1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Vatandaşa Kendi Mülkü Üzerinden Tasarruf Hakkı Verildi!

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, belediyelerin istimlağı karşısında bugüne kadar eli kolu bağlı kalan vatandaşın kendi mülkü üzerindeki tasarruf hakkını geri verdi. Karar, tüm davalar için geçerli olacak

Belediyelerin imar planı yaparken vatandaşların arsalarına koyduğu şerhlerle ilgili çok önemli bir karar alındı. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, 2010/5-662 Esas, 2010/651 İçtihat kararıyla belediyelerin istimlak bedellerinin günün rayiçlerinin üzerinden ödenmesine hüküm getirdi. Bu karar açılacak tüm davalar için geçerli olacak.

‘Artık haklar bağlanamaz’
Şimdiye kadar yapılan uygulamayla binlerce kişi istimlak nedeniyle mağdur oluyordu. Belediyeler imar planlarına dayanarak istedikleri arsaya ‘belediye şerhi’ koyabiliyordu.

Herhangi bir belediye, mülkün üzerine okul veya yeşil alan yapılması gibi nedenlerle istimlak şerhi koyabilirken, vatandaşın mülkü de bağlı hale getiriliyordu. İstimlak bedeli ise okul ya da yeşil alan ne zaman yapılırsa o zaman ödeniyordu. Fakat istimlak sürelerinin çok uzun yıllar sürmesi vatandaşları çok zor durumda bırakıyordu.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun vermiş olduğu bu içtihatla, artık mülkiyet hakkının bağlanması söz konusu olmayacak. Bu bağlamda, belediye istimlak ya da kamulaştırma yoluna gittiği takdirde, mülkün bedelini hemen ve defaten ödemekle zorunlu kılınacak.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu Kararı’nın çok önemli olduğunu belirten gayrimenkul uzmanı Salim Taşçı, binlerce vatandaşın bu şekilde mağdur olduğunu söyledi.

Taşçı, Anayasa ve kanunlarca, mülkiyet hakkının korunmasına rağmen, belediye ve bazı kamu kurumlarının “Taşınmazınız okul yeri ayrılmıştır” gibi şerhlerle mülkiyet hakkını ortadan kaldırdıklarının altını çizdi.

‘Aziz Nesin’lik mağduriyetler oluştu’
Salim Taşçı, istimlak konusunda yaşanan mağduriyetlerin altını çizerek, şu örneği anlattı: “Ankara Altındağ’da Ada 20409, Parsel 6, 20402 ada, 1 parsel (99/6336) anılan bu parsel okul yeri olarak ayrılmış. Tarih 1978. Ortada ne okul, ne de ödenen para var. Tarih 2011. 33 yıl geçmiş. Tapu idaresi, ‘Arsanız maliyeye geçmiş’ diyor. Maliyeye gidiyoruz. ‘İlk tapunu getir’ diyor. Belediye, vergisini tıkır, tıkır alıyor. Bu arsa, Aziz Nesin’in ‘Ne yaşar, ne yaşamazı’ oldu. Arsa yok, tasarruf imknı yok. Ama vergi var. Böyle binlerce örnek var.”

Vatandaşlar, örnek gösterip dava açabilir
Avukat Faruk Sarıaslan da, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun Kararı’nın önemine dikkat çekerek, “Bu karara göre istimlak bedeli hemen ödenmek zorunda. Mülkiyet hakkı doğal bir haktır ve buna sınır getiriliyorsa bedeli ödenmelidir. Bu gibi durumda olan vatandaşlar gayrimenkullerinin bulunduğu illerde dava açabilirler ve bu kararı örnek gösterebilirler” dedi.

Milliyet

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Salim Taşçı: Kiralamada Tapu Kayıtlarına Dikkat!

Emlak Müşaviri Salim Taşcı konut, işyeri, dükkan, büro vs kiralarken, tıpkı satın almadan önce yapıldığı …