1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Türkiye’nin Önde Olan 50 Konut Markası!

Takvimler 17 Ağustos 1999’u gösterdiğinde Türkiye’yi sarsan deprem felaketi, hafızalarda derin izler bıraktı. Marmara’yı yerle bir eden büyük deprem, konut üreticileri için yeni bir dönemin de habercisi oldu

Yıkıntıların ardından “deprem öldürmez kötü yapılmış binalar öldürür” tespitleri konut alıcılarını artık daha güvenli yapılara yöneltti. Depremin ardı sıra yapı denetim şirketlerinin faaliyete geçmesi ve deprem yönetmeliğinin gündeme gelmesi konut üreticileri için bir yerde markalaşmanın da tetikleyicisi oldu.

Yaşanan depremin üzerinden
12 yıl geçti. O dönem zor bir sınav veren müteahhitlik sektörü, bugün Türkiye’nin dünyadaki en güçlü yönü. Dünyada Çin’den sonra ikinci sırada yer alan Türkiye müteahhitlik firmaları, yurtdışında elde ettikleri bu başarının yanı sıra iç pazarda da ürettikleri konut sayısıyla altın yıllarını yaşıyor diyebiliriz. Bunun en güzel örneği geçen yıl alınan yapı ruhsatları. Yapı ruhsatı sayısında geçen yıl 800 bini aşarak Türkiye Cumhuriyeti tarihinin rekoruna imza atan konut sektörü, bu yıl da yükselen faiz oranlarına rağmen satışta performansını düşürmeyecek gibi.

İlk yarıda 200 bin satış
Her ne kadar bu yıl alınan ruhsat sayılarında düşüşler yaşansa da bu durumun konut üreticilerinin beklentilerini etkilemediğini söylemek gerekiyor. Düşüşlerin arz ve talep dengelenmesi açısından önemli olduğunu ifade eden konut üreticileri, Avrupa’yı sarsan kriz, Amerika’nın yaşadığı not düşürmesi ve gelişmelerin Türkiye finans piyasalarına etkisinden korkmuyor. Hatta sektör temsilcilerine göre bu yıl konut satışlarında yüzde 10’dan fazla bir artış yaşanması bile muhtemel.

Geçen yıl 350 bin konut satışı gerçekleştiren sektörde bu yıl ki beklentiler 400 bin adet. Bu beklentileri Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği’nin (GYODER) her ay markalı konutta öncü 22 proje geliştiricinin sunduğu 54 proje ve 20 bin konut stoğu üzerinden yaptığı hesaplamalar da doğruluyor.

Satışlar iyi
GYODER Başkanı Işık Gökkaya, hazırladıkları endeksin markalı konut arayışının giderek hızlanacağını gösterdiğine işaret ediyor. 2010 yılında 854 bin ruhsat verildiğini aktaran Işık Gökkaya, bunun cumhuriyet tarihinde bir rekor olduğunu belirtiyor. Bu yılın ilk altı aylık rakamlarına göre ise alınan ruhsat sayısının 255 bin civarında olduğunu aktararak bu düşüşü şöyle yorumluyor: “Yapı ruhsatı talebindeki düşüş bir denge gereğidir. 2011’de, geçen yıl kadar yüksek olamaz, yoksa devam eden projelerle birlikte çok fazla olur üretim. Konut yapı ruhsatında yaşanan bu gerilemenin satışları etkilemesi ise beklenmiyor. Hatta satış rakamlarında yüzde 10’dan fazla artış olmasını bekliyoruz” diyor. Böylece geçen yıl 357 bin adet olan konut satışının bu yıl 400 bine ulaşacağını ifade eden Gökkaya, daha ilk yarıda 200 bin adetten fazla satış olduğuna da işaret ediyor.

Gözler yabancılarda
Konut satışlarında beklentiyi yükselten bir diğer unsur da yabancıların Türkiye’den gayrimenkul alabilmesinin önünü açacak yasa taslağının hazırlıklarına başlanması oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın, “Mütekabiliyeti kaldıracağız, yabancılar kolaylıkla mülk alabilecekler” açıklaması, konut sektöründe heyecan yarattı. GYODER Başkanı Işık Gökkaya, yabancılara mülk satışında engel olan mütekabiliyet ilkesinin ver aldığı Tapu Kanunu’ndaki değişiklikle karşılıklılık koşulunun kaldırılmasının Türkiye’ye yıllık 5 milyar doların üzerinde yabancı sermaye girişi sağlayacağını söylüyor.

