Torbalı müteahhitler ve işadamları derneği ve halk eğitim merkezi işbirliğiyle açılan kursa 40 inşaat ustası katılacak.
Torbalı Müteahhitler ve İşadamları Derneği ve Torbalı Halk Eğitim Merkezi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yayınladığı ‘yetki belgeli usta çalıştırma’ yönetmeliği, inşaat sektöründe çalışan işçilerin eğitim almasını ve aldığı eğitimi belgelendirme zorunluluğu getirme zorunluluğu için ortak bir çalışma başlattı.
Dernek ve halk eğitim merkezi yetkililerinin girişimiyle inşaat işçilerine yönelik, 40 saat sürecek olan ahşap, boya, sıvacılık, yapı duvarcılığı, tesisat, ısıtma, yalıtım, betonarme demirciliği ve kalıpçılık kursu açtı.
Türkiye genelinde de yaklaşık bir buçuk milyon inşaat işçisini ilgilendiren eğitimi almayan işçiler, 2014 yılı ocak ayı itibariyle inşaatlarda çalıştırılamayacak. İnşaat sektöründe yoğun olarak yaşanan kayıt dışının önüne geçilmesinin de hedeflendiği uygulamayı dikkate aldıklarını belirten Torbalı Müteahhitler ve İşadamları Derneği Başkanı Özgün Ünver, kalifiye işçilerin inşaatların kalitesini de arttıracağını söyleyerek, Bakanlığın uygulamasına destek verdi.
Başkan Ünver, açtıkları kursa yoğun bir ilgi olduğunu, 40 inşaat ustasının başvurduğunu dile getirerek, “Sektördeki istihdam artışı çok hızlı. Şu anda sertifikalı veya inşaat eğitimi almış işçilerimiz yok. Başlayacak olan bu uygulama, hem iş güvenliği hem inşaatların kalitesi açısından da çok önemli. 2015 yılında geçici inşaat ustalığı belgesi geçersiz olacak ve kalıcı belge istenecek. 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 28. Maddesi gereceğince, 2012 yılından itibaren inşaat ve tesisat işlerinde çalışan ustaların yetki belgesinin olması gerektiği için toplam 10 gün sürecek olan bu kursta, 40 saat eğitim alma zorunluluğu getirildi. Kursun sonunda girdikleri sınavda başarılı olan 40 inşaat ustası iş yerlerinde, sigortalı çalışabilmelerine yarayacak olan, yetki belgelerini alacak. Bu belgeler sayesinde inşaatlarda sigortasız çalışılamayacak” şeklinde bilgi verdi.