Türk Sanayiciler ve İşadamları Konfederasyonu’nun (TUSKON) Afrika ile kurduğu köprüler yatırım meyvelerini vermeye devam ediyor. İstanbullu işadamı Mustafa Erkan, Somali’de 50 bin metrekarelik alana bedesten inşa edecek
40 depo, bir otel ve restorandan oluşacak İstanbul Bazaar’da mobilya, halı ve kuru gıda ürünlerinin toptan ticareti yapılacak. Bedestenin, Türkiye ihracatına senede 500 milyon dolarlık katkıda bulunacağı öngörülüyor.
Mogadişu’nun ortasında yer alacak İstanbul Bazaar projesini Cihan’a anlatan Mustafa Erkan, uzun süredir Güney Afrika’da faaliyet yürüttüklerini belirterek, kıtayı yakından tanıdıklarını kaydetti. Somali’nin dünyanın en bakir yerlerinden biri olduğunu ifade eden Erkan, kaynakların kıt olduğu ülkede pek çok ürünün bulunmadığına temas ederek, “Burada kürdan ve toplu iğne dahi yok. Müteahhitler adına da durum aynı. Çimento şirketi atıl halde. Demir, ülkeye dışarıdan geliyor. Çin’den gelen ve ucuz kalitesiz ürünler bulunduğu gibi Dubai’den getirilen mallar da oldukça pahalı satılıyor.” diye konuştu. Somali’deki en büyük problemin güvenlik olduğunu vurgulayan işadamı Erkan, şöyle devam etti: “Böyle bir ortamda kim yatırıma girer, kim risk alırdı? Yapılacak olan 40 yatırımcı ile ülkenin riskini ve gelirlerini paylaşmaktı. Onların depo alıp ihtiyaç duyulan ürünleri Somali’ye satmasıydı. Çünkü ülkede pek çok ürün yok. Artık, İstanbul Bazaar ile bütün çarşıya belirli dönemlerde İstanbul Limanı ya da Mersin Limanı’ndan gemi ile Mogadişu’ya ürün getirilecek.”
Mustafa Erkan, Çarşı’ya, Türkiye’den özellikle tekstil, mobilya, halı, inşaat malzemeleri ve kuru gıda gibi ürünlerin gönderileceğini anlattı. Bedestenin hem Türk hem Somalili işadamlarına büyük fırsat sunacağını aktardı. Erkan, “Mogadişu gibi yerlerde bizim ürünlerimizden KDV alınmıyor. Toptan sattığımız için ciddi nakliye maliyeti de yok, kâr marjı fazla değil. Yine perakende satmadığımız için Somali’de yerli esnafı karşımıza almayacağız. Hem sürümden önemli gelir elde edeceğiz hem de nakit satış yapacağız. Somali’nin yanında etrafında bulunan ülkelerle de buluşacağız. Yaptığımız hesaplamalara göre bedesten ilk başlarda Türkiye ekonomisine 500 milyon dolar katkı yapacak. Ama bu rakam gelecekte katlanacak, 1-2 milyar doları bulacaktır.” diye konuştu. Bedesten, Osmanlı’da, kumaş, mücevher ve çeşitli kıymetli eşyaların alım satımının yapıldığı, eşit büyüklükte kubbelerle örtülü, mahfuz çarşıların bulunduğu alanlardı.
İstanbul Bazaar’ın 10-15 milyon dolara mal olacağını ifade eden Mustafa Erkan, bedestende bine yakın kişinin istihdam edileceğini kaydetti. Çarşının, çimento, demir gibi ihtiyaçları Çolakoğlu İnşaat tarafından karşılanacak. İnşaatı yakında başlayacak olan bedestenin 2013 yaz aylarında tamamlanması bekleniyor. İstanbul Bazaar’ın genel müdürü Erkam Meriç de ahilik anlayışını esas aldıklarını vurguladı. Bedestende 45 depo yer alacak. İstanbul Bazaar’ın ikinci etabı da olacak. İkinci kısım 35-40 bin metrekareye kurulacak. Bedesten, cuma dışında her gün açık olacak ve saat 07.00 ile 18.00 arasında hizmet verecek.
ZAMAN