Bu gelişmenin özellikle markalı konut sektöründe ciddi bir hareket yaratacağı ortada. Bu durumun sektörde fiyat artışlarını da beraberinde getireceği konuşuluyor. Peki konut sektöründe markalaşma ne anlama geliyor? Bu soruyu yaptığımız anket çok iyi açıklıyor aslında. Yaptığımız ankete katılan 480 CEO ve üst düzey yöneticinin yüzde 39,6’sı konut edinmeyi düşünüyor. Bunların yüzde 80,9’u ise seçi¬mini markalı konuttan yana yapacağını söylüyor.

En çarpıcısı ise “Beğendiğiniz markanın hangi stratejileri sizi etkiliyor?” sorumuza verilen yanıtlar. Ankete katılanların yüzde 40,7’si bu soruyu prim vapan projeler olarak yanıtlıyor.

Anketimize yanıt veren CEO ve yöneticiler Türkive’de marka denebilecek konut projelerini de seçti bu anketle. Bu markaların listesini ilk sayfalarımızda bulabilirsiniz. Sözünü ettiğimiz gibi sektörde markalaşmanın miladı olarak 1999 yılındaki deprem felaketini kabul etmek yanlış olmaz. Daha küçük montanlı işlerin yapıldığı o dönemin ardından müşteri ayağındaki beklentilerin artması, yapı denetim firmalarının oluşması ve deprem yönetmeliğinin gündeme gelmesi büyük proje geliştirici ve yatırımcılarının da önünü açmış oldu.

Sektörde kurumsallaşmayı da beraberinde getiren bu durumu rekabetle birlikte inovatif yaklaşımları da ortaya çıkardı. Artık sosyal donatıları içeren, kaliteli ve yaşam standartlarını yükselten binaların yaygınlaşması konut sektöründe marka olmanın da kodlarını ortaya koyuyor aslında. Tüketici eğilimleri artık maket üzerinde değil, bitmiş binadan yana. Bir de tabii satın almanın ardından satış sonrası hizmetler de markalaşmanın önemli göstergelerinden biri olarak kabul ediliyor.

Yerli malı da markalaşıyor
Markalı konut sektöründeki bu gelişim aslında yeniliklerle devam ediyor. Her alanda bir markalaşma stratejisi ortaya konmaya başladı. Bugünlerde konut üreticilerinin en önemsedikleri konulardan biri de yerli malıyla markalaşmak. Geçen hafta bir grup inşaat ve inşaat yan sanayicisi tarafından kamuoyuna ilginç bir açıklama yapıldı, inanlar İnşaat’ın organizasyonunda bir araya gelen çok sayıda yerli sanayici, Türk malına dönük bir marka harekatının sözcülüğünü yaptılar. Aralarında İçdaş, ADell, Dizayn Boru, Kale Grubu, Boğaziçi Beton, Taha Mimarlık gibi inşaat sektörünün önemli kuruluşlarının olduğu şirketler, ‘Yerli Malı’nın marka gücünü vurgulayarak, yeni dönemin marka anlayışının yerli teması üzerine odaklanacağını ifade ettiler.

İnanlar İnşaat, marka konusunda felsefi çalışmalar yapan, konutta markalaşmanın serüvenine dönük akademik projeler üreten bir grup. Yerli malının yeni bir tanımının da yapıldığı söz konusu kampanyaya ilişkin bilgi veren İnanlar Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, “Bugün Türk sermayesinin dokunduğu, maddi, manevi destek verdiği her türlü üretim yerli malı olarak algılanmalıdır. Bugün Almanya’da Türk sermayesi ile yapılan bir mutfak ürünü de yerli malıdır” diyor.

