1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Yapı İnşaatlarda Kullanılan Liz Taşı Tasarruf Sağlıyor!

Bulanık ilçesine bağlı Uzgörür beldesinde kurulan üç işletmede günde 300 metrekare Liz taşı üretiliyor. Ahlat taşına rakip olarak düşünülen Liz taşı cami, bina ve okul inşaatlarının yapımında kullanılıyor

Muş’ta üretimine başlanan ve yapı inşaatlarında kullanılan Liz taşının yakıtta yüzde 50 tasarruf sağladığı bildirildi.

Bulanık ilçesine bağlı Uzgörür beldesinde kurulan üç işletmede günde 300 metrekare Liz taşı üretiliyor. Ahlat taşına rakip olarak düşünülen Liz taşı cami, bina ve okul inşaatlarının yapımında kullanılıyor.

Muş Valisi Erdoğan Bektaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, ilçede imalatına başlanan taşın, resmi kurum inşaatlarında da kullanılacağını söyledi.

Bölgelerinde Liz taşı başta olmak üzere farklı taşları da tespit ettiklerini ifade eden Bektaş, şunları kaydetti:

“Her yörede olduğu gibi bizim yörede de kullanılan özel taşlar var. Üç çeşit taşı tespit edip öne çıkarmış durumdayız. Liz Ovası olarak bilinen Bulanık ilçemize bağlı Erentepe bölgesindeki ovada daha çok Süphan Dağı’nın volkanik tüflerinin zaman içerisinde sertleşmesiyle oluşan bir taş var. Bununla birlikte diğer taşlarla ilgili ruhsatlandırma çalışmalarımız devam ediyor. Liz taşının olduğu Bulanık bölgesinde daha önce ciddi bir imalat yoktu ve ben aylardır bunu teşvik ediyordum. Nihayet Uzgörür beldemizde üç ayrı işletmede dört makine kurularak, bu taşın işlenmesi ve satışına başlandı.”

Bektaş, Liz taşının Ahlat taşına oranla farklı özelliklerinin bulunduğunu dile getirerek, “Taşımız Ahlat taşına benziyor ama daha olumlu özelliklere sahip. Gerek kaplamalarda, gerek izolasyon amacıyla kullanımlarda yalıtım bakımından farklı özelliklere sahip. Farklı renkleri olan, kolay işlenebilen bir taş” diye konuştu.

Uzgörür Belediye Başkanı Kerem Gündoğdu da Liz taşının ısı yalıtımında kullanıldığı ve yakıtta yüzde 50 tasarruf sağladığını vurguladı.

Taşın resmi kurumlara ait yapılarda da kullanılması için Vali Bektaş’ın kendilerine destek verdiğini hatırlatan Gündoğdu, şöyle dedi:

“Sayın Valimiz bir yıldır bu işi yapmamızı söylüyordu. Arkadaşlar da Vali Bey’in tavsiyeleri üzerine bu işe koyuldular. Bundan en fazla Uzgörür beldesi faydalanacaktır. Bizim taş, Ahlat taşından daha kaliteli. Yazın evleri serin, kış mevsiminde ise sıcak tutar. Şimdi biz devlet büyüklerimizden resmi kurumlarda da bu taşların kullanılmasını istiyoruz. 3 tane tesis kuruldu ve günlük 300 metrekare taş işliyoruz. Bu rakamın kısa sürede artacağını umuyorum.”

Beldede tesisi bulunan işletme sahibi Celal Yamaz da daha önce Bitlis’in Ahlat ilçesinde bu işi yaptığını anımsatarak, Muş’ta taş üretimi yaptığını ve kısa sürede üretim oranlarını artıracaklarını ifade etti.

A.A

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Doğu’da Cazibe Merkezleri 23 İlin Yıldızını Parlatacak

İş dünyasının merakla beklediği cazibe merkezi 23 ildeki yatırım teşvik şartları belli oldu. Devlet desteği …