1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Türk Halkının Yüzde 41,7’si Yalıtımsız Binadan Şikayetçi!

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması da gösteriyor ki Türkiye nüfusunun yüzde 41,7’si oturduğu konutta yalıtımsızlıktan dolayı bir ısınma sorunu yaşadığını düşünüyor

bina yalıtımı, TÜİK, Türkiye İstatistik Kurumu, XPS Derneği Başkanı Ertuğrul Yörük, yalıtım

Sonbahara girdiğimiz bugünlerde, şimdiden elektrik ve doğalgaz faturalarını düşünmeye başladıysanız yalıtımsız bir binada otuyorsunuz demektir. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması da gösteriyor ki Türkiye nüfusunun yüzde 41,7’si oturduğu konutta yalıtımsızlıktan dolayı bir ısınma sorunu yaşadığını düşünüyor.XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Yörük’e göre yalıtımsız binalarda oturanların elektrik ve doğalgaz faturaları, yalıtımlı bir binanın ortalama 2 katına çıkıyor. Ayrıca yüzde 50 daha fazla fatura ödeyen bu evler, kışın geç ısınıp, çabuk soğuyor; yazın ise geç serinleyip, çabuk ısınıyor. Bu durum sadece enerji faturalarımıza yansımakla kalmıyor; hastalıklara da davetiye çıkarıyor.

Isı yalıtımıyla binalarda elektrik ve doğalgaz faturalarını yüzde 50 oranında azaltmanın mümkün olduğunu belirten XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Yörük, ülkemizde maalesef yalıtım konusunda yeterli bilincin oluşmadığını söyledi. Yörük şöyle devam etti: “TÜİK tarafından yapılan araştırma, Türk halkının aslında ısınamadığını ortaya koyuyor. Türkiye’deki yalıtımsız binaların oranının yüzde 90 seviyesinde olduğu düşünülürse aslında bu çok normal bir durum. TÜİK’in yaptığı araştırmaya göre Türkiye nüfusunun yüzde 41,7’si yalıtımsız bir binada oturduğunun veya yanlış ve niteliksiz malzemelerle yapılmış yalıtım nedeniyle ısınamadığının farkında. Yalıtımsız binalarda oturanlar, ısınamadıkları gibi her ay elektrik ve doğalgaz faturalarına yalıtımlı bir binanın yaklaşık 2 katı kadar da para ödüyor. Oysa ısı yalıtımı sanıldığı gibi pahalı ve zor bir uygulama değil. Yeni bir binanın toplam maliyeti içinde sadece yüzde 3 ila 5 arasında değişen maliyet, yaz- kış sağladığı tasarrufla birkaç yıl içinde kendini amorti ediyor.”

Isı yalıtımı yaptırırken kullanılan malzemeye dikkat edin
Yalıtımsız binalar yüzünden ülkemizde her yıl ortalama 7,5 milyar dolar israf edildiğini belirten XPS Derneği Başkanı Ertuğrul Yörük, ısı yalıtımı yaptırırken tüketicilerin son derece dikkatli olması gerektiğine de dikkat çekiyor. Yörük’e göre; “Isı yalıtımı nitelikli malzemeler ve doğru işçilikle uygulanmazsa faturalardayarı yarıya tasarruf sağlanmıyor. Bu nedenle tüketiciler mutlaka CE belgeli ve uluslararası standartlarda üretim yapan firmaların ürünlerini tercih etmeli. Merpen altı ürünlerle yalıtım yaptırılırsa harcanılan para da boşa gidecektir. Ayrıca kaliteli yalıtım, binaların ve içinde yaşayanların sağlığı için de son derece önemli.”

Yalıtım sektöründe yeni dönem
XPS Derneği Başkanı Ertuğrul Yörük: “Halkın bilinçlenmesiyle birlikte yasal zorunluluklar da yalıtım sektörünün önünü açtı. 2011 yılında binaların Enerji Kimlik Belgesi almasının zorunlu olmasıyla birlikte yepyeni bir döneme girildi. Artık yeni yapılan her bina için ısı yalıtımı zorunlu. Eski binalar içinse Enerji Kimlik Belgesi almak için 2017 yılına kadar süre var; ancak geçen her gün hem hane ekonomisine hem de ülke ekonomisine yük getiriyor. O nedenle bir an önce tüm binalara yalıtım yapılmalı” şeklinde konuştu.

Isı yalıtımı uygulamaları konusunda ayrıntılı bilgi almak için, www.xpsturkiye.org internet adresinden ve 0216 415 68 94 numaralı telefondan XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği’ne ulaşmanız yeterli.

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Ekonomiye Güven Hizmet ve Perakende Ticarette Arttı, İnşaatta Azaldı

Güven endeksi, eylülde geçen aya kıyasla hizmet sektöründe yüzde 0,6, perakende ticaret sektöründe yüzde 2,5 …