Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türk Telekom’un yeni genel müdürlük binasının temelini attı
Türk Telekom’un Ofis Kulesi 192 metrelik yüksekliği ile Ankara’nın en yüksek binası olacak. 2013 yılında tamamlanması planlanan, Altındağ’daki Türk Telekom kampüsünün bulunduğu alanda inşa edilecek yeni genel müdürlük binasının, modern tasarımı, akıllı bina teknolojisi ve doğa dostu yenilenebilir enerji kaynakları özellikleriyle Ankara’nın sembol binalarından olması hedefleniyor.
Temel atma törenine Bakan Yıldırım’ın yanı sıra Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, PTT Genel Müdürü Osman Tural, Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, Türk Telekom CEO’su Gökhan Bozkurt katıldı.
Bakan Yıldırım, temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin 1,5 asırlık iletişim haberleşme kuruluşu olan Türk Telekom’un yeni genel müdürlük binasının Ankara’nın en yüksek binası olacağını söyledi. Temelini attıkları binanın açılışını da beraber yapmayı temenni eden Yıldırım, “Türk Telekom’a da yakışan budur. Türkiye’nin en köklü, en eski iletişim kurumlarından biri olan Türk Telekom’un, belli ki gözü yükseklerde” dedi.
Sadece yerin üstüne yatırım yapmanın yeterli olmadığını belirten Yıldırım, iletişimin, hem yerin altında hem yerin üstünde iletişim otobanlarının sayısının, kapasitesinin artırılması anlamına geldiğini söyledi. Türkiye’nin bilgi toplumu olma yönünde hızla ilerlediğini kaydeden Yıldırım, Türk Telekom’un Türkiye’ye büyük hizmetleri olduğunu belirtti. Zamanın, teknolojinin geliştiğini ifade eden Yıldırım, Türk Telekom’un da bu değişime uygun kendisini geliştirdiğini vurguladı. 2002 yılından önce Türkiye’de genişbant internet erişiminin bulunmadığını anlatan Yıldırım, bugün itibarıyla Türkiye’nin her köşesinde, hatta deprem anında Erçiş’in köylerinde bile 3. nesil iletişim ile naklen yayınlar yapıldığını hatırlattı. Bunun Türkiye’nin geldiği noktayı gösterdiğini ifade eden Yıldırım, Türkiye’nin iletişimde çok önemli yol katettiğini kaydetti. Bunları asla yeterli görmediklerini ifade eden Yıldırım, Türk Telekom’a ve bütün iletişim şirketlerine hedef olarak, fiber erişim altyapısını evlere kadar hem kapasite olarak hem de hız olarak artırmalarını verdiklerini söyledi. Buna ilk cevap verenin Türk Telekom olduğunu, Türk Telekom’un bu yıl kapsamlı bir erişim yatırım programını açıkladığını hatırlatan Yıldırım, Türk Telekom’un 3 milyon haneye ulaşacak bir altyapıyı gerçekleştireceklerini belirtti.
Geçen Kasım ayında bakanlığın teşkilat kanununun yeniden çıktığını ve bakanlığın adının değiştiğini hatırlatan Bakan Yıldırım, Türk Telekom CEO’su Gökhan Bozkurt’a, bakanlığın ismini yanlış ifade etmesi nedeniyle espri yaparak, “Gökhan bey önce bakanlığın adını bir doğru ezberlemen gerekir. Ulaştırma, Habercilik, Denizcilik değil, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı. Zor biraz, ama öğrenmek zorundasın” dedi.
Değişiklikle bazı yetersiz mevzuatın da düzeltildiğini belirten Yıldırım, iletişimle ilgili altyapının yapılmasında, geçiş haklarının düzenlenmesinde ve bu alanda yaşanan karmaşaya son verilmesinde bakanlığın önemli bir yetkiye kavuştuğunu kaydetti.
