Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliği Bölümü ekibi, Kastamonu-Ankara arasındaki ulaşımı 1.5 saate indirmek için Ilgaz Dağı’nın her iki tarafından açılmasına başlanan 5 bin 488 metrelik tünele jeodezi ağ konumlaması ile büyük katkı sağladı.
Kastamonu-Ankara arasındaki ulaşımı 1.5 saate indirmek üzere Ilgaz Dağı’nın her iki tarafından açılmasına başlanan 5 bin 488 metrelik tünel, tünel aynası adı verilen orta noktada 2 cm sapma ile birleşti. Bu zorlu çalışma için proje müellifi olan şirket, Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliği’nden danışmanlık talebinde bulundu. Bunun üzerine Yrd. Doç. Dr. Sedar Görmüş, Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Kemaldere ve Yrd. Doç. Dr. Aycan Marangoz’dan oluşan ekip, proje alanında yer kabuğu hareketlerini ve eğriliğini dikkate alan bir jeodezik ağ konumlaması gerçekleştirdi. Bu ağa dayalı olarak yönlendirilen tünel kazısı, 2 cm doğrulukla birleştirilerek büyük bir başarı sağlanmış oldu. Tünel ulaşıma açıldığında Kastamonu-Ankara arasında seyahat ederken Ilgaz Dağı’nı 1 saatte dolaşmak zorunda kalan araçlar, bu mesafeyi dağın altından 8 dakikada alabilecekler.
“ÜNİVERSİTEMİZ LABORATUVAR YAPISINI GÜÇLENDİREREK ÖZEL SEKTÖRDE ÇOK ÖNEMLİ ÇALIŞMALARA KATKI SUNUYOR”
Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, laboratuvar alt yapısını geliştirmeyi çok önemsediklerini, bunun sonucunda kamu ve özel sektör projelerine önemli katkı sunduklarını belirterek, “Köklü bir mühendislik tecrübesine sahip olan üniversitemiz, son yıllarda yapılan yatırımlarla kamu, kamu-özel ve özel sektörde pek çok proje ve çalışmaya destek olmuş ve olmaya devam etmektedir. Laboratuvar alt yapımıza ve akademik personelimize gelen talepler bu konuda doğru yolda olduğumuzu göstermiştir. BEÜ olarak Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına da yer vererek çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bu vesileyle Ilgaz Dağı’nda yapılan tünel çalışmasına katkı sunan Mühendislik Fakültesi öğretim üyelerimizi kutluyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.