Gayrimenkulde marka tanımının tek ölçüte dayandırılmaması gerektiğini ifade eden İnan, “Mimari bakış projenin ruhunu yansıtır. Doğru yere doğru proje, kalite, çevreye saygı, zamanında inşaat, satış ve satış sonrası hizmet hepsi markalaşmanın birer değeridir. Bugün yapılan bir inşaat projesi, çok uzun yıllar sonra bir çöp olarak mı görülecek, yoksa Anıtlar Yüksek Kurulu’ndan değerli tescili mi alacak? İşte konutta marka bu soruya verilecek yanıtta gizlidir” diyor.

Son yıllarda Türkiye’nin en güçlü konut markalarını yaratan şirketler ve hikayelerine şöyle bir bakıldığında özellikle Tepe.Mesa, Alarko gibi şirketlerle başlayan ve Ağaoğlu, Varyap ve Sinpaş gibi sayıları sürekli artan kuruluşlarla ‘marka’lı konut üretimi gittikçe artıyor. Bu sektördeki markalaşmanın önünü açtıkları söylenebilir. İşte bu markalardan bazıları ve hikayeleri…

—————————————————————————————————————————————————

AĞAOĞLU
Konutta ‘my’ konseptini yarattı

Bugüne kadar 30 bin konuta imza atan ve markalı konut dendiğinde ilk akla gelen isimlerden biri olan Ağaoğlu İnşaat, turizm sektöründeki “My” konseptini konut sektörüne taşımaya 1998 yılında karar vermiş. O dönem insanların konutta çok konfor aramadığını ve başını sokabileceği ev aradığını ifade eden Ağaoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, markalaşma sürecini şu sözlerle anlatıyor: “Turizmin verdiği vizyonu sitelerimize nasıl işleyeceğimizden yola çıktık. My konseptiyle insanların oturduğu eve 5 yıldızlı otellerde aradıkları bütün konforu getirdik. Bu doğrultuda otelcilikteki markamızı konut sektörüne de taşıdık. Özellikle 2004’ten sonra markalı konutlar artık alıcısına yeni bir yaşam tarzı sunmanın yanı sıra statünün de göstergesi oldu” diyor.

Kendisinin hep önde görünen isim olmasına rağmen aslında geride büyük bir kurumsal yapının var olduğunu belirten Ali Ağaoğlu, marka konusunda bütün ekibin ismi belirlediğini ve bir danışmanla çalışmadıklarını da söylüyor.

Markalaşma atağının hemen ardı sıra satışlarında inanılmaz bir artış yaşandığını dile getiren Ağaoğlu, “Bugün yılda 3 bin konut satıyoruz. Bu rakamı 5 bine çıkabilmenin hesabının yapıyoruz. Yeni konseptler yaratmaya devam ediyoruz” diyor.

—————————————————————————————————————————————————

DUMANKAYA
Markasını Pusula ile güçlendirdi

Kuruluş, 48 yıllık bir tecrübeye sahip olan Dumankaya markasıyla son beş yılda 15 bin konut tamamlandı. Şirket, 2012 yılında gerçekleştirdiği proje satışlarından 450 milyon lira gibi bir ciro hedefliyor. Şirketin projelerinde ana markasını güçlü tutmayı hedeflediğini aktaran Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya, bu doğrultuda alt yapılarında ciddi anlamda çalışmalar yaptıklarını söylüyor. Belli sponsorluklarla markalarını desteklediklerini dile getiren Dumankaya, “Markalaşmada vaatlerinizi gerçeğe dönüştürebilmeniz çok önemli. Yaptığınız için arkasında duracak bir satış sonrası hizmette çok önemli. Biz de bura-dan yola çıkarak Dumankaya Pusula konseptini yarattık ve yaptığımız projelere satış sonrası hizmetleri bu şekilde sağlıyoruz” diyor.

10 yıllık bir süreçte konut pazarının kabuk değiştirdiğini ifade eden Dumankaya, artık büyüyen ölçeklerle birlikte marklı konut üretiminin de önem kazandığını belirtivor.

