1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Üniversiteliye Bitmeyen Binalarda Yüksek Kirayla Ev

2015-2016 akademik yılında 9 bin 200 yeni öğrencinin kayıt yaptırdığı Bülent Ecevit Üniversitesi’ndeki (BEÜ) 32 bin öğrencinin 20 bini, merkez kampüste eğitim görüyor.

universiteliye-bitmeyen-binalarda-yuksek-kirayla-ev

Kentte, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (Yurtkur) ait 3 bin yatak kapasiteli yurtlar ile özel yurtlar tamamen dolarken, konut sayısının da az olması öğrencilerin barınma sorunu yaşamasına yol açtı. Bu yüzden henüz tümüyle tamamlanmayan yeni binalarda yüksek fiyatlarda ev kiralamak zorunda kalan öğrenciler, duruma tepki gösterdi.

Konut yok, kiralar yüksek

Merkez kampüsün bulunduğu İncivez Mahallesi’nde bazı bölümlerinde inşaat çalışmaları devam eden binada 2 odalı evi 800 liraya kiralayan Atahan Yaşar Sönmez ve Selim Can, yurt ve konut yetersizliğinden dert yandı. Giriş bölümünde duvar ve tavan sıvası yapılmayan, koridorlarında inşaat malzemeleri bulunan, yolu çamurla kaplı binada oturan öğrenciler, fiyatların da çok yüksek olduğunu söyledi. Atahan Yaşar Sönmez, şöyle konuştu:

“200-300 lira edecek 1+1 daireleri bize 700-800 liraya veriyorlar. Apartman gider masrafı, elektrik, suyla bu daireleri bize 1000 liraya kiralamaya çalışıyorlar. Asgari ücret alan bir kişi nasıl çocuğunu okutsun? 4 bin öğrencinin buraya gelip kaydını dondurup gittiği iddiası var. Yurt yok, konut yetmiyor. Ev sahipleri de bunu bildiği için kullanıyorlar. Öğrenciden para kazanmaya bakan bir şehir olmuş burası. Bu kiralar denetlensin ve öğrencilere bu kadar yüksek fiyatlara evler verilmesin.”

Selim Can da ev sahiplerinin öğrencilerin mecburiyetini kullanarak inşaat halindeki evleri kiraladığını belirterek, “Oturduğumuz bina yeni ama daha ocak, aspiratör bile gelmemiş. Doğalgazı hala açılmamış. İnşaat halindeki evde otuyoruz şu anda. Yol berbat durumda. Değmeyecek şekilde pahalı evler. Devletin yurtları sınırlı. Özel yurtlar dolu ve çok pahalı” dedi.

Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer, barınma sorununun kentin genel sorunu olduğunu söylerken, Yurtkur’un Aralık ayında 432, Mayıs 2016’da da 804 kişilik iki yurdu hizmete açacağı belirtildi.

2 bin yeni konut

Zonguldak Emlakçılar Derneği Başkanı Sercan Günarslan ise merkez kampüsün bulunduğu bölgede 2 bin konut inşatının devam ettiğini ve gelecek yıl öğrencilerin barınma sorunun büyük ölçüde çözüleceğini söyledi. Şu anda konut sayısının az olması nedeniyle kiraların yüksek olduğunu belirten Günarslan, “Özellikle üniversite çevresinde yeterli konut yok maalesef. Yalnız öğrenci arkadaşlarımız değil, yeni atanan memurlar, ev değiştirmesi gereken aileler için de konut ihtiyacını gidermekte çok güçlük çektik. Hala çok ev talebinde bulunan öğrenci arkadaşlarımız var. Maalesef onlara verebileceğimiz okul çevresinde ev yok. Yeterli konut olmadığı için de kiralar yüksek” dedi.

ZONGULDAK/DHA

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin Deprem Hasarı 20 Milyon TL!

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, üniversiteye depremin maliyetinin 15-20 milyon lira …