İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Denizli Şube Başkanı Hayri Ün, yapı denetim şirketlerinin, işverenin doğrudan iş yaptıran kişiler olmasının kanayan bir yara olduğunu söyledi.
Son zamanlarda değişikliği gündemde olan Yapı Denetim Yasası ile ilgili değişikliklerin kısa zaman içerisinde TBMM gündemine geleceğinin söylendiğini belirten İMO Denizli Şube Başkanı Hayri Ün, “2001 yılında 19 ilde pilot uygulama olarak başlayan yapı denetimi, 2011 yılından itibaren tüm Türkiye’de uygulanmaya başlandı. Bugüne kadar çok tartışıldı, yasası da birkaç defa değiştirildi. Bugün yine yapı denetim yasasında değişiklik yapılması gündemde” dedi.
Bugüne kadar yapılan değişiklikler ile kanundaki aksayan yönlerin düzeltilmeye çalışıldığını, bu kapsamda yine taslakta da olumlu gelişmeler olduğunu belirten Hayri Ün şöyle konuştu:
“Ancak ülkemizdeki yapı denetim uygulamasının kanayan yarasına bir türlü müdahale edilmemektedir. Bu kanayan yara çok defa, değişik ortamlarda dile getirilmiştir. O da yapı denetim şirketlerinin işvereninin doğrudan işi yaptıran kişiler olmasıdır. Yani kişiler kendi yapacakları inşaatın denetimi için yapı denetimleri görevlendirmektedirler. Bu görünüşte iyi çalışabilecek sistem gibi algılanabilir. İşini iyi yapan, veya yapmaya çalışan kişiler işinin daha iyi olması için yapı denetimlerden yardım her zaman almayı isterler. Bu anlamda özellikle inşaat mühendisliğine uzak bir işveren tarafından yapılan binada teknik bir elemanın denetimin olması gayet doğal ve zorunludur. Sonuç olarak da daha iyi ve kaliteli teknik destek veren yapı denetimlerin tercih edilmesi beklenir. Ancak uygulamada çoğu zaman bu durum oluşmamıştır. Yapı denetimler, bazı işverenler tarafından yapının inşaatı sırasında gerekli evrakları tanzim eden kuruluşlar olarak görülmeye başlanmıştır. Bunun üstüne de ‘Senin paranı veren benim, istediğimi yapacaksın’ şeklinde baskılar da gündeme gelmeye başlamıştır.”
İMO Şube Başkanı Hayri Ün, Başbakanlığın artık duruma müdahale etmesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yapı denetim şirketlerini belirleyeceği ve yapı denetim şirketlerinin yalnızca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ve ilgili idarelere karşı sorumlu olacağı bir sistemin uygulanmasını konusunda çalışma başlatması gerektiğini sözlerine ekledi.
İHA