—————————————————————————————————————————————————

SİNPAŞ
“Güçlü marka müşterinin sigortası”

Markalı konut alanının önde gelen isimlerinden biri de Sinpaş. Sektörde 35 yılı geride bırakan Sinpaş GYO’nun portföyünde ürettiği ve üretmeyi planladığı 13 bin adet konut var. Gerçekleştirdikleri bu üretimle önümüzdeki 5 yılda 7 milyar lira ciroya ulaşmayı beklediklerini aktaran Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, “34 yılda en çok adedi yapma iddiamız olmadı hiçbir zaman. Biz işin en doğrusunu yapmaya çalışıyoruz. Sevmediğimiz işi de yapmıyoruz” diyor.

Sinpaş’ın markalaşmasının ardında işi özenli yapma gayretinin yattığını söyleyen Çelik, sadece konut sektöründe uzmanlaşmaya çalıştıklarını anlatıyor. 1990’lu villarda Sinpaş’ın adından çok yaptığı sitelerin adının duyulduğunu belirten Çelik, konut sektöründe 2000’li yıllarda yaşanan dönüşümün artık yapılan işlerin arkasındaki firmaların da ön plana çıkmasını sağladığına dikkat çekiyor.

Güçlü bir markaların müşteriler için bir sigorta olduğu¬nu ifade eden Çelik şöyle devam ediyor, “Müşteri buradan konut alırsam zarar etmem diye düşünüyor. Ardından, satış sonrası meydana gelebilecek teknik arızalar için destek alırım, bu firma beni yarı yolda bırakmaz ve her tülü desteği alırım diye düşünüp belli isimleri tercih ediyor. Bu da markalaşmayı sağlıyor.”

—————————————————————————————————————————————————

VARYAP
Markaya yıllık 30 milyon dolar

En son hayata geçirdiği ‘Meridian’ markasıyla ses getiren Varyap, 2012 yılında önemli bir projeye daha imza atacak. Bugüne kadar 11 bin konut yapan Varyap’ın CEO’su Erdinç Varlıbaş, Kartal’da 2 milyar lira tutarında karma bir projeye start vereceklerini söylüyor. Bu projede konut, AVM, ofis ve otelin yer alacağını ileten Varlıbaş, gelecek yıl başlayacakları ve 2014’te tamamlanacak projenin dünyanın sayılı işlerinden biri olacağını dile getiriyor. Konut sektöründe sürdürülebilirliğin çok önemli olduğunu ve bunun markalaşmayı getirdiğin aktaran Varlıbaş, “Müşterilerimizi proje ortağı olarak görüyoruz. Marka algısını yükseltmek üzere iletişim çalışmalarımıza ara vermiyoruz. Alt markalarımız var ama ana markamız Varyap’ın güçlü olması hedefimiz” diyor.

Markalaşma ve iletişim çalışmalarına yılda 30 milyon dolar yatırdıklarını ifade eden Varlıbaş, grup içinde iletişimde 50 kişilik uzman bir ekibin çalıştığı anlatıyor.

—————————————————————————————————————————————————

KUZU
2011 hedeflerini aştı

Kuzu Grup Başkanı Gökçen Kuzu, grupta markalaşmanın 15 yıl öncesine dayandığını ifade ediyor. Markalaşma hamlesinin gruba en önemli katkısının güven olduğunu dile getiren Kuzu, bunun yanı sıra kendilerine yeni iş sahalarının da açıldığını belirtiyor. Bu pozitif etkinin katkısıyla grup olarak 2011 yılını planlanan hedeflerin üstünde kapanacağını söyleyen Kuzu, “Son 10 yıl yurt içinde 50 bin konut yurt dışında ise 20 konut inşa eden Kuzu Grup çalışma dönemlerini hedeflerinin hep üzerinde tamamladı” diye konuşuyor.

—————————————————————————————————————————————————

AŞÇIOĞLU
Sözünden fazlasını yapmak gerekir

Konut alanında Selenium ile markalaşan Aşçıoğlu İnşaat’ın lüks segmentte hatırı sayılır bir yeri var. 43 yıldır sektörde olduklarını ve son yıllarda marka olabildiklerini ifade eden Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, Selenium markasının şirket isminin önüne geçmesini istediklerini ve bunu başardıkların aktarıyor. “Markalaşma uzun bir süreç. İki bina yapma ile marka olunmuyor. Satış sonrası hizmeti müşteriye sunabilmek ve yaptığınız binanın en az 10 yıl denenmiş olması lazım” diyen Aşçıoğlu, sözü¬nün fazlasını yapan firmaların müşteri algısında markayı da güçlendirdiğini söylüyor.

