İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği, kentsel dönüşüm projelerinin ve yabancı beklentisinin konut talebini artırdığını açıkladı. TÜİK verilerine göre 2011’in son çeyreğinde konut satışlarında geçen yıla göre yüzde 22 artış var. İstanbul’da ise artış oranı bir önceki çeyreğe göre yüzde 31’i, geçen yıla göre ise yüzde 16’yı buldu
İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin (İMSAD) yayınladığı aylık inşaat sektörü değerlendirme raporunda inşaat sektörüne ilişkin konut satışları ve yapı izinleri rakamları ele alındı. Raporda, son açıklanan TÜİK verilerinde konut satışlarında bir önceki döneme göre yüzde 16,82’lik yükseliş kaydedildiği belirtilirken, 2010’un aynı dönemine göre ise yüzde 21,89’luk artış yaşandığı ifade edildi.
2010’un son çeyreğinde 97 bin 517 düzeyinde gerçekleşen konut satışlarının 2011 yılının 4’üncü çeyreğinde 118 bin 867 adet düzeyine çıktığı belirtilen raporda, ‘2008’in ilk çeyreğinde açıklanmaya başlanan veri böylece tarihinin en yüksek 2. düzeyini gördü. 2011’in son çeyreğine kadarki en yüksek gerçekleşme olan 194 bin 743 seviyesine yaklaşamasa da konut satışları çeyreklik bazda 120 bin düzeyine dayandı’ denildi.
Türkiye ortalamasını geçti
Bölgesel bazdaki değişimlerin dikkat çekici olduğunun belirtildiği raporda İstanbul’da konut satışlarının bir önceki çeyreğe göre yüzde 31,12, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 15,9 artış gösterdiği belirtiliyor. Son dönemde Türkiye ortalamasının altında artış gösteren İstanbul’da konut satışlarının farklı bir tablo ortaya koyması ise İstanbul’un çehresini değiştirmeye yönelik proje beklentilerine ve yabancıya satışın önünün açılacak olmasına bağlanıyor.
Anadolu’da da artış var
Rapora göre bir önceki çeyreğe göre kıyaslama yapıldığında Erzurum, Erzincan ve Bayburt’u kapsayan bölgede konut satışlarındaki artış yüzde 30,79 olurken, Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan’ı kapsayan bölgede yüzde 24,06’lık artış gözleniyor. Rakamlar konut satışlarının ülke genelinde artmaya başladığını, bazı bölgelerin gayrimenkul yatırımı için daha fazla dikkat çektiğini ortaya koyuyor.
Hareketin devamı yasalara bağlı
İMSAD’ın raporunda inşaat sektörünün 2012 yılında gelişim hızını devam ettirmesi için 2B yasası, yabancılara mülk satışı ve kentsel dönüşüm projelerinin kritik öneme sahip olduğu belirtilirken, “Bu kritik unsurların devreye girmesi durumunda içeride inşaat sektöründe hareketliliğin ciddi oranda artması beklenmelidir. Aksi durumda ise inşaat sektörünün 2012 yılında hız kestiği görülebilir” deniyor.
Akşam/Şenay Büyükköşdere