1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Topraksız Tarım Serasından İlk Mahsüller Alındı!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Ağaç ve Peyzaj AŞ, milli tarımın kalkınmasına destek olmak amacıyla yerel yönetimlerde bir ilke imza atarak topraksız tarım serası kurdu.

2 dönüm alana kurulan cam seraya domates, çilek, kıvırcık ve Akdeniz kıvırcığı ekildi. Serada su kültüründe kıvırcık, kokpit ile domates ve çilek üretiliyor. Bitkilerin topraktan aldığı besinler, sıvılaştırılmış organik gübrelerle karşılanıyor. Bitkilere kimyasal ilaç verilmiyor. Bu özellikleriyle iyi tarım uygulamalarına uygun, sağlıklı ve besin değeri yüksek ürünler elde ediliyor. Geleneksel tarım yöntemiyle bir dönüm alandan bir yılda ortalama 12 ton domates elde edilirken bu rakam topraksız tarım serasında 40 tonu aşıyor. ABD, Hollanda, Almanya gibi ülkelerde oldukça yaygın olan sistemin İstanbul genelinde yaygınlaştırılarak tarımsal üretimin artması, yeni bir iş modelinin geliştirilmesi hedefleniyor.

ABD, Hollanda, Almanya gibi dünyanın en fazla tarım ihracatı yapan ülkelerinde topraksız tarım seraları oldukça yaygın. Bitkilerin dengeli beslenmesi, gelişim evrelerinin kontrol altında tutulması, uygun çevre ve ortam koşullarının oluşturulması nedeniyle bu tip seralarda yetişen ürünlere de talep yoğun oluyor. Aynı zamanda katma değerinin yüksek olması ve sınırlı alanda yüksek üretimin yapılması özelliğiyle ülkelere ciddi kazanç getirisi sağlıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Ağaç ve Peyzaj AŞ ile milli tarımın kalkınması, tarımsal üretimin artması amacıyla topraksız tarım serası kurdu. 2 dönümlük bir arazide pilot uygulama olarak başlatılan projenin ilk deneme ekimleri hasadını vermeye başladı.

CAM SERAYA İLK ÜRÜNLER EKİLDİ

İBB iştiraki İstanbul Ağaç ve Peyzaj AŞ ile Yıldız Teknik Üniversitesi arasında 2017 yılında “Topraksız Tarım Araştırma ve Uygulama Serası” protokolü imzalandı. Protokol kapsamında üniversitenin Davutpaşa Kampüsü’ndeki kullanılmayan sera, İBB İstanbul Ağaç ve Peyzaj AŞ yeniden imar edilerek tam teçhizatlı, modern bir seraya dönüştürüldü. 2 dönüm alan üzerine kurulan ve “Cam Seraya” domates, çilek, kıvırcık ve Akdeniz kıvırcığı ekildi. Geçtiğimiz ekim ayında yapılan ilk deneme ekimlerinin hasadına başlandı. İlk hasatta yüksek verim elde edildi.

KİMYASAL İLAÇ KULLANILMIYOR

Topraksız tarım serasında bitkilerin ihtiyaç duyduğu besin elementleri, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın iyi tarım uygulamalarına uygun gübrelerle karşılanıyor. Her bitki türüne özel besin reçetesi hazırlanarak doğal ve dengeli bir şekilde büyümeleri sağlanıyor. Kimyasal ilaç kullanılmıyor. Bu sayede insan sağlığına yararlı, doğal ve besleyici değeri yüksek ürünler elde ediliyor.

ARILARLA DOĞAL DÖLLENME
Sera, tam teçhizatlı teknolojik sistemlerle donatıldı. İçerisinde bulunan iklimlendirme otomasyonu ile seranın ışık, ısı, nem, karbondioksit ve oksijen miktarı ölçülerek uygun ortam koşulları sağlanıyor. Böylece bitkilerin sağlıklı gelişimi sağlandığı için hastalık gibi gerekçelerle bitkinin ölmesi, üretimde fire verilmesi gibi sorunların önüne geçiliyor. Topraksız tarımda araziyi nadasa bırakma derdi olmadığı için üretimde süreklilik sağlanıyor. Seranın çilek ve domates bölümünde bir kovan dolusu bombus arısı bulunuyor. Bu arılar polenleme ve döllenmeyi sağlayarak bitkilerin doğal bir şekilde gelişmesine yardımcı oluyor.

ÜRETİMDE KAPASİTE ARTIYOR

Geleneksel tarım yöntemiyle 1 dönüm araziden yılda ortalama 12 ton domates üretiliyor. Topraksız tarım serasında ise 1 dönümden bir yılda 40 tonun üzerinde hasat yapılabiliyor. Diğer bir örnekle geleneksel tarım yöntemiyle çilek üreten bir çiftçi 1 dönüme ortalama 5 bin adet fide dikerek, fide başına en fazla yarım kilo verim alır. Topraksız tarım serasında üretim yapan bir çiftçi ise 1 dönüme ortalama 20 bin fide dikebilir, ürün başına da ortalama 1 kilo verim elde eder. Kıvırcık örneğinde ise geleneksel yöntemlerle bir dönümden yılda ortalama 40 bin adet kıvırcık elde ediliyor. Dikey tarım ve havuz sisteminin uygulandığı topraksız tarım serasında ise birim alanın büyük bir kısmı kullanılabildiğinden bir yılda ortalama 400 bin adet kıvırcık üretilebiliyor. Böylece dar alanda yüksek üretim yapılıyor.

TOPRAKSIZ TARIM DÜNYADA HIZLA YAYGINLAŞIYOR

Dünya genelinde ABD, Hollanda, Almanya, İspanya, Fransa, Belçika, İtalya, Japonya, Güney Kore, Kolombiya ve Çin gibi ülkelerde topraksız tarım seraları oldukça yaygın. Dünyanın en çok tarım ihraç eden ülkesi Hollanda’da üretimin neredeyse tamamına yakını topraksız tarım seralarında yapılıyor. Türkiye’de ise topraksız tarım seralarının, toplam seralar içindeki oranı yüzde 3’ün altında. Antalya, Mersin ve İzmir gibi illerde yaygın olan topraksız tarım serası İstanbul’da ilk kez İBB İstanbul Ağaç ve Peyzaj AŞ’nin hayata geçirdiği bu projeyle kuruldu. Bu sistemin en büyük avantajı hem dar alanda yüksek üretim yapılabilmesi hem de kaliteli ve sağlıklı ürünler olduğu için katma değerinin yüksek olması. İBB İstanbul Ağaç ve Peyzaj AŞ’nin hayata geçirdiği bu projeyle tarımsal verimin artırılması, modern tarım teknikleri kullanılarak katma değeri yüksek sağlıklı üretim yapılması, geleneksel tarım anlayışının dışında kent tarımının gelişmesi, üretimle birlikte ihracatın da artırılması amaçlanıyor. İlerleyen süreçte çiftçi, yatırımcı ve öğrencilere yönelik eğitimlerin verilmesi, topraksız tarım seralarının İstanbul genelinde yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Hollanda’dan Turizmi Kısıtlamak İçin Yeni Karar

Yerel yönetimin aldığı karar sonrasında turizmi kısıtlama amacıyla Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da yeni otel yapımına izin …