1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Van’da Boyaları Kadınlar Yapacak

Vanlı erkeklerden sonra Vanlı kadınlar da inşaat sektörüne giriyor. Türkiye İnşaat İşverenleri Sendikası ile Van Valiliği, kadınları eğiterek boyacı ustası yapacak. 2 bin inşaat işçisine de uluslararası geçerliliği olan, iş garantili mesleki yeterlilik belgesi verilecek.

vanda-boyalari-kadinlar-yapacak

Türkiye’nin inşaat işçisi deposu Van’da yapılacak eğitimin önemine dikkat çeken İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu, “Boyacı eğitiminde önceliğimiz geçimini sağlamakta zorluk çeken ve depremde eşini kaybetmiş kadınlar olacak” dedi.

İnşaat sektöründe eğitimsiz ve belgesiz işçi kalmaması hedefi ile yola çıkan İNTES, Van’ın ehil ellerle inşası için inşaat işçilerini eğitme projesinden sonra şimdi de depremde eşini kaybetmiş kadınları meslek sahibi yapmaya hazırlanıyor. Van Valiliği ile ortak proje hazırlayan İNTES, Van’da 25 kadını eğiterek, boyacı ustası yapacak.

Yaklaşık 200 saat eğitim alarak meslek sahibi olacak kadınların iş garantisi de olacak. Van’daki okullar başta olmak üzere kamu binalarının boya-badana işlerinde kadın boyacı ustalarına öncelik tanınacak.

Kadınların Van için çok önemli olduğuna dikkat çeken İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu, şuanda bu programdan yararlanacak kadınların tespit edilmesi için çalışmalar yapıldığını söyledi. Eğitimleri tamamlayarak boyacı ustası olmaya hak kazanan kadınlara İNTES MYM, TÜRKAK ve MYK (Merkezi Yeterlilik Kurumu) logolu ve ortaklaşa onaylı ‘Mesleki Yeterlilik Belgesi’ verileceğini vurguladı.

Koçoğlu kadınların sadece kamu işlerinde çalışmayacağını belirtirken, Van’da evini boyatmak isteyen ev kadınlarının tercihinin de kadın boyacı ustası olacağına dikkat çekti. Koçoğulu, “Dolayısıyla meslek sahibi olan bu kadınlarımızın iş bulmama sorunu da olmayacak” dedi. Koçoğlu, neden Van’ı seçtiklerini ise şöyle anlattı:

“Van 2011 yılındaki depremlerde çok acılar yaşadı. Birçok yuva dağıldı. Ayrıca Van gelir dağılımı bakımından da şanssız illerimizden biri. İNTES olarak biz inşaat sektörünün ihtiyacı olan eğitimli/kalifiye işçi, belgeli işçi için yola çıktık. Van Valiliğimizin de yönlendirmesi ile gördük ki; fedakar ve çalışkan Vanlı kadınlarımızın meslek sahibi yapılması önemli. Biz de daha önce yine bir boya firması ile İstanbul’da yaptığımız benzer projeyi Vanlı kadınlarımız için uygulamaya karar verdik. Bu sosyal sorumluluk projesine destek verdiği için Van Valiliğimize de teşekkür ediyorum.”

2 BİN İNŞAAT İŞÇİSİ BELGELENDİRİLECEK

Doğu Marmara ve Ağrı’da inşaat işçilerinin eğitimi ve belgelendirilmesi projelerini başlatan İNTES, şimdi de Van’da işsiz veya halen işi olup kendini geliştirmek isteyen inşaat işçilerini belgelendirecek. Eğitimlere ahşap kalıpçı, betonarme demircisi, inşaat boyacısı, sıvacı ve ısı yalıtımcısı mesleklerindeki inşaat işçileri katılabilecek. Teorik ve pratik bölümlerden oluşan ölçme değerlendirme sınavlarıyla işçilerin seviyeleri tespit edilecek. Yeterliliğe sahip olanlara ise uluslararası mesleki yeterlilik belgesi verilecek.

Eğitime katılmak isteyenlerin İŞ-KUR’un Van İl Müdürlüğü’ne başvuruda bulunması gerekiyor. Normalde ücretli olan eğitimler ve sınavlar için işçilerden hiçbir ücret alınmayacak, sınavlarda başarılı olan ve belgelerini alan işçilere iş garantisi de verilecek. İNTES bu projeyle Van’da 2 bin inşaat işçisini belgelendirmeyi hedefliyor.

İŞÇİ DEPOSU İKİ İL

Van’da çalışan nüfusun yüzde 25’inin inşaat sektöründe olduğuna dikkat çeken Başkan Koçoğlu, bunun da 250 bin kişinin bu sektörden ekmek yediği anlamına geldiğini söyledi. Ağrı ve Van’ın Türkiye’nin inşaat işçisi deposu olduğunu vurgulayan Koçoğlu, “Vanlı ve Ağrılı inşaat işçileri Türkiye’nin dört bir yanında çalışıyor. Böylece sadece bu illerde değil tüm Türkiye’de sağlam ve kaliteli binaların yapımına da hizmet etmiş olacağız” dedi.

10 YIL GEÇERLİ BELGE VE İŞ GARANTİSİ

Yapılacak ölçümler ve eğitimlerin ardından yeterliliği tespit edilen işçilere 5+5 toplam 10 yıl geçerliliği ol uluslararası belge verilecek. Yıldızlar İnşaat, Rönesans İnşaat gibi İNTES üyesi işyerlerinde ‘belgeli işçi’ çalıştırma prensibi sayesinde bu işçiler rahatlıkla iş bulabilecek.

Hürriyet

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Müteahhitlik Sektörünün Sorunları Masaya Yatırıldı

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, tüm parametrelerin ve ilgili kesimlerin görüşleri dikkate alınarak …