Tamer Heper, Posta Gazetesi’ndeki bugünkü köşesinde “Tescil kolay” başlıklı yazıyı kaleme aldı. Annemiz vefat edince onun maliki olduğu araziyi iki kardeş adımıza intikal ettirdik. Ancak arazide dayımın ve annemin kuzenlerinin de payı varmış…
SORU: Annemiz vefat edince onun maliki olduğu araziyi iki kardeş adımıza intikal ettirdik. Ancak arazide dayımın ve annemin kuzenlerinin de payı varmış. Biz bu yerin tapusunu adımıza çıkarmak için ne yapabiliriz? Bir de herkesin kendi payını kullanabilmesi için ne yapılabilir? • S.K.
CEVAP: Annenizden miras kalan arazide anneniz paylı ortak olarak görülüyor. Siz onun payına miras yolu ile sahip oldunuz, intikal yaptırdık derken aslında ben kendi adınıza tapuda tescil ettirdiğinizi anlıyorum. Ancak sizin kastettiğiniz acaba veraset ilamı almak mı? Şayet veraset ilamı almak ise sizin kardeşinizle birlikte tapu dairesine gidip veraset ilamını sunmakla annenizin hissesini adınıza tescil ettirebilir ve tapusunu alırsınız. Bu kolay. Ancak herkesin kendi payını kullanma konusuna gelince iş biraz zor. Öncelikle böyle ortak olunan gayrimenkullerde ortakların yerleri belli değildir. Her ortak her yere ortaktır. Ancak kendi aralarında anlaşarak kullanım bölgelerini belirleyebilirler ama bu arazinin bölünmesi anlamına gelmez. Araziyi herkesin kendi hissesine sahip olması için bölmek istiyorsanız bunun kadastro müdürlüğünce yapılması lazım. Bu konuda ortaklar anlaşabiliyorsa ve bölgedeki imar mevzuatı uygunsa arazi muhtelif parsellere ayrılabilir. Ancak ortaklar arasında anlaşma yoksa’ bu halde ortaklığın giderilmesi davası açılması lazım. Böyle bir davada yine imar mevzuatı uygunsa arazi ortaklar arasında mahkeme kararı ile paylaştırılır, imar mevzuatı uygun değilse bu durumda arazi mahkeme kararı ile satılır ve parası ortaklar arasında paylaştırılır. Yani adınıza tapuda tescil kolay da paylaşma faslı zordur.
Posta/Tamer HEPER