1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Yalıtım Binayı Korozyondan Koruyor!

BİNALARDAKİ su depolarının yalıtımı çok önemli bir konu haline geliyor. Yeni nesil ürünleriyle temelden çatıya kadar sayısız alanda su yalıtımı sağlanabilirken, su depoları dajmnlann arasında yerini aldı. Su depolarının izolasyonunun, binanın sağlığı açısından çok önemli olduğu belirten Multiplan Yalıtım Sistemleri Genel Müdürü Nazım Yavuz, “Deponun içerisindeki su kalitesini değiştirmeyen steril ürünler piyasaya sunulmuş durumda. Bun ürünler sayesinde depoda oluşabilecek mikro organizmalar da engellenmiş oluyor” diye konuştu.

Fayans kullanılıyordu
“Üzerinde yosun barındırmayan, çözünme ve çürümeye uğramayan ürünler bulunuyor. Türkiye’de uygulanan klasik sistemlerde, binadaki su deposunun içine bir sıva yapılıyor ve sonra yalıtım malzemesi ve fayans çekiliyor. Fayans bir su yalıtım malzemesi değü. Bu nedenle de aralarındaki derzlerden su sızabiliyor. Bu da genellikle binaların temelinde yer alan depoların bina için bir tehlike oluştırmasına neden oluyor. Depodan sızan suyun en büyük tehlikesi korozyon. Üstelik fayansların içinde kullanılan ağır metaller bir süre sonra suya geçiyor. Bu da bina için çok tehlikeli bir unsur oluyor. Örneğim bizim kendi ürünümüz Mavisu ile 50 metrekarelik bir su deposunun yalıtımı 1000 dolara hijyenik ve güvenilir hale getirilebüiyor.”

TPO’lar 6 kat büyüyecek
“Su yalıtımında kullanılan yeni teknolojili ürünlerin başında TPO bazlı su yalıtım membranları geliyor. Kısaca TPO olarak anılan Termoplastik Poliolefin Membranlar, su yalıtımında son kat olarak kullanılan sentetik bir örtü çeşidi. Biz de şu anda dünyada TPO membran üreten sekiz firmadan biriyiz. TPO çatı membranlarının Türk çatı sektöründe bir devrim niteliği taşıyor. Avrupa’da toplam 412 milyon metrekarelik membran pazarında TPO çatı membranları 15 müyon metrekarelik pazar payına sahip. Burakam2012’ye kadar yüzde 6 oranında büyüme kat edecek.”

Yüzde 100 geri dönüştürülebiliyor
Yaygm olarak kullanılan diğer termoplastik çatı membranlarının aksine TPO membranlar, klor veya klor ihtiva eden maddeler içermiyor. Yüksek yansıücüık özelliği sayesinde bir yandan su yalıtımını sağlarken diğer yandan da, beyaz renkli yüzeyinin yüzde 80’e varan yansıtıcıhğı sayesinde enerji tasarrufu sağlıyor. Bu tür mebranlar üretim pro¬sesi süresince yüzde 100 geri dönüştürülebiliyor TPO membranlar, içeriğin¬deki yangın geciktirici katkı maddeleri sayesinde alev yürütmememe ve damlamama özelliğine sahip. Bu da yangının hızlı yayılmasını engelliyor.

Başlıca avantajlarından biri de sıcak hava kaynak metodu ile kaynayabilme özelliği. Kaynak sonucu oluşan yapı, membranın kendisinden büe daha sağlam oluyor.

Birim metrekaredeki ağırlığının diğer malzemelere göre daha düşük olması, yapılara binen yükü azaltmasının yanı sıra, navlun avantajı da sağlıyor. Yaklaşık 20 bin metrekarelik bir çatı için üç tır bitümlü membran kullanılırken, aynı metrekare çatı için bir tır TPO membran yeterli oluyor.

Su yalıtımına komur katranıyla başlandı
YAPILARI su ve nemden korumak için 1800TÜ yıllarda kömür katram ve bitüm ile başlayan suyalıtımı,1950’li yıllarda bitümlü membran, 1970’lerden sonra EPDM ve likit sürme esaslı membranlar, 80’li yıllarda ise PVC membranlar ile gelişti. Su yalıtımında 90Tı yıllardan sonra ise TPO membran öne çıktı.

Hürriyet

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Fıkra Gibi Olay Trabzon’da Yaşandı!

Trabzon’da 61 metrelik ‘Hamsi Tower’ Projesi, yükseklik engeline takıldı. Firma sahibi ise fıkraları aratmayan bir …