Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Genel Müdürü Mehmet Uysal, Türkiye’nin petrol gerçeğiyle ilgili açıklamalarda bulundu.
“Türkiye petrol denizi üzerinde yüzüyor. Türkiye’de petrol var ama çıkartılmıyor. Petrol derinlerde ama biz kazamıyoruz. Petrol bulundu ama kuyu kapatıldı” teorilerini ‘doğru bilinen yanlışlar’ olarak niteleyen Uysal, “Karadeniz’de petrol var. Mutlaka bulacağız” dedi.
TÜRKİYE’NİN KARALARINDA PETROL POTANSİYELİ DÜŞÜK
Uysal, “Petrol sistemi bir havuz ya da damar sistemi değildir. Bizim topraklarımızdaki petrolün başka ülkelere geçmesi mümkün değil. Çünkü petrol gözenekli ve geçirgen kayaçların içinde. ‘Türkiye’de petrol var ama çıkartılmıyor’ teorisi de bir diğer doğru bilinen yanlış. Çünkü karalar tektonik plakalardan oluşuyor. Petrol de Arap ve Avrasya plakalarında. Türkiye’nin karalarında petrol potansiyeli düşük” dedi.
‘Petrol derinlerde ama biz kazamıyoruz’ eleştirilerini örnekleriyle cevaplandıran Uysal, 7 bin 214 metre derinliğindeki Yuvaköy-1 kuyusunun dünyanın en derin 47. kuyusu olduğuna dikkati çekti. Uysal ‘Petrol bulundu ama kuyu kapatıldı’ iddialarının da gerçek olmadığının altını çizdi. Dünya petrol rezervlerinin yüzde 70, doğalgazın ise yüzde 75’e yakınının coğrafyamızda olduğunu dile getiren Uysal, Türkiye’nin, üretici ve tüketici ülkeler arasında tabii bir köprü konumunda olduğunu ifade etti. Uysal, dünyada günlük üretilen 80 milyon varil petrolün yaklaşık 5 milyon varilinin Türkiye’den geçtiğini kaydetti.
“KARADENİZ’DE PETROL VAR”
Yurt içi ve dışında petrol arama çalışmalarının sürdüğünü bildiren TPAO Genel Müdürü, Karadeniz’de yapılan arama çalışmaları için umutlu konuştu. “Karedenizde petrol ve doğalgaz var ve biz bunu bulacağız” diyen Uysal, şöyle devam etti: “Karadeniz’de yaptığımız aramalarda 6 bin metreye kadar olan derinliklerimizde petrol ve doğalgazın aralığına rastladık. Ancak ekonomik olarak bunun toplu olarak biriktiği bir yeri 6 bin metreye kadar bulamadık. Şimdi 6 bin metre ile 8 bin metre arasını test edecek çalışmaların hazırlıkları içerisindeyiz. Bununla ilgili sondajları yaptığımızda inşallah Karadeniz’de petrolün ve doğalgazın var olduğunu bütün Türkiye’ye müjdeleyebileceğiz.”
“ENERJİ FATURASI DÜŞECEK”
TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal, Türkiye’nin 2023 hedefleri ile ilgili tespitlerde de bulundu: “Sayın Başbakanımızın 2023 için çok büyük bir hedefi var: Türkiye’yi ilk 10 devlet arasına sokabilmek. Bu ilk 10 devlet arasına sokabilecek kapasiteyi geçtiğimiz 10 yılda görmedik. Bundan sonraki 10 yılda tablolara baktığımız zaman 10. sırada bulunan Güney Kore’nin ihracatı 750 milyar dolar. O bakımdan bu rakamı yakalamak oldukça zor. Ancak bunun bir yolu var, TPAO gibi MTA gibi kuruluşlarımız ilave kaynak oluşturacaklar. Bu ne demek? Türkiye Petrolleri petrol ve doğalgaz bulacak ekonomiye katkısını sağlayacak. Dolayısıyla enerji faturası düşecek. Bu şekilde biz ekonomik olarak atılım sağlayabileceğiz. Çünkü ben inanıyorum ki sanayicimize ucuz enerji sağlayabilirsek bizim sanayicimiz dünyanın her köşesine rekabet şansına kavuştuğu anda gidecektir. Dünyanın her köşesine ihracat yapacaktır. Bizim 750 milyar dolarlık ihracatı yakalamamıza neden olacaktır. Enerjinin bu hedefe ulaşmakta temel parametre olduğunu ve Türkiye Petrolleri’nin de bu hedefi yakalayabilmeye muktedir şirketlerden birisi olduğunu her zaman söylüyorum.”
CİHAN