Türkiye’nin ilk arkeoparkı Bursa’daki Aktopraklık Höyüğü’nde açılıyor arkeoparkta Anadolu’da 8500 yıl önceki günlük hayat canlandırılacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı , İstanbul Üniversitesi ve Bursa Büyükşehir Belediyesi Türkiye ’nin ilk arkeoloji parkı için geri sayıma geçti. Arkeopark Bursa’nın Akçalar Köyü yakınlarında, 8500 yıldır yerleşim yeri olan Aktopraklık Höyüğü’ne kurulacak.
Kazı başkanı İ.Ü. Prehistorya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necmi Karul, “Burada 6-7 köyün üst üste kurulduğunu ortaya çıkardık. 9 yıl boyunca çıkardığımız bulguları, her evin içerisinde tespit ettiğimiz donatılarda ne varsa onu canlandırmaya çalıştık. Tarıma geçiş, tarımdan hayvancılığa geçiş, ekip biçmelerine kadar birçok gündelik yaşam koşullarına tanık oluyoruz” dedi.
Arkeopark tamamlandığında höyükte 300 yıl öncesinin de 8500 yıl öncesininde yapıları canlandırılacak. Bu canlandırmalarda bölgedeki köylüler de görev alacak.
İlk büyük göçün izleri…
Aktopraklık Höyüğü, tarım topluluklarının Anadolu ’dan batıya dağılımında uğrak yerlerinden biriydi. Kazı alanında 8500 yıl önce yaşayan insanların ölülerini anne karnındaki pozisyonla gömdüklerini gösteren iskeletler, ölülerle birlikte gömülen hediye çanak, çömlek ve aletler göze çarpıyor. Mermer bileklikler, kadın heykelleri, kalker boncuklardan kolyeler, tandır, ortak fırınlar, kemik deliciler, biley taşları, deriyle yağı ayıran aletler, hayvan dişlerinden takılar dikkat çekici buluntular arasında.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe arkeoparkta Bursa’nın geleneksel köy yaşantısının canlandırıldığı köyler, sergi salonları da inşa edileceğini belirterek “ İstanbul ile Bursa arasına köprü kuracağız. Uluabat Gölü’nü arkeopark ile birleştireceğiz” dedi.
Radikal/ Melek Karakuş