Karadeniz ve Azak Denizin kıyılarında yer alan Krasnodar bölgesi Rusya’ya ihracat yapan Türk şirketler için “kapı” niteliğindedir. Çünkü çok sayıda Türk ihracatçı mallarını Rusya’ya Krasnodar bölgesindeki deniz limanları aracılığıyla göndermektedir.
Türkiye Krasnodar bölgesinin en büyük ticari ortağıdır. Bölge toplam ithalatın % 22’sini ve toplam dış ticaretinin % 27’si Türkiye ile yapmaktadır. Türkiye’den yapılan ithalatın en önemli kalemleri arasında sebze, meyve, çeşitli ekipman, plastik, çimento yer alıyor.
Bunun yanısıra Krasnodar bölgesinde inşaat sektoründe büyük hareketlilik var. bu hareketliliğin sebeplerinden biri de Krasnodar’ın 2014 Kış Olimpiyatlarına ev sahipliği yapmasıdır. Bazı inşaatlarında Türk inşaat şirketleri de rol almaktalar. Gelecekte ise Krasnodar şantiyelerinde çalışan Türk inşaatçıların sayısı artabilir. Geçenlerde Krasnodar’a bir çalışma ziyareti gerçekleştiren Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği üyesi olan inşaat şirketleri buna inanıyorlar.
“Rusya’nın Sesi” radyosuna konuşan Doğu Anadolu İhracatçıları Birliği Başkanı Cemal Şengel, Rusya inşaat piyasasının Türk inşaatçılar için çok çekici bir pazar olduğunu söyledi.
Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği olarak inşaat sektoründe 26 şirketli bir heyetle gittik. Görüşmelerimiz çok iyi geçti, Krasnodar’ın Ticaret ve Sanayi Odası başkanıyla 2 saatlık bir toplantımız oldu, işbirliği protokolü imzaladık.
2014 Kış Olimpiyatları Krasnodar bölgesinde olacağından orada inşaat sektorün hareketli olacağını düşündük ve altyapıyı yoklama tarzında bir ziyaret gerçekleştirdik. Şimdiden görüşen arkadaşlarımız var, e-mailleşen arkadaşlarımız var. İnşaalah bu görüşmelerden bir sonuç buluruz.
Soçi’deki Olimpiyat tesislerinin inşaatında yer alan Ant Yapı’nın Rusya’daki yöneticilerinden Hayri Tokman, yeni şirketlerin Olimpiyat inşaatına katılmaları için artık çok geç olduğunu söyledi. Bununla birlikte Tokman’a göre yeni şirketler için yeni imkanlar da doğabilir.
Artık Soçi’de işler bitime geldi. Seneye bu zamanlar Olimpiyatlar bitmiş olur. Yani sonbahar itibarıyla artık herkesin oradan çıkması lazım ki diğer hazırlıklar yapılsın. Sonrası için de, tabii dönüşüm projeler olabilir. Şu anda Soçi bizim anladığımız türden turizm bölgesi gibi değil. Yani pansiyonlar, barakalar var. Şu anda Olimpiyat köyünde yapılmış olan sporcuların konutlayacağı yerler sonradan turizm tesisi, otel, dinlenme tesisleri, tatil köyleri gibi çeşitli projelere dönüştürülecek. Olimpiyattan sonra tabii belirli bir iş çıkar dönüşüm projelerinde.
Ha yeni yatırımlar olur mu? Belki Rus hukumeti oraya turizm bölgesi ilan eder, ekstra yatırımlar yapabilir. Yatırımlar bu kadar yoğun olur olmaz tabii bu tartışılabilir.
Hayri Tokman’a göre, bugün artık Moskova dışındaki pazarlara ve Rusya bölgelerine daha fazla odaklanmanın zamanı geldi.
Artık işler hakikaten Moskova dışında. Ve olaya sadece inşaat olarak da bakmamak lazım. Mesela Krasnodar bölgesi ciddi anlamda tarım potansiyelin olduğu bir yer. Farklı sektorler da çekici olabilir. Yani gidip görmek gerekiyor tabii ki. İnşaat açısından da projeler var. Bunları da yerel makamlarla ilişkiler kurarak yapabilecek. Sabırlı olmak lazım. Yani ben gittim hemen gittiğim ikinci günde iş var diye bir şey yok.
Ama tabii yaşadığımız ülkenin risklerini ve şartlarını göz önünde bulundurmak gerekir. Hem de söz konusu olan ülkenin içinde bölge bölge şartların da değiştiği bir coğrafya. Şartları iyi etüd etmek lazım. Artık 90’lı yıllar gibi kolay değil. Yani buraya ne getirirsen satarsın ne yaparsan para kazanırsın devri bitti.
Krasnodar bölgesi yüzölçümüyle büyük bir Avrupa ülkesiyle kıyaslanabilecek ölçektedir ve bu yüzden de büyük bir pazara sahip. Bölgenin öncelikli büyük projelerin arasında yeni limanların inşası, enerji kompleksi ve güney Rusya’daki ulaşım koridorun geliştirilmesi yer alıyor. Bu da inşaat şirketleri için büyük fırsatlar demektir.
Faridun Usmonov / Rusya’nın Sesi Radyosu