açıkladı. Oruç “AKMÜB olarak sene başından bu yana denetim maliyetleri hakkında bir rapor hazırladık. Sektör temsilcileri ile görüşmeler, toplantılar ve istişareler yaptık. Hazırlanan raporlar gerekli makamlara ulaştırıldı. Federasyonumuz da bu konuya gerekli hassasiyeti gösterdi. Bakanlık beklentilerimize karşılık verecek bir karar aldı” dedi.

Fiili durum resmiyet kazandı
Kararnameyi değerlendiren inşaat sektörünün önde gelenleri, piyasada pazarlıklar sonucu zaten yüzde 1.5’lik oranın uygulandığını, kararname ile bu durumun resmiyete döküldüğünü belirterek “Fiili durum resmiyet kazandı, belirsizlik önlendi. Bu nedenle tüketiciye ilk etapta yansıyacak bir ucuzluk olmayacaktır” dedi. Kimi inşaatçılar ise sektördeki gerçek beklentinin bedeller değil, uygulamanın düzeltilmesinden yana olduğunu savunuyor. Aşçıoğlu İnşaat’ın patronu Yaşar Aşçıoğlu “Yapı denetimi için Çevre Bakanlığı’nın bir üst kurum oluşturup denetleme yaptırması daha uygun olur. Çünkü benim para verdiğim insanın beni denetlemesi ne derece doğru? Yoksa bedeller bir şekilde maliyete yansır ya da yansımaz. Ama işin doğru yapılması daha önemli” diye konuştu.

Bugün/Selma ŞENOL

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

İnşaat Sektörünü Zor Günler Bekliyor

Konya Müteahhitler Birliği Derneği (KOMÜT) Yönetim Kurulu Başkanı Adem Bulut, inşaat sektörünü zor günler beklediğini …