“En önemli hedef altyapı kapasitesini geliştirmek”
Önlerindeki en önemli hedefin altyapının kapasitesini geliştirmek olduğunu belirten Yıldırım, şöyle konuştu:
“Üst yapı zaten kendiliğinden gelişiyor. Eğer yolları yapmazsak ne kadar trafik üretirseniz üretin sonuç alamayız. Mutlaka yolları, şeritleri, bilgi otobanlarını alabildiğince genişletmesi lazım. Çünkü bilgi toplumuna doğru hızla giderken, o kadar çok uygulamalar artıyor ki sanal alemdeki uygulamalar çok hızlı gelişiyor. Vatandaş gittikçe ticaretini, seyahatini, devletle olan işlerini hep sanal ortamdan yapmayı tercih ediyor. Bakın e-devlet uygulamalarında 12 milyona yaklaştık. Hatta 350 bin civarında e-devlet kullanıcısı da 66 yaş ve üzeri vatandaşlarımız. Türk insanın değişime, dönüşüme, yeniliklere ne kadar açık olduğunu, ne kadar kolay benimsediğini bu örnek bile açık bir şekilde ortaya koyuyor. Bina akıllı, bina fiyakalı her şey tamam ama binalarla iş bitmiyor. Önemli olan onun içini doldurmaktır. İçini doldurmaktan kastım; burada ülkemiz için katma değerli ürünler ortaya koyacak, hizmetler ortaya koyacak personelin bulunmasıdır. Bu anlamda Türk Telekom, bir yandan ülkemizin iletişimine, bilişim hayatımıza birçok ürünler kazandırırken, diğer yandan da sosyal sorumluluğunu asla ve asla ihmal etmedi. Örnek, 50’den fazla okul. Türkiye’nin her tarafından MEB ile öğretmenlerimizin kullanacağı bilgisayar yazılım programları, bilgi teknoloji sınıfları, internet evleri ve kablolu genişbant erişim olmayan köylere mezralara kadar iletişim altyapısının kurulması. Bütün bunlar birer sosyal sorumluluk projesidir. Parasal değeri bunun 1 milyar liraya yaklaşmış durumda. Eğer her şeye ticaret, her şeye para olarak bakarsak bu yatırımların hiç birisi olmaz. Bu sosyal sorumluluk projelerinin çok daha gelişmişine çok daha mükemmeline de şimdi Fatih Projesi’yle devam ediyoruz. Fatih Projesi Türkiye’nin bilgi toplumu hedeflerinin, Türkiye’de bilgi iletişim teknolojisi sanayisini, hizmet sektörünü geliştirecek bir projedir. Bunu sadece MEB’in öğrencilere, öğretmenlere yönelik bir projesi olarak görmeyelim. Bu Türkiye’nin hakikaten bilişim çağına, bilişim çağının gereklerin uygun bir dönüşüm projesidir ve dünya bu projeyi gıptayla izlemektedir. Pazartesi günü projenin ilk denemesini Sayın Başbakanımız Ankara’da bir okulda gerçekleştirecektir ve böylece proje resmen başlamış olacak.”
“Altındağ’a yakıştı”
İlk etapta 52 okulda bu projenin uygulanacağını belirten Bakan Yıldırım, Türk Telekom’un burada da “Ben de varım” dediğini ve projeyle ilgili okulların erişim altyapısını hazır hale getirdiğini söyledi. Bunun aynı zamanda ülkenin fiber altyapısının kapasite artırmasına yönelik de önemli bir adım olduğunu vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti:
“Doğrusu bu güzel, akıllı, fiyakalı binada, daha çok güzel hizmetleri Türk Telekom, 1,5 asırdır verdiği gibi yeni bir anlayışla vermeye, geliştirmeye devam edecektir. Bu proje Altındağ’a çok yakışacak. Gelişmek, geleneklerini koruyarak değişmek demektir. Bunu en güzel şekilde Altındağ ilçesi yapıyor. Gelenekle geleceği bir arada buluşturan böyle bir projenin de bu ilçe sınırlarında olması çok güzel oldu.”
Bakan Yıldırım, Türk Telekom’un Şubat ayından itibaren engelli vatandaşlara yüzde 25 indirimli internet kullandırmaya başladığını hatırlatarak, buna benzer teşviklerin devamını artarak beklediklerini ifade etti. Türk Telekom CEO’su Gökhan Bozkurt da Türk Telekom olarak 2012 yılına çok hızlı başladıklarını, her hafta yeni bir hizmetlerini duyurduklarını söyledi. Türk Telekom’un gayrimenkul yatırımlarını kesintisiz sürdürdüğünü anlatan Bozkurt, yatırım harcamalarının son 6 yılda 1 milyar lirayı aştığını bildirdi. Ankara’ya mimari alanda değer katacak böyle bir projeyi başlatmanın heyecanı ve gururunu yaşadıklarını ifade eden Bozkurt, Ankara’nın en teknolojik ve çevreci ofis binalarından birisi olacak yeni genel müdürlük binasının Ankara’nın sembol binalarından biri olmasını hedeflediklerini kaydetti.
Yaklaşık 6 bin 300 metrekarelik zemin oturumu bulunan bina, üç bodrum kat ve zemin üzerinde 33 kat olmak üzere 36 katlı olacak. 54 bin 290 metrekare kapalı alanı bulunacak binada toplam 1.500 kişi çalışacak. Genel müdürlük birimlerinin de yer alacağı binada 550 kişi kapasiteli konferans salonu, fuaye ve çok amaçlı alanlar bulunacak. Binanın 2013 yılında tamamlanması planlanıyor. İç bahçe tasarımları, katlardaki yeşil alanları ile yeşil bina konseptini barındıracak binanın, aynı zamanda Ankara’nın bina içi yeşil alana sahip ilk binası olacağı belirtildi.
AA