Bir ismi marka yapan en önemli unsurun müşteri olduğunu aktaran Aşçıoğlu, seri imalat yapmayan, butik ve ultra lüks üreten bir marka olduklarını bu nedenle de satış yaparken sıkıntı çekmediklerini belirtiyor.

—————————————————————————————————————————————————

ÖZYURTLAR
Markaiaşma kaçınılmaz oldu

2000’li yıllardan itibaren konut alıcısının profilinin değiştiğini söyleyen Ozyurtlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Ozyurt, bankaların faiz oranlarının da düşmesiyle 25-35 yaş arasında bir konut alıcısı kitlesi oluşmaya başladığını belirtiyor. Bu durumun sektörde markalaşmayı kaçınılmaz yaptığını ifade eden Ozyurt, şirket olarak sektörde 20 yıllık bir geçmişleri olduğunu hatırlatarak “Son altı yıldır da konut yapıp satıyoruz. Yaptığımız konut adedi artınca tanıtım, reklam ve halkla ilişkiler çalışmalarına ağırlık verdik. Böylece markamızı tüm Türkiye tanıdı. Ürettiğimiz konutlara verdiğimiz N başlığı ise profesyonel bir şirket tarafından ortaya çıkarıldı” diyor. Markalı konutların her dönem prim yaptıklarını da aktaran Ozyurt, sektördeki markalaşmanın şirketlere farklı kulvarlar açtığını kaydediyor.

—————————————————————————————————————————————————

KORAY
Yarım asrı devirdi

Sektörün asırlık çınarlarından biri de Koray İnşaat. Sabancı Center, Yapı Kredi Plaza, Sabancı Üniversitesi, Ankara Sheraton, Adana HiltonSA, Yapı Kredi Genel Müdürlük Binası gibi pek çok yapı inşa eden Koray inşaat, yurtdışında ise Ürdün’de King’s Academy, Moskova’da Ticaret Bakanlığı ve vergi dairesi kompleksiyle Sayıştay binası, Mekke’de AJYAD InterContinental Hotel’e imza atmış bir isim.

Koray İnşaat Genel Müdürü Şamil Çapar, tüm bu projelerde elde edilen başarının markalaşmayı da beraberinde getirdiğini söylüyor. Güçlü kurum algısının ve pek çoğu ödül almış projelerin, markalaşmada birbirini desteklediğini anlatan Çapar, “Koray’ın her yeni konut projesinde ilk müşterileri, önceki projelerinden konut alanlar olmuştur. Satış sorunumuz olmadığı için fiyat bazlı bir rekabete girmek durumunda kalınmadı. Koray markasına duyulan güven, daha güvenilir iş ortaklarıyla, daha uygun fiyatlarla çalışma imkanı sağladı” diyor.

—————————————————————————————————————————————————

TEPE
Markasını yurt dışına da taşıyacak

İnşaat sektöründe 43 yılı geride bırakan Tepe İnşaat, bugüne kadar 4 bin 754 adet konut sattı. Önümüzdeki aylarda İstanbul Maltepe’de 600 konutluk bir projeye daha start vermeyi planlayan şirketin 2012 ciro hedefi ise 500 milyon dolar. Şirketin bir diğer hedefi ise yurt dışında beş ayrı lokasyona açılmak. Bu doğrultuda riskleri paylaşmak üzere yeni ortaklıklar kurabileceklerinin sinyalini veren, Tepe İnşaat Genel Müdürü Atila Kemal Oğuz, şirketin markalaşma adımlarım şu sözlerle anlatıyor: “Şirket olarak marka yaratmak amacıyla yola çıkmadık. Projelerimizde tasarımdan yapıma, pazarlamadan işletmeye kadar tüm süreçleri titiz bir çalışma ile yürütüyoruz. Müşterilerimizin bu kurumsal yaklaşımımıza verdikleri değer sayesinde markamız da diğer inşaat firmalarının arasından sıyrılarak bugünkü konumuna ulaştı.” Müşteri profilinin konut alımında öncelikle yatırımcının itibarına dikkat ettiğini aktaran Oğuz, projeyi gerçekleştiren firmanın alt yapısı ve geçmişinin alıcı için karar aşamasında önemli bir faktör olduğunu da belirtiyor. Doğru fizibiliteyle, doğru araziler üzerinde oluşturulmuş projelerin, uygun maliyetlerle satışa sunulmasının önemli olduğunu söyleyen Oğuz, pazarlama sürecinin bir parçası olarak ise iyi bir yatırım değerinin sağlanması gerektiğini de ifade ediyor.

