1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Türkiye’deki Binaların Yüzde 40’ı Projesiz!

Diyarbakır’da çöken apartman ‘ruhsatsız bina’ tartışmasını yeniden gündeme getirdi. Verilere göre; Türkiye’deki binaların yüzde 40’ı projesiz, yüzde 67’si ise projesine uygun olmadığı için iskan ruhsatı alamamış durumda. Herhangi bir afette risk taşıyan binaların oranı ise yüzde 60

* Yapı denetiminde boşluk var
Diyarbakır’da çöken, Zonguldak’ta istinat duvarı olmadığı için heyelandan zarar gören apartman, bina güvenliği tartışmalarını yeniden gündeme getirdi. Türkiye İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Serdar Harp, binalardaki tehlikelerinin denetim mekanizmasının işlememesinden kaynaklandığını söyledi. Yapı Denetim Yasası’nda boşluklar olduğunu söyleyen Harp, bu nedenle inşaatların denetlenemediğini belirtti.

* Yüzde 90’ında hata bulduk
Serdar Harp, “Denetimin olmadığı yerde sağlıklı üretim olmaz. Yapı denetiminin olmaması, kaliteli malzeme kullanmamaktan tutun da projenin birebir uygulanmamasına kadar birçok sorunu getirir. İstanbul’da odamızca gerçekleştirilen bir araştırmada 4-5 yıl içinde bize gelen 1300 projenin yüzde 90’mda hatalar gördük. Diyarbakır’da çöken apartman ruhsatsız çıktı. Yapının boşaltılması istenmiş” dedi.

* Yüzde 40’ımn projesi yok
Serdar Harp şöyle konuştu: “Türkiye’de yapıların yüzde 40’ı projesiz, yüzde 67’si projeye uygun olmadığı için iskan alamamıştır. İskan almış yapüarm birçoğu da deprem yönetmeliklerinden önce yapılmış. Herhangi bir afette risk taşıyan yapı oranı yüzde 60’m üzerindedir. Bunların büyük bir kısmı olası depremde yıkılacaktır. Bir kısmı ağır hasar görecek, can kayıplarına neden olacaktır.”

* Riskli binalar belirlenmeli
Risk taşıyan binaların belirlenmesi gerektiğini söyleyen Serdar Harp, “Can ve mal riski taşıyan binaların sayısı bile bilinmiyor. İstanbul’u düşünün, kaçaklarla beraber kimine göre 1 milyon 300 bin, kimine göre 1 milyon 600 bin bina var. Net sayı belli değil, ne kadarı sağlıklı hiç bilmiyoruz. Bunları önce belirleyeceksiniz, sonra da yıkıp yapmak zorunda kalacaksınız” dedi.

Posta

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

İstanbul’da Ücretsiz Deprem Testine Ev Sahibi Engeli: 79 Bin Binada Tarama Yapılamadı

Marmara depreminin ardından 25 yıl geçerken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı ‘Bina Tespiti Projesi’ne bugüne kadar …