Son yıllarda vakıf üniversitesi patlamasının yaşandığı İstanbul’da, fabrikaların ortasında ya da mahalle arasındaki, pek de okula benzemeyen binalarda eğitim veriliyor…
Geçtiğimiz günlerde “Merpen altı üniversiteler” başlıklı haberimizle dikkat çektiğimiz, yükseköğretimdeki gelişigüzel okullar yapımına ilişkin olarak, egitimajansi.com’da bir yazı yayımlandı. “Her Mahalleye Üniversite Devri!” başlığı ile kullanılan yazıda, şöyle deniliyor: “Tarihi bir kapıdan adım atmak, devasa amfilerde ders yapmak, çay ve tost kokan bir kantinde derin mevzulara dalmak, sahaf gibi kokan yüksek tavanlı bir kütüphanede ders çalışmak, uzun yemekhane kuyruklardan sonra çimlere yayılmak öğrenciliğin ritüellerinden.
Değişen kampüsler
Şimdilerde ise sayısı 170’i bulan üniversitelerle ‘her ile bir üniversite’, hızla ‘her mahalleye bir üniversite’ hedefine dönüşürken kampüs yaşamı da değişiyor. Üniversite kampüsleri, mahalle arasında, otoban kenarında, sanayi sitesi içinde holding binalarına benzeyen binalara evriliyor.” İstanbul ’daki vakıf üniversitesi sayısının 34’ü bulduğuna dikkat çekilen yazıda, şu ifadelere yer veriliyor:
Promosyon sitelerinde
Üniversite tanıtımlarında kampüssüz üniversiteler, ‘merkezi lokasyonda’ diye başlayan sahibinden.com ilanlarını andırmaya başladı: ‘Şehrin merkezinde’, ‘hayatın içinde’. Amfi olmayınca küçük sınıflarda ‘etkin eğitim’ başladı. Hatta kimi üniversitenin alışveriş ve promosyon sitelerine bile ilanları düşmeye başladı.
Vakıf üniversitelerinin kimi şehir merkezine uzak büyük arazilerde kampüs kurarken, kimi farklı semtlerdeki holding binasını andıran, mahalle arasındaki dershaneye benzeyen yerlerde ve otoyol manzaralı, sanayi sitelerinin içinde karşımıza çıkıyor.
Holding binasıydı
Örneğin Bomonti’deki binasında eğitim vermeye başlayan Nişantaşı Meslek Yüksekokulu, artık Bayrampaşa’da. 14 katlı binasında 6 fakültede eğitim veren Kemerburgaz Üniversitesi ise Mahmutbey’de, İSTOÇ ve İkitelli manzaralı. Kemerburgaz’daki arazi ile ilgili sorunlar çıkınca üniversitenin kuruluşunda gecikmeye yol açmamak için Altınbaş Holding’in binası üniversiteye devredildi.Bina son model, şık ama sonuçta okul değil holding için inşa edilmiş bir yer.
Avcılar ’daki Gelişim Meslek Yüksekokulu’nun hemen yanında, aynı büyüklükte bir mobilya mağazası var. Dışarıdan bakılınca iki bina birbirinden farklı durmuyor.
Fabrikaların tam içinde
Sadece birinde üniversitenin, diğerinde mobilyacının adı yazıyor. 4 yıllık bölümlerin olduğu üniversite binası ise yine
Avcılar ’da holdinglerin, tekstil fabrikalarının tam içinde. Gedik Üniversitesi’nin yerleşkeleri de Kartal ile Pendik’te. Kartal’daki 3 bina da işyerini andırıyor. Çevresi de iş merkezleri ve holdinglerle dolu.
Okul müdürlerine sekreter incelemesi
İstanbul’da velilerden toplanan paralarla kendilerine sekreter tuttukları ortaya çıkan okul müdürleri hakkında inceleme başlatıldı. Akşam gazetesindeki habere göre, müfettişlerin durumu ilettiği İl Milli Eğitim, olayı araştırmaya başladı.
Yeniçağ