—————————————————————————————————————————————————

MESA
Sektöre model oldu

1969 yılında kurulan Mesa Mesken Sanayi ‘çevresiyle konut’ anlayışıyla yola çıkmış. Bu yaklaşımın şirket için kurumsal kimlik bilincinin ve kültürünün çok önemli bir paydaşı olduğunu ifade eden MESA Mesken Sanayii A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Aslı Tokatlı, bu anlayışı ‘yaşam markası’ konumlandırmasıyla tanımladıklarını iletiyor. Yapı sektöründe birçok ilkin sahibi olan Mesa’nın 40 yılı aşkın bir süredir faaliyet gösterdiği inşaat alanında sektördeki diğer projelere markalaşmanın bir değere dönüştüğünü en doğru şekilde anlattıklarını belirten Tokatlı, sektöre model olduklarını dile getiriyor.

—————————————————————————————————————————————————

TEKNİK YAPI
36 yıla 13 bin konut sığdırdı

Sektörde 36 yıllık geçmişine 13 bin konut sığdıran Teknik Yapı da markalı konut sektörünün önemli temsilcilerinden. 2012 yılında 1.5 milyar lira büyüklüğündeki yeni projeleri satışa sunmayı planladıklarını ifade eden Teknik Yapı Holding Başkanı Nazmi Durbakayım, şirketin geçmişten bugüne gelişini şöyle anlatıyor: “1974’ten 2005’e kadar Kadıköy’ün hemen hemen her sokağına irili ufaklı bir fidan diktik ve şimdi o fidanlardan bir orman oluşturduk. Bu ormanları Kadıköy’den Ataşehir ve Kartal’a sıçrarken Tuzla’yı da sıraya aldık.”

1999 deneyimini yaşayan müşterilerin seçiciliği ve projelerin arkasındaki müteahhit firmaların geçmişini sorgulayıcı tavrının yeni üreticilerin şapkalarını önüne alıp tekrar düşünmesini sağladığını ifade eden Durbakayım, bu durumun sektörde markalaşmayı da güçlendirdiğini sözlerine ekliyor.

—————————————————————————————————————————————————

ANT YAPI
Projeler lansmanı yapılmadan kapışılıyor

Son 10 yılda 10 farklı projede 2 bin konut üreten Ant Yapı, Türkiye’de ilk kanallı ev konsepti Port Alaçatı Evleri ve Bomonti’de Anthill Recidence projelerine imza attı. 20 yıllık bir geçmişi olan ve asıl yurtdışında büyük projelerle işe başlayan Ant Yapı’nın Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Okay, “Yurt dışında kazanılanlar yurt içine getirildi arsalar alındı ve proje geliştirme işleri yapıldı. Yaptığımız tüm bu projelerde iddialı komşu profili ve yüksek residence özelliklerine vurgu yaptık. Bu oluşumda en önemli etkenlerden biri de satış sonrası hizmetler oldu” diyerek markalaşma sürecini özetliyor.

—————————————————————————————————————————————————

EA
Sektöre iddialı girdi

Gayrimenkul sektörüne yeni adım atan EA Grup, sivil havacılıkta yaptığı atılımlarla tanınıyor. Çift motorlu iş jetlerinin üreticisi Eclipse Aerospace’in kurucu ortağı ve Eclipse 500 uçaklarının Türkiye, Rusya, Avrupa ve Ortadoğu’daki tek yetkili satış temsilcisi EA Grup, oldukça iddialı projelerle gayrimenkul sektöründe adından söz ettireceğe benziyor. EA Grubun Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Ekim Alptekin, “Havacılıkta yakaladığımız başarı trendini gayrimenkulde de sürdürmek istiyoruz. Bunun için çok iyi bir ekip oluşturduk ve kullanıcıları memnun edecek her türlü konforu düşündük” diyor.

