1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Türk firmaları, Moğolistan’da Enerjiye İlgi Gösteriyor!

Moğolistan Madenler ve Enerji Bakanı Dashdorj Zorigt, Moğolistan’da enerji, madencilik, su kaynakları alanlarına Türk firmalarının ilgi gösterdiğini, bu alanlarda işbirliğinin geliştirilebileceğini söyledi

Zorigt, Dış Ekonomik İlişkiler Konseyinin (DEİK) Türk-Moğol İş Konseyince düzenlenen toplantısındaki konuşmasında, Moğolistan’ın maden açısından çok zengin olduğunu, madenciliğin GSYH’nın yüzde 25’ini oluşturduğunu söyledi. Zorigt, 2010 yılında 20 milyon ton kömür üretildiğini, demir üretiminin birkaç yıl içinde önemli hale geleceğini, önümüzdeki yıl bakır üretiminin 4-5 kat artacağını anlattı.

Madencilikteki 5 bin aktif lisansın büyük çoğunluğunun özel sektöre ait olduğunu kaydeden Zorigt, son 3-4 yılda madencilik sektöründe 2 milyar dolarlık yatırım yapıldığını belirtti.

Zorigt, Moğolistan’da önümüzdeki iki yılda enerji, demiryolu, karayolu, su tesisleri gibi altyapı çalışmalarına devletin 800 milyon dolar ayırdığını dile getirerek, sanayi ve serbest ticaret bölgeleri konusunda Türkiye’nin tecrübelerinden yararlanabileceklerini ifade etti.

Türkiye ile Moğolistan arasındaki dış ticaretin 2009 yılında 6 milyon dolar civarında bulunduğunu söyleyen Zorigt, Türkiye’den madencilik, mobilya gıda sektörlerinden firmaların Moğolistan’a yatırım amacıyla gitmeye başladığını ve ülkedeki Türk yatırımlarının 50 milyon dolar civarında bulunduğunu belirtti.

Zorigt, “Enerji, madencilik, su kaynakları alanlarına türk firmaları ilgi gösteriyor. Bu alanlarda işbirliği geliştirilebilir” dedi.

-KAYSERİ’DEN “DUMANSIZ” SOBA SİPARİŞİ-
Moğolistan’da kömür yakılması nedeniyle hava kirliğinin yoğun olduğuna değinen Zorigt, aradıkları “dumansız” sobayı Kayseri’de bulduklarını ve başlangıç olarak 500 bin adetlik sipariş verdiklerini söyledi.

Zorigt, ülkede altyapı çalışmalarına ilişkin ihaleler yaptıklarını ve bunları yap-işlet-devret modeliyle özel sektöre yaptırmak istediklerini ifade etti.

-“MADENCİLİK SEKTÖRÜNÜN 2011’DE 3 MİLYAR DOLARA YÜKSELMESİ BEKLENİYOR”-
Türk-Moğol İş Konseyi Başkanı Yardımcısı Hasan Gülaçtı da, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin hedeflerin altında kaldığını belirterek, 6 yıl önce konan 50 milyon dolarlık hedefe henüz ulaşılamadığını söyledi.

Gülaçtı, ticari ilişkilerin yanı sıra ülkeler arasında ortak yatırımlar ve çeşitli sektörlerdeki işbirliği çalışmalarının önem taşıdığına işaret ederek, şöyle dedi:

“Başta madencilik ve enerji, deri ve hayvancılık olmak üzere müteahhitlik, mücevherat, turizm, tarım, gıda ve gıda işleme ile makine ve teçhizat sektörlerinde önemli işbirliği potansiyelinin varlığını tespit ettik. Madencilik sektörü Moğolistan için hayati öneme sahiptir. Henüz çıkarılmamış maden rezervleri miktarı ve çeşidi itibariyle Asya’nın en zengin ülkelerinden biridir. 2001 yılında sadece 110 milyon dolar olan madencilik sektörünün, 2011 yılın ortalarında toplamda 3 milyar dolara yükselmesi beklenmektedir.”

AA

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

İnşaat Devi Koçoğlu İnşaat’a Kayyum Atandı!

Türkiye’nin ikinci büyüğü olacak Çukurova Havalimanı ve Manisa ile İzmir arasını 15 dakikaya indirecek Sabuncubeli …