Unutulmaya yüz tutmuş, yıkılma tehlikesi taşıyan tarihsel değerleri, gelecek nesillere aktarmayı amaçlayan TOKİ restorasyon kredileri kapsamında bu yıl üst limiti belirledi.
Unutulmaya yüz tutmuş, yıkılma tehlikesi taşıyan tarihsel değerleri, gelecek nesillere aktarmayı amaçlayan TOKİ, restorasyon kredileri kapsamında bu yıl üst limiti 105 bin lira olarak belirledi. Kredi talebindeki yoğunluk nedeniyle başvurular, 16 Mart’a kadar uzatıldı.
Tescilli taşınmaz kültür varlıklarının restorasyonuna katkı amacıyla 2005 yılında ”restorasyon kredisi” uygulaması başlatan İdare, bu yıl her bir proje için keşif özetinin yüzde 70’ine kadar kredi kullandırıyor.
Restorasyon kredisi başvurusunda ”Eserin, Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Bölge Kurulu’nun onaylanmış rölöve ve restorasyon projeleriyle restorasyon raporu, onaylı projeye göre düzenlenmiş keşif raporu, arsanın ve binanın durumunu gösteren tapu örneği” gibi belgeler isteniyor. Kullandırılan kredinin faizi yıllık yüzde 4, vadesi ise 10 yıl. Geri ödemeler aylık sabit taksitler halinde tahsil ediliyor.
TOKİ, bu yılın restorasyon kredisi başvurularını, 6 Şubat–2 Mart tarihleri arasında kabul etti.
Ancak üst limiti 105 bin lira olan krediye yoğun ilgi üzerine İdare, başvuru tarihini uzattı. Tescilli taşınmaz kültür varlıklarının bakımı, onarımı ve restorasyonu için kredi kullanmak isteyenler 16 Mart’a kadar başvuruda bulunabilecek.
-Şimdiye kadar 371 kültür varlığına kredi desteği verildi-
Kredilerde özelikle tarihi kent dokularını sağlıklaştırılmasına yönelik olan ve yerel yönetimlerin öncülüğündeki projelere öncelik veriliyor. Bakım, onarım ve restorasyon işlemleri yapılacak taşınmaz kültür varlığının mimari ve kültürel değeri, fiziki durumu, bulunduğu çevrenin özellikleri, kullanım amacı göz önünde bulunduruluyor.
Taşınmaz kültür varlığının bakımı, onarımı ve restorasyonu için yapılacak işlemlerin yapının kültür varlığı niteliğinin devamını sağlaması, gerekirse sağlıklaştırılması ve işlev kazandırılması amacına yönelik olması zorunlu.
2005 yılından bu yana 371 kültür varlığına kredi desteği verildi, başlatılan restorasyon projelerinden 221’i tamamlandı.
-Türkiye’nin dört bir yerindeki kültürel değerler restore edildi-
TOKİ’nin restorasyon kredisi desteği sağladığı kültürel değerler arasında Ankara Beypazarı Evleri, Karabük Safranbolu Evleri, Ankara Vilayet Konağı, Adıyaman Samsat Sahabe Safvan Bin Muattal Türbesi, Elazığ Çarşı Mahallesi eski Hükümet Konağı, Gaziantep Şahinbey Bayaz Han Kültür Merkezi, İstanbul Üsküdar Fatih mahkeme binası ve İstanbul Denizcilik Müsteşarlığı Bölge Müdürlüğü hizmet binası gibi eserler de bulunuyor.
TOKİ restorasyon kapsamında, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Amasya, Bartın, Çanakkale, Muğla, Uşak, Kastamonu, Tokat, Trabzon, Giresun, Edirne, Şanlıurfa ve Artvin illeri Safranbolu, Kalecik, Bergama, Ürgüp, Taraklı, Bolaman, Bandırma, Ayvalık, Milas, Foça, İnegöl, Mudanya, İnebolu, Alanya, Akçaabat, Osmaneli, Mudurnu, Kemaliye, Göynük, Taraklı, İncesu, Zile ve Dalay ilçeleri ile Mustafapaşa, İbrahimpaşa, Kalkan, Uzungöl ve Daday beldelerindeki birçok proje için kredi imkanı sağlandı.
Restorasyon kredisi için ayrıntılı bilgi www.toki.gov.tr adresinden edinilebilecek.
AA