Yabancılara gayrimenkul satışını düzenleyen mütekabiliyet yasası çıkalı nerdeyse bir yıl olacak.
Eksik ayakları olan mütekabiliyet yasasında düzenlemeler yapılacak bekliyoruz. Bunlardan en önemlisi yabancılara oturum izninin uzatılması. Bunun çalışmaları da yapılıyor.
İnşaat firmalarımız projelerinin tanıtımını yapmak, yabancı yatırımcıyı ülkeye getirmek için var gücüyle çalışıyor. Yurt dışında ofisler açılıyor, bağlantılar gerçekleşiyor ve dünyanın en önemli gayrimenkul fuarlarına katılıyorlar. Konut projelerimiz yurt dışı fuarlarda büyük ilgi gördüğü gibi en son yapılan Fransa’da ki MIPIM fuarında olduğu gibi önemli ödüllerle geri dönüyoruz.
Mütekabiliyet yasasından sonra Körfez ülke vatandaşlarına gözümüzü diktik. Özellikle Araplara yapılan çalışmalarla onları Türkiye’den mülk edinmeleri için elimizden geleni yapıyoruz. Hala istediğimiz seviyeye gelmeyen Arap yatırımlarının ilgisini ne kadar çektiğimizi önümüzdeki zamanda çıkan sonuçlarla görebileceğiz. Arap yatırımcılarla durum böyleyken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yabancılara gayrimenkul satışı ile ilgili bir açıklama yapıldı. Açıklamaya göre, Mütekabiliyet Yasası’nın çıkmasının üzerinden 9 ay geçmesine rağmen yabancıların Türkiye’den alım yaptığı taşınmaz sayısı 10 bin687′, yine aynı dönemde Mütekabiliyet Yasası ile alım yapan yabancı yatırımcı sayısı da 11 bin 8’i oldu.
Açıklanan rakamlardan 2 sonuç çıkıyor. Birincisi Mütekabiliyet yasası henüz hedefine ulaşmamış ikincisi en çok alım yapanlar yine Avrupalı.
Türkiye’den en çok gayrimenkul alanlar medya da ses getirdiği gibi Araplar değil. En çok mülk edinen yabancılar Almanlar ve arkasından İngiliz ve Avusturya vatandaşları geliyor. Almanlar 2 bin 557 gayrimenkul satın aldı. Almanya’dan 702 kişiye, Türkiye’nin çeşitli yerlerinden bin 263 arsa ile bin 294 konut satışı yapıldı. İngiliz vatandaşları ise 235 arsa, bin 67 konut olmak üzere bin 302 taşınmaz alırken, Avusturya vatandaşları 205 arsa ve 147 konut olmak üzere 352 gayrimenkul satın aldı. Arap ülkelerinden ise ilk sırada 196 konut ve 13 araziyle Kuveyt, ikinci sırada 104 konut ve 64 araziyle Suudi Arabistan, üçüncü sırada 58 konut ve 49 araziyle Birleşik Arap Emirlikleri bulunuyor.
Üretimimiz, sanayimiz, ekonomimiz inşaat projeleri oldu. Nitekim ülkede en büyük yatırımlar inşaat konut projelerine yapılıyor. Hal böyle iken eldeki inşaat konut, ticari ünite ve avm leri yabancılara satmak ülkeye sermaye koymak gerekiyor. Yabancı gayrimenkul yatırımcı sı bu nedenle ülkemiz için önemli görünüyor.
Hatice Kolçak
Twitter/ @haticekolcak
haticekolcak@gmail.com