Ekim Alptekin, 22 katlık, 100 metrelik Kartal Kule Projesinin henüz lansmana çıkmadan ‘International Propert Awards’ tarafından ‘En iyi mimari proje’ ödülüne layık görüldüğünü aktarıyor. Bu doğrultuda EA İnşaat’ın birçok arsayla ilgili çalışmalar yaptığını anlatan Alptekin, Kartal Kule’den sonra Anadolu Hisarı sırtlarındaki Beykonak Evleri projesinin de gündeme geleceğini belirtiyor. Boğaz gören konak tipi yapılardan oluşan projenin şimdiden yatırımcıların ilgisini çekmeye başladığını söyleyen Alptekin, EA İnşaat’ın, vizyonuyla ve iddialı projeleriyle kısa dönemde gayrimenkul sektöründeki güçlü yerini alacağını dile getiriyor.

—————————————————————————————————————————————————

ENA GAYRİMENKUL
Doğa ile markalaşmaya adım attı

Konut sektöründe yaşanan markalaşmamn sektöre katkısının çok büyük olduğunu ifade eden Ena Gayrimenkul Kurucu Ortağı Edi Edgar Duek, şirketlerde kalite ve konfor algısının daha da arttığını aktarıyor. Ena Gayrimenkul olarak hayata geçirdikleri Doğa Teras’ta marka olma bilinciyle hareket ettiklerini ifade eden Duek, markalaşmalarında bu projenin önemli bir katkısı olduğunu söylüyor. Projelerinde taahhüt edilenleri yerine getirmeye büyük özen gösterdiklerini dile getiren Duek, “Bizden daire alanlar müşterimiz değil, farklı zamanlarda bu projeye dahil olan iş ortağımız gibidir” diyor.

—————————————————————————————————————————————————

POLAT
Markanın fiyata yansıması yüzde 10

İnşaat sektöründe 55 yıllık bir geçmişleri olduğunu sektördeki gelişimi yakından takip ettiklerini ifade eden Polat İnşaat Mali İşler Grup Başkanı Baran Demir, “Polat ismi emsallerine göre bizim inşaatlarımıza yüzde 10-15 civarında bir artı fiyat getirmektedir. Ayrıca projelerimizde yer alan müşteriler de yıllar içinde hem gayrimenkullerini istedikleri zaman satabiliyor hem de yüksek prim yapabiliyorlar” diyor.

Şirkette markalaşma için özel bir danışman desteği almadıklarını ifade eden Demir, iş yapma kültürlerinde öncelikle teslim edilen projelerde satış sonrası hizmetlerinde sunulması olduğunu aktarıyor.

—————————————————————————————————————————————————

SUR YAPI
Harka müşteriyi ikna ediyor

2012 yılında 2 bine yakın konutu sahiplerine teslim etmeyi planladıklarını aktaran Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, inşasına 2011’de başlanan ve 336 konuttan oluşan Metrogarden projesini ise 2013 yılında teslim edecekleri bilgisini veriyor. Şirket olarak markalaşmayı daha ilk projeden itibaren hedeflediklerini dile getiren Altan Elmas, markalaşmanın özellikle müşteri ayağındaki güven ile önemli avantajlar sağladığını aktarıyor. Elmas, “Eğer marka olarak prestijiniz varsa bazen sadece isminiz bile yatırımcının müşterinin ikna olmasına yetiyor. Müşteriyi ikna sürecinde markalaşmak çok önemli” diyor.

—————————————————————————————————————————————————

DEKON
Kaliteyi önde tuttu

2004 yılında girdikleri inşaat sektöründe konut üretiminde sürdürülebilirliği hedeflediklerini söyleyen Dekon İnşaat Pazarlama Direktörü Mimar Nesrin Göken, bu hedefe ulaşmak için de ihtiyaçlar ve üretim kalitesini ön planda tutuklarını anlatıyor. Güzel yaşam anlamına gelen Merit Life projesinde profesyonel marka desteği aldıklarını ifade eden Göken, “Markalı konut üretmenin yararının ancak markanın oturup bilinirliliğinin artmasıyla olabileceğini düşünüyorum. Bu da mutlaka süreç ve ciddi emek gerektiriyor. Fiyatlamaya yansıması ancak markaya güvenin artmasıyla olabiliyor” diyor.

