Dünya inşaat sektöründe söz sahibi olan Türkiye’nin, havuz tasarım konusundaki başarıları oldukça dikkat çekiyor. Türk tasarımcılar, elde ettikleri başarılarla dünyayı peşlerine takmış bulunuyor
Havuz ve tasarımı alanında uzun yıllardır faaliyet gösteren Nazmi Erol Havuz Tasarım, Proje, Taahhüt ve Danışmanlık Şirketi Genel Müdürü Nazmi Erol, Türkiye’de eskiden yabancı ülkelerin tasarımlarının yapıldığını, ancak şimdi, dünyanın Türkiye’nin tasarımlarını yapmaya başladığını söyledi. Havuz dünyasına teknik ve görsel açıdan kusursuz çözümler getirdiklerini vurgulayan Erol, havuz tasarım sektöründe Türkiye’nin başarılarının her ortamda konuşulduğunu dile getirdi. ”Havuzda lider ülkeler önce Almanya ve İspanya idi. Son 4 senedir lider ülke Türkiye oldu. Havuz ürün gamında Türkiye ile yarışacak durumda değiller.” diyerek, Türkiye’nin geldiği konumu ifade eden başarılı Türk tasarımcı, havuz sektörünün başarısının nereden geldiğini anlattı. Erol, sektörde Türkiye’deki yerli firmaların son 10 yılda yaptıkları yatırım ve özellikle porselen ürünlerinde, doğru üretim ve kaliteyi yükselterek, görselle birlikte teknik detay tasarımlarıyla Türkiye’yi ithalatçı konumundan ihracatçı konumuna getirdiğini vurguladı. Türkiye’nin en büyük firmalarından Çanakkale Seramik – Kalebodur’a havuz sektöründe dünyada bugüne kadar tasarlanıp, üretilen ürünleri devre dışı bırakan alternatifsiz ürünler de yapan Erol, geleceğin ürünlerini tasarlamaya devam edip, alternatifsiz ürünleri tasarlayarak, havuz sektöründe Türkiye’yi ürün gamında dünyada lider konumuna taşıdıklarını anlattı.
100’E YAKIN ÜLKEYE İHRACAT YAPIYORUZ
Araştırma-geliştirme (Ar-Ge) çalışmalarına da son yıllarda büyük yatırım yapıldığına dikkat çeken Erol, “Havuz ürünlerimiz şu an dünyanın 100’e yakın ülkesine ihraç ediliyor. Havuz ürünleri gamında Türkiye artık Avrupa’yı takip ve taklit etmiyor. Aksine şimdi dünya Türkiye’yi takip ediyor. Seramik, granit ve porselende ise Türkiye Avrupa ülkeleriyle başa baş gidiyor. Bazı alanlarda ise öne geçtik.” şeklinde konuştu. Türkiye genelinde şu ana kadar ortalama 300 bin havuz yapıldığı, bir havuzun ömrünün 10-15 yıl olduğu, havuzun sıfırdan yenilebilirlik oranının ise 20 bin olduğu bilgisini veren Erol, Türkiye’de inşaat sektörüne bağlı olarak yılda 3 ile 5 bin arasında yeni havuz yapıldığını ifade etti. Havuzların maliyetinin metrekare olarak bin dolardan başladığını aktaran Erol, havuz tiplerine göre, özel havuzların 70 bin dolara, site havuzlarının ise 150 bin dolara mal olduğuna değindi.
Havuzun eskiden lüks olarak algılandığını kaydeden Erol, ancak şimdilerde bunun ihtiyaç olarak görüldüğünü dile getirdi. Sektörün sorunlarına da değinen Erol, hükümetin Ar-Ge ve tasarıma verdiği teşvikin üretici firmaların fabrikalarında bugüne kadar tabela olarak kullanıldığını, ayrıca bu işte uzman yerli tasarımcılara yeterli imkânlar sunulmadığını savundu. Yarının tasarımlarının yapılmasının önemine dikkat çeken Erol, Avrupa’nın düştüğü duruma düşmemek için, Ar-Ge, üretim ve tasarımın eşdeğer gitmesinin gerekliliğine işaret etti.
Zaman