Türkiye’de ısı yalıtımı bilincinin artırılması ve Avrupa Birliği standartlarında ısı yalıtım malzemeleri üretilmesi için faaliyet gösteren XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği’nin üç üyesi Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan ödül alarak sektöre örnek oldu
Türkiye’de ısı yalıtımı bilincinin artırılması ve Avrupa Birliği standartlarında ısı yalıtım malzemeleri üretilmesi için faaliyet gösteren XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği’nin üç üyesi Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan ödül alarak sektöre örnek oldu. Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü İklim Değişikliği Dairesi Başkanlığı ve Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Örgütü (UNIDO) işbirliği ile gerçekleştirilen, “Uluslararası Ozon Tabakasının Korunması Günü” etkinliği kapsamında, dernek üyelerinden BTM, B Plas ve DOW çevreci yatırımları dolayısıyla ödüle layık görüldü.
Yaptıkları yatırımlarla çevreye dost gazlar ve teknolojilerle üretim yapan BTM, B Plas ve DOW’a ödüllerini Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu verdi. Montreal Protokolü’nde belirtilen maddelere tam olarak sadık kalınsa bile tahminlere göre, ancak 40-50 yıl sonra ozon tabakasının tekrar eski kalınlığına kavuşacağını vurgulayan Eroğlu, bu noktada sanayicilerin çevreci yatırımlar yapmalarının önemine dikkat çekti. 16 Eylül Perşembe günü, Sheraton Maslak Hotel’de gerçekleştirilen organizasyonda, ödülleri BTM adına Haluk Coşkun, B Plas adına Ertuğrul Fevzi Yörük ve DOW Bina Çözümleri adına Kaya Akyüz aldı.
Organizasyonda XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Genel Koordinatörü Meltem Yılmaz da bir sunum yaptı. Yılmaz; binalarda enerji verimliliği, ısı yalıtımının önemi ve hava kirliliği ile SEG’e (Sera Gazı Emisyonu) pozitif katkısı, yürürlükteki yasa ve yönetmelikler, Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği, Enerji Kimlik Belgesi ve projelere yansıması gibi konuları ele aldı. Mevzuatların uygulanmasında yerel yönetimlerin ve diğer kamu kurumlarının rolleri üzerinde duran Yılmaz, mevcut binalardaki durum ve yapılacak iyileştirmelere de değindi.
Sunumunda, ısı yalıtımı için doğru ürün seçimine de yer veren Yılmaz, XPS ısı yalıtım levhalarının avantajları ve yönetmeliğe göre XPS levhaları kullanımının zorunlu olduğu detaylar hakkında açıklamalarda bulundu. Yılmaz, XPS Derneği’ne üye olan sanayicilerin ürünlerinin yılda iki kez bağımsız akredite laboratuarlar tarafından denetlendiğini ve üyelerin üretimde mevcut yasa ve yönetmeliklerce öngörülen, çevre dostu üretim yöntemlerini kullandığını ifade ederek, haksız rekabetin önlenmesi ve merdivenaltı üreticilerin denetlenmesi için kamu otoritesince denetimlerin sağlıklı yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.
www.xpsturkiye.org