Karsan ve Otokar için yaptığı çalışmalarla tecrübe edinen Turcoto, 20 yıllık birikimini otomobil üretimine dönüştürmeye hazırlanıyor.
Turcoto Genel Müdürü Ali Serdar Emre , fiyatı 15 bin liranın altında tutarak küçük pick-up modeli Uveyk ile Anadolu’daki küçük esnafı hedeflediklerini söyledi. OTOMOTİV sektöründe Karsan ve Otokar için yaptığı çalışmalarla tecrübe edinen Turcoto, 20 yıllık birikimini otomobil üretimine dönüştürmeye hazırlanıyor. Motoru hariç tamamen Türkiye’de geliştirilen küçük pick-up modeli Uveyk ile Anadolu’daki küçük esnafı hedeflediklerini söyleyen Turcoto Genel Müdürü Ali Serdar Emre, “Türkiye’de otomotiv sektöründe faaliyet gösteren 14 ana sanayi şirketinin 11’ine hizmet veriyoruz. Ayrıca beraber çalıştığımız 200 yan sanayi kuruluşunun gücünü arkamızda hissediyoruz. 2023 hedefi çerçevesinde, 60 kişiden fazla uçak ve makine mühendisi ekibimizle marka yaratıp gelişen Türkiye’nin ve dünyanın ihtiyaçlarının karşılamaya talibiz” diye konuştu.
Bu yıl üretime başlayacak
Dört yıl önce 2 milyon doların üzerinde bir yatırımla Bursa’da kurdukları fabrikayı bugüne kadar Ar-Ge amaçlı kullandıklarını anlatan Emre şöyle konuştu: “Bu yıl içinde 1.5 milyon dolarlık ek bir yatırımla fabrikayı üretime hazır hale getireceğiz. SUygun bir ortak bulmamız halinde, bu yılın son çeyreğinde pilot üretime başlayıp yıl sonuna kadar 150 adetlik satış gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Yılda 10-15 bin adetlik üretim kapasitesi olacak.”
15 bin liradan ucuz olacak
Otomotiv sektöründe özellikle dağıtım konusunda tecrübeli bir ortakla çalışmak istediklerini dile getiren Ali Serdar Emre, şunları dile getirdi: “Hedefimiz aracın fiyatını 15 bin liranın altında tutmak. Türkiye’nin kırsal kalkınma ve kentsel dönüşüm projesi kapsamında biz bu aracı Anadolu’da ve Trakya bölgesinde test ediyoruz. Bu araç çiftçinin tarlasından aldığı mahsülü ilk dağıtım istasyonuna kadar götürmesini sağlayacak. Araç motosiklet motoru kullandığı için vergisi çok az. 100 kilometrede ortalama 3.5 litre yakıt tüketiyor. Maksimum hızı ise saatte 75 kilometre. Aynı zamanda kamyonetlerin giremeyeceği yerlere de girebilen, esnafa yönelik bir araç. Araç yüzde 85 yerlilik oranına sahip.”
Montaj hattını taşıyabiliriz
Bugüne kadar Karsan’da hem J9’un makyaj operasyonunda hem de Partner’in uzun şasisini geliştirme noktasında çalıştıklarını anlatan Uveyk’in tasarımcısı Zafer Uluçay ise şunları kaydetti: “Mercedes otobüslerinin iç kaplamalarını yaptık. Traktör üretimi gerçekleştiran Tümosan için baştan aşağı yeni bir traktör tasarımına imza attık. Ancak biz buralarda özellikle üretim esnekliği konusunda büyük tecrübeler edindik. Bu aracı geliştirirken üretimin de esnek olmasını amaçladık. Yani ihracata başladığımız zaman, gideceğimiz ülke bu aracı benim ülkemde üret derse montajı oraya da taşıyabiliriz.”
BAE 15 kişilik elektrikli araca montaj düşünüyor
ELEKTRİKLİ otomobiller üzerinde de çalıştıklarını anlatan Turcoto Genel Müdürü Ali Serdar Emre, belediyelerin bazı hizmetlerinde kullanabilecek-leri 15 kişilik bir elektrikli araç da geliştirdiklerini söyledi. Emre, şöyle konuştu: “İkinci model olarak geliştirdiğimiz elektrikli araç Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından da çok beğenildi. Abu Dhabi’de kurulan dünyanın ilk sıfır karbon emisyonlu şehri Masdar için, geliştirdiğimiz 15 kişilik elektrikli araçla yakından ilgileniyorlar. Eğer Çin’den aldıkları araçlardan daha iyisini yaparsak ‘montaj fabrikasını da kurarız’ dediler. Nijerya hükümetine de konseptimizi beğendi. İhracata başladığımızda hedef pazarımız BAE ve Afrika olacak.”
Patpatın önünü kesmek için TÜBİTAK destekledi
GELİŞMEKTE olan piyasalarda triportörün dört tekerleklisi olarak tanımlanabilecek bu araçlara ciddi bir talep olduğunu anlatan Ali Serdar Emre, şunları söyledi: “Bu açığı gören Çin ve Hindistan, yılda 100 bin adet üretilen modeller ortaya çıkardı. 1 tona kadar yük taşıyabilen ticarı araç sınıfında ciddi bir açık var. Türkiye’de bu tip araçlara yönelik bir çalışma olmadığını görünce TÜBİTAK’a başvurduk.
Anadolu’da ‘patpat’denilen motor ve tekerlekten bozma araçlardan 20 bin adet olduğu tahmin ediliyor. Ruhsatı olmayan bu araçların fiyatları 3 bin ile 9 bin lira arasında değişiyor. Araçlarımız tip onayını almak üzere. Sadece motoru Japonya’dan alıyoruz. Araç benzerlerinden farklı olarak 3 kişilik bir kabine sahip.”
Hürriyet/Aslan BATUR