Ekonomik küresel krizde bile Türkiye’de hareketliliğini koruyan emlak sektörü, bireysel ve büyük yatırımcılar kadar yabancı mimarların da ilgisini çekti
Dünyaca ünlü mimarlık ofislerinin Gaudi’nin eserlerini görmek için Barselona’ya yaptığı turlar artık yönünü Türkiye’ye çevirdi
Ekonomik küresel krizde bile Türkiye’de hareketliliğini koruyan emlak sektörü, bireysel ve büyük yatırımcılar kadar yabancı mimarların da ilgisini çekti. Gelişen emlak sektörü ve Türk mimarların başarılı projeleri yabancı mimarları Türkiye turuna çıkardı. Yurtdışında Architour adı verilen mimari turların yönü Türkiye’ye de çevrildi.
MODERN PROJELERİ GEZİYORLAR
Avrupa’nın büyük şehirlerindeki yeni projelerin yanı sıra Türkiye’nin de aralarında bulunduğu ülkeler bu turlardan payını aldı. GAD Mimarlik ofisinden Mimar Gökhan Avcıoğlu, bu turların Türk emlak sektörüne ciddi katkılarda bulunacağını söylerken “Çünkü bu turlar parayla yapılmıyor. Dünyaca ünlü mimarlık ofisleri Türkiye’deki gelişimi görerek bizi ziyaret talebinde bulunuyor. Bu yıl sekiz kez bu turlardan kabul ettik ve projelerimizi yabancı mimarlara gezdirdik. Bu güzel bir gelişme” dedi. Yabancı mimarlık ofislerinin en çok ilgi gösterdiği projelerin başında yurtdışında ödül alan projeler geliyor. Son yıllarda uluslararası arenada yarışan ve yabancı rakiplerini açık ara farkla geride bırakan projeler mimarların ilgisinin ilk aşamada Türkiye’ye çekilmesinde etkili oldu. Bunlar arasında Varyap Meridien ve Zorlu Center gibi projeler geldi. Ancak Avcıoğlu, sadece ödül alan projeler değil Türk mimarların yaptığı diğer projelere de ilgi gosterdiklerini söylüyor. Türkiye’de yeni projelerin gezildigi bu turlarda mimarlar Mimar Sinan’ın eserlerine de mutlaka uğruyor.
Zaha Hadid, Norman Foster ilgiyi artırdı
YABANCI mimarlık ofislerinin Türkiye’deki projelere ilgisi aslında dünyaca ünlü mimarların ülkemizde proje yapmaya başlamasının da katkısı var. Bunlar arasında proje yaptığı şehirlerin çehresini değiştiren Zaha Hadid, Norman Foster gibi ünlü mimarların Türkiye’de proje yapıyor olması da önemli. 2004’te mimarlığın nobeli sayılan Pritzker ödülünü alan Irak asıllı İngiliz kadın mimar Hadid, Kartal Belediyesi’nin Kentsel Dönüşüm Projesi’nin tasarımını yapıyor. Ancak projenin planları hâlâ Büyükşehir Belediyesi’nin onayını bekliyor. Norman Foster ise Eria Partners tarafından Levent’te eski Renault arazisi üzerine gerçekleştirilecek karma kullanımlı projeyi çizdi. Avusturyalı Brigitte Weber ise 10 yıldan fazla zamandır Türkiye’de sayısız projeye imza attı. Malezyalı ünlü mimar Ken Yeang Küçükçekmece’ye ekolojik park yapacak.
Dilek TAŞ/Sabah