Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın, Ağaoğlu İnşaat’ın Maslak’ta yapacağını açıkladığı projede Fatih ormanlarının kullanımını iptal etmesi üzerine bir açıklama yapan Tüketiciyi ve İklimi Koruma Derneği Genel Başkanı Ali Çetin, Maslak 1453 projesinden ev alan tüketicilerin yanıltıcı reklamla kandırılmış olduklarını öne sürdü.
Çetin, “Reklamda projeden ev alan tüketiciler proje içinde gibi gösterilen Fatih ormanlarından istedikleri gibi yararlanacakları algısı yaratılmıştı. Bakanlığın kararı sonrası Ali Ağaoğlu’nun açıklamalarında da “Maslak 1453″ projesi ile Fatih ormanlarının doğrudan bir ilişkisi olmadığı ve Fatih ormanlarının kullanımı ile ilgili firma ile sözleşme devam etmiş olsa bile tüketicilerin ancak belli bir ücret karşılığı bu ormandan yaralanabileceği ve projenin bitişiğinde değil yakınında bir alan olduğu kabul edilmiştir” dedi.
Bu bilgiler ışığında kandırılan tüketici sayısının 1.500 civarında olduğuna değinen Çetin, şöyle konuştu: Benzer konularda daha önce alınmış çok sayıda mahkeme ve yüksek yargı kararı mevcuttur. Tüketiciler ayıplı reklam yolu ile kandırıldıkları nedeniyle; projeden vazgeçip paralarının ödedikleri gün itibari ile özel bankaların uyguladığı mevduat faizi ile birlikte geri isteyebilirler. Beklenilen faydadan meydana gelen azalma ile orantılı bedel indirimi talep edebilirler.”
Zarara uğradığına inanan tüketicilerin 30 gün içinde taleplerini yazılı olarak Ağaoğlu firmasına bildirmeleri devamında ise hukuksal süreci başlatmaları gerektiğine işaret eden Çetin, “Bu konuda hukuksal yardın isteyen tüketicilerimize derneğimizin yardımcı olacağı gibi ayrıca Ali Ağaoğlu hakkında “yanıltıcı reklam” nedeniyle cezai işlem uygulanması için Reklam Kurulu’na başvurulacaktır” şeklinde konuştu.
Çetin, konuyla ilgili yasa maddesini ise şöyle özetledi: “4822 sayılı yasayla değişik 4077 sayılı yasanın 4.maddesinde ‘ … yada reklam ve ilanlarında yer alan veya satıcı tarafından bildirilen veya niteliği etkileyen niceliğine aykırı olan yada tahsis veya kullanım amacı bakımından değerinin veya tüketicinin ondan beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi , hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mallar ayıplı mal olarak kabul edilir. Tüketici malın teslimi tarihinden itibaren 30 gün içerisinde ayıbı satıcıya bildirmekle yükümlüdür. Tüketici bu durumda bedel iadesinde içen sözleşmeden dönme , malın ayıpsız misli ile değiştirilmesi veya ayıp oranında bedel indirimi isteme hakkına sahiptir. Satıcı Tüketicinin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür.’ Denmektedir. Dayanağımız budur”