1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Van’a 160 Bin Kişilik Geçici Konteyner Şehir Kuruluyor!

Depremzedeler için hazırlanan ve yaklaşık 350 milyon liraya mal olan konteynerler her gün tren, tır ve kamyonlarla şehre giriş yapıyor. 21 bin konteynerin, aralık ayı sonuna kadar il merkezi ve köylerde kurularak kullanıma geçmesi planlanıyor

Van il merkezi ve Erciş’e, 160 bin kişilik “geçici konteyner şehir” kuruluyor. Yaklaşık 350 bin liraya mal olan 21 bin konteynerin, aralık ayı sonuna kadar kullanıma geçirilmesi planlanıyor.

Derlenen bilgilere göre, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Türk Kızılayı ve Van Valiliği tarafından İstanbul, Adana, Konya, Şanlıurfa, Ankara ve Kayseri’nin de aralarında birçok şehirde üretimi yapılan 21 metrekarelik yaklaşık 19 bin 750 ve bağışçıların sağladığı bin 250 konteyner, tren, tır ve kamyonlarla şehre getirilmeye başlandı.

Van’da, Afyonkarahisar, Edirne, Bolu, Çanakkale, Kastamonu, Mardin, Nevşehir, Yozgat ve Zonguldak’ın aralarında bulunduğu yaklaşık 40 il merkezi nüfusundan daha büyük olan ve her birinde 8 kişinin kalabileceği 21 bin konteynerde 160 bin kişinin barınabileceği “geçici konteyner şehir” oluşturulacak.

ALTYAPI ÇALIŞMALARI YAPILIYOR
Van’a getirilecek olan bir konteynerin imalatı, nakliyesi ve kurulumu 15 bin liraya mal olacak. 21 bin konteynerin imalatı, nakliyesi ve kurulumu ise yaklaşık 315 milyon lirayı bulacak. Buna göre altyapı çalışmaları yapılacak. Van merkezde ve Erciş ilçe merkezinde toplam 6 bin adet konteyner kurulması için altyapı çalışmalarına başlanırken, Erciş’te bin adet konteyner Van merkezinde ise bin adet konteyner yerleştirilmeye başlanacak seviyeye geldiği bildirildi.

Erciş ilçe merkezindeki eski kışlanın bulunduğu 180 dönümlük alan ile Alkanat Mahallesindeki 300 dönümlük mera alanının konteyner alanı olarak belirlendiği, toplam 4 bin konteyner yerleştirilmesinin planlandığı alanda alt yapı çalışmalarının büyük ölçüde tamamlandığı ifade edildi.

İLK KÖYLERDE KURULACAK
Aralık ayı sonuna kadar şehre getirilerek kurulması planlanan her biri 21 metrekarelik mutfak bölümünün de içinde olacağı 2 odası, banyosu ve tuvaleti bulunan konteynerler ilk olarak köylerde, daha sonra il merkezi ve Erciş’te kurulacak. 21 bin konteynerin, bitişik halde bir yere konulması halinde, yaklaşık 441 dönüm alanı kaplayacak.

NEDEN KONTEYNER TERCİH EDİLDİ?
Van Valisi Münir Karaloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, depremden önce Türkiye’de geçici barınma için prefabrike evlerin kullanıldığını ifade ederek, “Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay başkanlığında Van’da yaptığımız toplantıda prefabrike ev yerine konteyner ev kullanma kararı çıktı. Bunun iki nedeni var. Konteyner ev, dışarıda imal edilip monte edildikten sonra taşınarak getiriliyor, burada herhangi bir beton imalatı yapılmadan sadece zemini düzleyerek, suyunu, elektriğini ve kanalizasyonu bağladıktan sonra ev hazırlanmış oluyor” dedi.

