1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Türkiye’nin Gelecek 10 Yılda 6 Milyon Yeni Konuta İhtiyacı Var!

YEM trafından düzenlenen Konut Konferansında konuşan GYODER Başkanı Işık Gökkaya, “Türkiye’de önümüzdeki 10 yılda 6 milyon konuta ihtiyaç var. Mevcut konut stokunun yüzde 45’i de yıpranmış ve ömrünü tamamlamış konutlardan oluşuyor” dedi

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Işık Gökkaya, konutta ciddi arz olduğu iddialarına katılmadığını belirterek, “Türkiye’de önümüzdeki 10 yılda 6 milyon konuta ihtiyaç var. Mevcut konut stokunun yüzde 45’i de yıpranmış ve ömrünü tamamlamış konutlardan oluşuyor” dedi.

Gökkaya, Yapı Endüstri Merkezi (YEM) tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen ’Konut Konferansı”nın açılışında yaptığı konuşmada, sektörde son dönemlerde herkesin konutta çok ciddi arz olduğunu söylediklerini, ancak böyle bir şeyin söz konusu olmadığını ifade etti.

Türkiye’nin ihtiyacına paralel bir arzın söz konusu olmadığını belirten Gökkaya, “Proje gelişmelerinden oluşan stok hiç yeni bir arz olmazsa 20 ayda erimiş olacak. Korku oluşturacak bir şey yok” dedi. Gökkaya, Türkiye’de önümüzdeki 10 yılda 6 milyon yeni konuta ihtiyaç bulunduğunu, var olan konut stokunun yüzde 45’inin de yıpranmış ve ömrünü tamamlamış konutlardan oluştuğunu vurguladı.

Sektörde en önemli sorunun sermaye yetersizliği olduğuna dikkati çeken Gökkaya, mütekabiliyet yasası ile yabancı sermaye girişinin önündeki engellerin kalkmış olacağına işaret etti. Konut kredilerinin Türkiye’de ciddi şekilde büyüdüğünü belirten Gökkaya, “Konut kredisi stoku 72,1 milyar liraya ulaştı. Bu konut üreticileri ve gayrimenkul sektörü için önemli bir enstrüman” dedi.

Işık Gökkaya, konut kredilerinin tabana yayılması gerektiğini, bunun için GYODER olarak Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), TOKİ ve Türkiye Bankalar Birliği ile ikincil piyasaların kurulması için çalışma yaptıklarını kaydetti. Gökkaya, “Bunu kötü örneklerden dolayı bir kenara bırakmamak lazım. Bu Türkiye’nin büyümesi için olmazsa olmaz” dedi. Sağlıklı konut stoku ile kentsel dönüşüm olması gerektiğini ifade eden Gökkaya, kat mülkiyeti kanununun değişmesi, imar hakkının transferi ve menkulleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Gökkaya, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığını oluşturulmasını sektör için bir milat olarak görüyorum. İnşallah büyük metropollerin 1/100 binlik planları yapılır. Proje geliştiriciler nereye ne yatırım yapılacağını bilmek istiyor” diye konuştu.

ŞEHİRLERDE YAŞAYAN 3 MİLYON KİŞİNİN 1 MİLYONU YOKSULLUK SINIRINDA
Şili Gaz (COPEC) ve Şili Üniversitesi işbirliği ile kurulan, kar amaçlı ancak sosyal odaklı konut ve altyapı projeleri üreten Elemental Grubu’nun kurucusu Alejandro Aravena da “Yalnızca bir sosyal sorumluluk değil yatırım aracı olarak sosyal konut” konulu sunum yaptı Aravena, şehirlerde yaşayan 3 milyon kişinin 1 milyonunun yoksulluk sınırının altında yaşadığını, 2030’da şehirlerde yaşayan 5 milyon kişinin 2 milyonunun yoksulluk sınır altında yaşayacağını, bunun büyük bir zorluk olduğunu belirtti. Aravena, “80 metrekarede yaşıyorsanız iyi durumdasınız. Bu bizim iyi konut çözümleri sunmak için ulaşmak istediğimiz rakam” dedi.

AA

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Vatandaşlığı Alan Yabancı, Evi Satıp Gidiyor

Yatırım yoluyla vatandaşlık sürecinin geliştirilmesi gerektiğini söyleyen Henley&Partners’ın Türkiye Direktörü Burak Demirel, “Yatırımcı evini satıyor, …