Van Valisi Münir Karaloğlu, Tekstilkent projesiyle ilgili “Konfeksiyon fabrikasında çalışan ve ekonomik özgürlüğünü kazanmış bir genç kızımızı kimse zorla evlendiremez. Tekstilkent’in kurulmasına sadece ekonomik değil sosyal bir vaka olarak da bakmak lazım” dedi
Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından ’Cazibe Merkezleri Destekleme Programı’ kapsamında, Van’da kurulması planlanan Tekstilkent ile ilgili değerlendirme toplantısı yapıldı. DPT Müsteşar Yardımcısı Ahmet Yaman başkanlığındaki heyetin katıldığı toplantıda konuşan Vali Karaloğlu, bölgedeki işsizliği azaltmak için tekstil ve konfeksiyon sektörü ile çağrı merkezlerinin geliştirilmesi gerektiğini söyledi.
İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerde, bir çok Vanlı tekstilcinin merdiven altlarında üretim yaptığını belirten Karaloğlu, Van’a Tekstilkent kurulması halinde, bu üreticilerin Van’da iş kurabileceğini ifade etti.
Bu tür yatırımların kente gelmesine, sadece iş gücü açısından bakılmaması gerektiğine dikkati çeken Karaloğlu, “Tekstilkent’in kurulması, toplumsal rehabilitasyon, kadınların üretime katılması ve kimlik sahibi olması açısından çok önemli. Konfeksiyon fabrikasında çalışan ve ekonomik özgürlüğünü kazanmış bir genç kızımızı kimse zorla evlendiremez. Tekstilkent’in kurulmasına sadece ekonomik olarak değil sosyal bir vaka olarak da bakmak lazım” diye konuştu.
“BURASI DUBAİ BİLE OLABİLİR”
Karaloğlu, Tekstilkent’in kurulmasıyla Van’ın, Türkiye’nin Orta Asya ve Ortadoğu’ya açılan kapısı olacağını anlatarak, şöyle konuştu:
“DPT’nin desteğiyle açılan Kapıköy-Razi Sınır Kapısı ile her gün yüzlerce İranlı, Van’a geliyor. Esnafımız da bu hareketlilikten son derece memnun. Biz Van’dan karayoluyla Muş’a gidinceye kadar Tebriz’e de gidebiliriz. Gelecekte büyük düşünürsek burası bir Dubai bile olabilir. Yani çevresinde o kadar imkanı var.”
Van’a çağrı merkezi kurulması için de DPT yetkililerinden destek isteyen Karaloğlu, şunları kaydetti:
“Erzurum’daki çağrı merkezlerinde binlerce kişi çalışıyor ancak Van’da böyle bir merkez olmadığı için bir kişi bile çalışmıyor. Burası TRB-2 bölgesi, işsizliğin yoğun olduğu bir bölge. Biz burada istihdam artsın diye uğraşıyoruz. Van’a kurulacak Tekstilkent’in 5 bin metrekarelik bir bölümüne, çağrı merkezi de kuralım.”
Yaklaşık iki saat süren toplantının ardından Vali Karaloğlu ile DPT heyeti, Tekstilkent kurulması planlanan, Van-Gürpınar karayolundaki arazide incelemede bulundu.
AA