Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar: Camiler bizim hem mührümüzdür, dinimizin şiarıdır, toplanma yerimizdir
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, “Camiler bizim hem mührümüzdür, dinimizin şiarıdır, toplanma yerimizdir. Dinimize daha çok kıymet verdiğimiz takdirde, kökümüze, özümüze, manevi değerlerimize, kültürümüze daha çok değer verdiğimiz sürece, bugün başımızda olan terör belasından da inşallah kısa sürede kurtulacağız” dedi.
Üsküdar Burhaniye Mahallesi’nde yapımı tamamlanan Hz. Ali Camisi, cuma namazıyla birlikte ibadete açıldı.
Açılış töreninde konuşan Bayraktar, camilerin Müslümanların toplanma yeri olduğunu belirterek, 550 metrekare alana inşa edilen, bodrumunda çok amaçlı salonu olan, 1500 kişinin aynı anda ibadet edebildiği, modern tarzda yapılan Hz. Ali Camisi’nin, 6 ay gibi kısa bir sürede tamamlandığını anlattı.
Ramazanın ilk günü Ataşehir’deki Mimar Sinan Camisi’ni, bugün de Hz. Ali Camisi’ni ibadete açtıklarını kaydeden Bayraktar, Ataşehir’de bir camiyi daha açacaklarını söyledi.
Bayraktar, TOKİ’deki görevi sırasında yaklaşık 500’e yakın cami inşa edildiğini dile getirerek, “İstanbul’da devletin parasıyla değil, zenginlerin bağışlarıyla ihtiyaç olan yerlerde camiler yapalım istedik. Bu camilerin asıl banisi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dır. Onun talimatlarıyla dernek kurduruldu” dedi.
Cami eksikliği olan yerlerde cami yapmaya özen gösterdiklerini vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti:
“Camiler bizim hem mührümüzdür, dinimizin şiarıdır, toplanma yerimizdir.
Bugün birliğe çok daha fazla ihtiyacımız var. Bizi bir tutacak ve bir yapacak olan, tamamen vatan, millet, ülke eksenli bir bayrak altında toplayacak olan esas itibarıyla dinimizdir. Dinimize daha çok kıymet verdiğimiz takdirde, kökümüze, özümüze, manevi değerlerimize, kültürümüze daha çok değer verdiğimiz sürece, bugün başımızda olan terör belasından da inşallah kısa sürede kurtulacağız. Bugün başımızdaki en büyük bela, terör belasıdır. Yine 1.5 milyarlık İslam dünyası şu an sıkıntı içerisindedir. Arakan’da, Afganistan’da, Suriye’de, Filistin’de, Somali’de din kardeşlerimiz çok değişik ve ciddi problemler altındadır.
Müslümanlar ve Türkiye Cumhuriyeti olarak tarihin bize yüklediği misyon bakımından bulunduğumuz konum itibarıyla sorumluluğumuz çok fazladır. Cenab-ı Allah tüm insanları felaketlerden kurtarsın inşallah. Ramazan sadece Müslümanlara değil, tüm insanlığa huzur, barış, hoşgörü getiren mübarek bir aydır. Bu güzel günde de camimizi açıyoruz. Yardım edenlerden ve emeği geçenlerden Allah razı olsun.”
Hz Ali’nin adının camiye verilmesi
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da caminin adına işaret ederek, ibadethanelerin insanları manevi duygularıyla iç içe tutan önemli alanlar olduğunu belirtti.
Hz. Ali Camisi’nin isiminin önemine değinen Topbaş, “Cami, Hz. Ali’nin ismini taşıması nedeniyle çok anlamlı. Hayattayken cennetle müjdelenen 10 sahabeden ve 4 halifeden biri olan Hz. Ali çok önemli. Bu güzel insanların simgelerinin buralarda yer tutması ve cemaatlerin, toplumun bunları hissetmesi açısından bunu çok önemsediğimizi ifade etmek istiyorum. Cuma günü buluştuk.
Burada ibadet edecek olanların duasının kabul olmasını, bu ezanların kıyamete kadar gök kubbeden eksik olmamasını dilerim” şeklinde konuştu.
Konuşmalardan sonra Bakan Bayraktar, Hz. Ali Camisi’nin yapımında emeği geçenlere plaket verdi. Ardından Üsküdar Müftüsü tarafından toplu dua yapıldı.
Bu arada, açılıştan önce Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş ve Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, Hz. Ali Camisi’nde cuma namazı kıldı.
Camide cuma namazı kılan cemaate görevliler tarafından kırmızı gül dağıtıldı.
Hz. Ali Camisi
Hz. Ali Camisi, gelenekten geleceğe uzanan ve gelenekle teknolojiyi bütünleştiren Osmanlı Türk mimari üslubuna göre projelendirilmesiyle ön plana çıkıyor. Sekizgen şemalı, merkezi kubbe etrafında sekiz yarım kubbe bulunan camide, 39 metre yüksekliğindeki tek şerefeli iki adet minare yer alıyor.
Toplam inşaat alanı 4 bin 355 metrekare, otoparkı 1445 metrekare olan camide taşıyıcı konstrüksiyonun tamamı, (sütunlar, kirişler, kemerler, kubbeler vb.) betonarme karkas olarak inşa edildi. Camide yeni teknolojik sistemlerden (özel çelik ve hidrolik kayar kalıp vb.) yararlanılmış olması dikkati çekiyor.
A.A