—————————————————————————————————————————————————

BB GROUP HOMES
Almanya’da marka oldu, kalitesini Türkiye’ye taşıdı

BB Group Homes, 20 yıllık Almanya tecrübesinden sonra inşaat sektöründe sahip olduğu deneyimi Türkiye’ye de taşıyor. Almanya’da New Kranzler Eck Berlin, DBB Berlin, The Ritz Carlton Berlin, Satl Mediencentrum projelerinde adından söz ettiren ve inşaat sektöründe üç.kuşak boyunca sadece Almanya’da 100’e yakın proje yapan Türk şirketi BB Group Homes, Türkiye’de de üçüncü projesini yapacak. Türkiye’de Blue Marina Apartments ve Blue Life Residence projelerini yapan firma, Kalkan’da yapacağı üçüncü projesinin de temellerini attı. 18 dönüm üzerinde proje çalışmaları devam eden şirket, projelerini öncelikle Türkiye’nin batı ve güney bölgelerinde hayata geçirmeyi planlıyor. Yeni bir yaşam tarzını hedeflediklerini belirten BB Group Homes Genel Müdürü Bülent Baylav, inşaatta önceliğin yüksek kalite standartları, sağlam malzeme, kalifiye personel ve kusursuz işçilik olduğunun altını çiziyor.

—————————————————————————————————————————————————

BAYRAKTAR
Maket dahi olmadan satış yaptı

VIA Developmen & Management Co. Genel Koordinatörü Tayfun Döşkaya, konutta markanın güven ve kalite anlamına geldiğini söylüyor. Kendilerinin son projede maket bile olmadan yüzde 20’sinin satışını gerçekleştirdiklerini anlatan Döşkaya, “Marka olmanın verdiği en büyük destekte bu zaten. Markalaşma sürecinde dikkat ettiğimiz en önemli şey her zaman doğru işi yapmak oldu. Günümüzde insanlar artık çok bilinçli doğru ve güzel işler kesinlikle değerini buluyor” diyor.

Artık alıcı profilinin değişmesiyle birlikte pazarın da yeniden şekillendiğini söyleyen Döşkaya, tüketici beklentilerinin çeşitlenmesiyle geleneksel pazarlama araçlarında da değişim yaşandığını anlatıyor. Böylece tüketiciyle çok yönlü bir ilişki kurmanın gerekliliğinin ortaya çıktığını belirten Döşkaya, markalaşma süreciyle birlikte sektörün, kent dinamiklerini olabildiğince tasarımın içine sokmaya, doğayı olabildiğince korumaya çalışan projelerin gündeme geldiğini aktarıyor.

—————————————————————————————————————————————————

ESİN YAPI
istanblooom’u yeni projelerde de kullanacak

İstanbloom markasının sahibi olan Esin Yapı, markalaşma sürecini danışmanlar eşliğinde ciddi bir çalışmayla yürütmüş bir firma. Istanbloom Residence projesi için marka konusunda önemli bir mesai yürüttüklerini ifade eden Esin Yapı A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Metin Esin, “O süreçte danışmanlarımız ve çalışanlarımız tarafından çok farklı seçenekler sunuldu. Biz Istanblooom markasında karar kıldık ve tescilledik. Gelecek dönemde yapacağımız yeni projelerimizde de bu markayı kullanabiliriz” diyor.

Şirket olarak markalaşma sürecinde en çok hizmet, kalite ve ürünün rakiplerden kolayca ayrışabilir olmasına dikkat ettiklerini söyleyen Esin, sağladıkları güvenle daha proje aşamasındayken yüzde 30 satış yapabildiklerini de sözlerine ekliyor.

Ekonomist/Sibel Atik

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Merkez’in Kararı Öncesi Bankalar Konut Kredisi Faizlerini İndirdi

Konut satışları ağustosta yılın en yüksek seviyesine ulaşırken, bankalar da konut kredisi faizlerini düşürerek artan …