Temmuz 2011seçimleri ardından kurulan yeni hükümetle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile tanıştık. Çok ağır bir sorumluluğun altında çalışmaya başlayan Bakan Erdoğan Bayraktar, kısa bir süre sonra Van depremi ile karşı karşıya kaldı
Bu deprem bize on yıllardır ertelenen sorunların çözümlenebilmesi için gerekli adımların artık hızla atılması gerektiğini acı biçimde hatırlattı. Çünkü deprem kuşağındaki ülkemizde güvenli konut sayısının azlığı, özellikle büyük şehirlerde halkın çoğunluğunun çürük ve yaşlı binalarda yaşaması hepimizi tehdit ediyor. Son birkaç yıldır kentsel dönüşüm, değişim, yenileme gibi kavramları gündelik yaşamda işitir olduk. Çeşitli bölgelerde bu uygulamalar başladı, bir kısmında ise sonuçlarını görmeye başladık. Ne var ki kentsel yenilemeyi ya da dönüşümü gerçekleştirmek; bir çeşit ateşten gömlek giymek gibi. Daha önceki yazılarımda belirttiğim gibi kentsel yenileme veya dönüşüm, farklı disiplinlerin bir arada çalıştığı, çözümler ürettiği ortak bir çabanın ürünüdür. Artık kuvvetle umuyoruz ki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde kurulacak Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü ile Yerel Yönetimler bu işin üstesinden geleceklerdir.
Sevgi Günaydın/ İstanbul
Evimizin bulunduğu yer kentsel dönüşüm alanında kaldı. Ama bu arada birçok tanımla da tanışıyoruz ve anlamını çözemiyoruz. TAKS, KAKS ne demektir? Ne ifade ediyor?
Bir imar parseline yapılacak binalarla ile ilgili kurallar, imar plânı, plân notları, İmar Kanunu ve bu kanuna göre çıkarılan yönetmeliklere göre belirlenir. Yasaya göre TAKS ve KAKS(EMSAL) yapı düzenine ait tanımlardır. İmar yönetmeliğine göre taban alanı kat sayısı kelimelerinin bir araya gelmesiyle kullanılan TAKS, bir imar parseline yapılacak binanın taban alanının, imar parseline oranıdır. TAKS, bir imar parselinde yapılacak inşaatın toprak üzerinde kaplayacağı bina alanını belirlenmesine ait katsayıdır. Kat Alanı Kat Sayısı kelimelerinin kısaltması olan KAKS(Emsal) ise yapının bütün katlarındaki alanların toplamının, parsel alanına oranından elde edilen sayıdır. KAKS’a inşaat yoğunluğu veya inşaat emsali de denir. Kat alanları ise ışıklıklar hariç, bodrum kat, asma kat, çekme ve çatı katı ve kapalı çıkmalar dâhil kullanılabilen bütün kat alanlarının toplamıdır. Kullanılabilen katlar deyiminden, konut, işyeri, eğlenme ve dinlenme yerleri gibi oturmaya, çalışmaya, eğlenmeye ve dinlenmeye ayrılmak üzere yapılan bölümler ile bunlara hizmet veren depo ve benzeri alanlar anlaşılır. KAKS, bir imar parseline yapılacak inşaatın tümünün toplam alanının hesaplanmasında kullanılan katsayısıdır.
Özge Dur/ İstanbul
Kiraladığım evi kontratım bittiğinde boşaltacağım. Depozito olarak iki aylık kira bedeli vermiştim, geri alabilir miyim?
Kira sözleşmesindeki şartlara uygun olarak, evi ev sahibine teslim etmeniz halinde, ev sahibinin depozito (güvence bedeli) olarak almış olduğu bedeli size ödemesi gerekir. Genel olarak kira sözleşmelerinin özel şartlar bölümünde, kiracı daireyi boşaltıp giderken doğacak herhangi zarar ve ziyanı mal sahibi depozitten giderir; verilen depozit yapılacak zarar ve ziyanı karşılamazsa kiracı karşılamayı kabul eder şeklinde açıkça belirtilmiştir. Kiracıdan depozit (güvence bedeli) karşılığı olarak alınan bedel, evde herhangi bir hasar olmadığı veya kira, yönetim giderleri, çöp vergisi, elektrik, su, yakıt borcu kalmadığı takdirde iade edilecektir. Kiralayan, kira sözleşmesi sona erdiğinde alacağını güvence bedelinden mahsup eder. Kalan miktarın kiracıya iadesi zorunludur.
NÜSA UĞUR/Sabah