1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Tüketici Kredilerine Önlem Konut İçin Gerekli Mi?

BDDK, “Vatandaşın borcu artıyor” diyerek ihtiyaç kredilerinde frene bastı. Peki konut sektöründe sınırlar aşıldı mı, kredi balonu oluştu mu? Sektöre göre henüz tehlike yok ama ekonomistler cari açık savaşında her yol mubah diyor…

Artaş İnşaat İcra Kurulu Başkanı Süleyman Çetinkaya:
“Konut piyasasında herhangi balon olduğunu düşünmüyorum. Faizlerin düşük olması vatandaşın alım gücünü artıran bir etken. Eğer bu oran yüzde 1 ‘in üzerine çıkarsa, arz ve talep boyutunda düşüş olur. Bunun anlamı, yıllık bileşik yüzde 13-14 oranında faiz demek. Tüketici için önemli miktar değişiklikleri bunlar. Dolayısıyla o ya da bu şekilde faiz artışını mantıklı bulmuyorum. Ekonomiyi soğutmak için ekonomistlerin başka bir yol bulmasında fayda var. Vatandaşın ev sahibi olması kadar kutsal bir şey yoktur. Kredi maliyetinin yükseltilmesi neticesinde piyasadaki bozulma istihdama da olumsuz yansıyacaktır.”

Dumankaya Yönetim Kurulu Üyesi uğur Dumankaya:
Piramidin şişman kısmı için hl konut üretemiyoruz’

“Konut kredilerinin toplam hacmi 2003’te 800 milyon liraydı; bugün 65 milyar lirayı aştığını görüyoruz. İnanılmaz hızlı bir yükseliş var. Tüketici kredileri içinde payı yüzde 46-47’ye çıkan konut kredilerinin tüm krediler içindeki payı da yüzde 10 oldu. Merkez Bankası ve diğer kurumların, değerlendirmelerini büyüme hızına bakarak yapmaması lazım. Konutta balon falan yok. Bizler nüfusun sadece yüzde 15’ine hitap Edebiliyoruz hl. Piramidin sivri uçundayız; şişman kısma inemedik. Ama bu hızla gider ve gelişmiş ülkelerin yaptığı hataları tekrarlarsak, ki sanmıyorum, 10-15 yıl sonra konutta balon olabilir.”

Emay İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Çağlar:
“Kredi konusunda alınan tedbirler iyi oluyor aslında. Çünkü, benim düşüncem genel ekonomide hiçbir şey değişmesin yönünde. Makroekonominin iyi yönetilmesi önemli. Bunun için tedbir gerekirse, varız ve destekleriz. Önemli olan, bindiğimiz geminin düzgün gitmesi. Bizim sektörle ilgili bir önlem alınırsa da bir yol buluruz; kendi finansman sistemimizi kurarız. Tabii müşteriyi finanse edebilmek için güçlü bir firma olmak gerek. Küçük ve bu konuyu çözemeyen şirketler için ise tabii önemli sorun teşkil edebilir. Piyasada balon olduğunu ise kesinlikle düşünmüyorum. Tedbirler tamamen makroekonomik. Ekonomi yöneticileri neye karar verdiyse o uygulanmalı.”

HSBC Ekonomist Fatih Keresteci:
‘Konuta da önlem gelebilir’

“BDDK’nın hafta sonunda aldığı önlemler elbette önemli. Ancak, tek başına yeterli olacak mı sorusuna olumlu yönde cevap vermekte zorlanıyorum. Bu nedenle önümüzdeki dönemde vergi de dahil olmak üzere yeni birtakım önlem dizisi gündeme gelebilir. Türkiye’de konut fiyatlarına başka bir açıdan yaklaşmakta fayda var. Zaten yaygın olan konut sahipliği son yıllarda daha da büyüdü. Servetinde artış hisseden hanehalkı tüketimini artırdı. Buna ekonomide servet etkisi diyoruz. Ayrıca, konut sektörü üzerinde odaklanırken onlarca yan sanayiyi de dikkate almak lazım.”

Habertürk

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Zbs Alfa Çelik KOBİ’lere 60 Ay Vadeli Çelik Fabrika Yapacak!

Bugüne kadar yaklaşık 350’ye yakın proje geliştiren ve 2008 Aralık ayında Zbs ile ortaklık kuran …