Prefabrike ev yapıldığı zaman en azından zemin beton atılması gerektiğini, ancak Van’da eksi 10 derecede özellikle köylerde bunu yapma şanslarının olmadığını anlatan Karaloğlu, şunları kaydetti:

“İkinci gerekçe ise, prefabrike yapıldığı zaman sadece burada kullanacaktık. Bundan sonra kullanmamız çok mümkün değildi. Konteyner olduğu zaman Allah göstermesin Van’dan sonra Türkiye’nin herhangi bir bölgesinde afet olduğu zaman bu konteyner orada kullanılabilir. Vatandaşlara kalıcı konutlar yapılıp teslim edildikten sonra konteynerleri toplayacağız. Başka bir yerde afet olduğu zaman oraya göndermiş olacağız. Geçmiş yıllarda Batman’da meydana gelen selden sonra kullanılan konteynerleri Batman Valiliği bize gönderdi. Şimdi biz onları kullanılıyoruz” diye konuştu.Vali Karaloğlu, konteynerlerin 21 metrekarelik, iki odası olan, tuvaleti ve duşu olan, izolasyonu mükemmel olan evler olduğunu, çok küçücük elektrik sobalarıyla ısıtabilen evcikler şeklinde dizayn edildiğini ve 8 kişiye kadar barınma imkanı olduğunu belirtti.

“KONTEYNER ÜRETİCİLERİ VAN İÇİN ÇALIŞIYOR”
Türkiye’nin herhangi bir yerinde üreticilerin elinde 4 bin veya 5 bin hazır konteynerin olmadığını söyleyen Karaloğlu, şu bilgileri verdi: “Biz depremden hemen sonra Türkiye’deki bütün fabrikalara siparişler verdik. Türkiye’de şimdi konteyner üreticileri Van için çalışıyor. Üretilen konteynerler Van’a gönderilmeye başlandı. Van’a gelen tüm yollarda ve buradaki köy yollarında konteyner taşıyan kamyon ve tırları karşılaşmak mümkün. Konteynerin lojistiği zor. 19 bin 750’sini kurumlar sipariş verdi, bin 200 ise bağış yoluyla geliyor. Yaklaşık 21 bin konteyner gelecek. Bu 21 bin konteyneri Van’a taşımak için kamyon 1, tır ise 2 adet konteyner alabiliyor. Yani kamyonla getirmek isterseniz Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden 21 bin kamyon gelecek demektir. Tıra yüklüyorsanız en az 10 bin 500 tırın Van’a gelebilmesi gerekiyor, bu transferi yapabilmek için. Bu büyük bir transfer.”

ŞİMDİYE KADAR 2 BİN 500 KONTEYNER GELDİ”
Vali Karaloğlu, şimdiye kadar 2 bin 500 konteynerin bölgeye getirildiğini ve köylerde konteynerlerin kurulmaya devam ettiğini belirterek, “Köylerde vatandaşın yıkılan evinin yanında konteyner kuruyoruz. Önce enkazını kaldırıyoruz, konteyner alanını düzlüyoruz. İçme suyunu ve kanalizasyonu foseptik çukura bağlıyoruz. Konteyner bir çadır değil, içinde çağdaş evde olması gereken her türlü imkanı var” diye konuştu.

Karaloğlu, “TOKİ’den bir mühendisin verdiği bilgiye göre, bin konteyner alan için yapılan alt yapıyla apartman şeklinde yapılan 20 bin dairenin alt yapısı kullanılıyor. Büyük masraflar. Köyleri bitirir bitirmez bu konteyner kentleri kuracağız ve vatandaşlarımızı bu zor kış koşullarından çadırdan alarak konteynerlerine yerleştireceğiz. Bir konteynerin Van’a tesliminin ve alt yapısıyla birlikte toplam maliyeti yaklaşık 15 bin lira civarında” dedi.

AA

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Şanlıurfa Merkezde Kaçak Elektrik 23%’e Geriledi

Dicle Elektrik, Şanlıurfa merkezde kaçak elektrik kullanım oranının yüzde 23’e gerilediğini bildirdi. Şirketten yapılan açıklamaya …