Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, bundan sonra ana eksenlerinin kentsel dönüşüm, gecekondu dönüşümleri olacağını söyledi.
Bayraktar, “İstanbul’da dalga dalga 3.5 milyon konutun yarısını yenileceğiz. Devlet ve millet, halk beraber olursa bu iş meyvesini verir” diye konuştu.
İstanbul’un Esenler İlçesi Oruç Reis Mahallesi Kentsel Yenileme Projesi protokolünün imza töreninde konuşan Bayraktar, kentsel dönüşüm, gecekondu dönüşümü ve deprem dönüşümünün artık Türkiye’nin olmazsa olmazı olduğunu dile getirdi. Bayraktar Seyrantepe Stadı’nı da gezdi.
Esenler’de daha önce Çiftehavuzlar bölgesinde 82 dönüm yerin kentsel dönüşümüne başladıklarını Oruç Reis Mahallesi’nde ise 72 dönümlük bölgenin söz konusu olduğunu anlatan Bayraktar, “Burada 1900 civarında hane var, öbür tarafta da 800 civarında hane vardı. Bunları inşallah yapacağız. Esenler yoğun bir nüfusun ikamet ettiği bir ilçe. Deprem riski bakımından birinci derecede değil ama yapıların salaş olması bakımından birinci derecede riskli bir bölge. Yani binaları salaş yapı ve depreme dayanıksız olması bakımından sinyal veren bir ilçemiz” diye konuştu.
İstanbul’da birtakım adımlar attıklarını, şu anda 14 bölgede kentsel dönüşüm faaliyetlerinin sürdüğünü, bir kısmının tamamlandığını bildiren Bayraktar, İstanbul’da yaklaşık 6 bin 500 gecekonduyu tasfiye ettiklerini söyledi. Bunun yetmeyeceğini, bu sayıyı çok daha ileri noktaya götürmek gerektiğini dile getiren Bayraktar, şöyle devam etti:
“Sizinle paylaşmak istediğim husus; kentsel dönüşüme çok ciddi destek vermemiz lazım. Bu bizim, çocuklarımızın geleceğidir, ülkemizin çağdaşlaşmasıdır. Hala bu kentsel dönüşümlerde karşımıza çıkan gruplar oluyor. Bu olacaktır. Ama bizler bu gecekondu bölgelerinde yaşayan, büyük şehirlerde yaşayan insanlar olarak bu tip aykırı çıkışları, devletin, milletin, topoğrafyanın, coğrafyanın aleyhinde olan bu tip çıkışları elimine etmemiz lazım. Bunlar bizim çocuklarımızın geleceğiyle oynuyor. Bu 72 dönüm yerde yapacağımız nedir? Bu boşaltacağımız yerin zannediyorum yüzde 80’ini park yapacağız. Hakikaten İstanbul’a örnek bir park olacak bu.”
Türkiye modern ve çağdaş olacaksa şehirleri kaçak ve salaş yapılardan kurtarması gerektiğini, bunun için TOKİ’de arkadaşlarıyla beraber özel sektörü aşan bir dinamizmle gecelere kadar çalıştıklarını ifade eden Bayraktar, “Başarılı olduk olamadık o ayrı bir şey ama yaklaşık 500 bine yakın konut yaptık. Modern hayatın gerekleriyle bezenmiş yerleşim birimleri ürettik. 625 okul, 150’ye yakın sağlık tesisi yaptık. Yanında bir sürü sosyal donatılar… Bu gayretimizin devam etmesi lazım” dedi.
İstanbul’da deprem dönüşümüyle ilgili toplantı
Erdoğan Bayraktar, 31 Ekim Pazar günü İstanbul’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında deprem dönüşümüyle ilgili bir toplantı yapılacağını bildirerek, “Yani devlet bu işe ciddi el atıyor. Biz de TOKİ olarak gayret ediyoruz bu işi Türkiye’nin birinci gündemine oturtalım, depremde insanlar ölmesin, bu kaçak yapılar şehirleri tıkamasın, su havzalarını, tarım havzalarını, tarihi dokuyu, SİT bölgelerini yok etmesin” dedi. Projeyi Başbakan Erdoğan’ın da desteklediğini dile getiren Bayraktar, ürettikleri konutların maliyetinin yüzde 30 daha ucuzuna verilmesi için “olur” aldıklarını söyledi.
Esenler en problemli yerlerinden biri
Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu da Oruç Reis Mahallesi’nin ilçenin en problemli yerlerinden biri olduğunu belirterek, burada oturanların bazılarında tapu varken topraklarının bulunmadığını, bazılarının toprağı varken tapularının olmadığını, bir kısmının tapusunun da başka mahallelerde çıktığını ifade etti.Bölgedeki yapıların depreme karşı da dayanıksız yapılar olduğunu ve bunun için önlem alma sorumluluklarının bulunduğunun anlatan Göksu, “TOKİ ile çalışarak Esenler’i dönüştüreceğiz ve adı gibi ‘esen’ bir yer yapacağız” dedi.
Esenler Kaymakamı Nazım Madenoğlu ile Oruçoğlu Mahallesi Muhtarı Rıza Taş’ın da katıldığı törende, konuşmaların ardından 72 bin metrekarelik alanda 389 adet yapı ile konut ve iş yeri toplam 1968 adet bağımsız birime ilişkin kentsel yenileme protokolü Erdoğan Bayraktar ile M. Tevfik Göksu tarafından imzalandı.
Seyrantepe Stadı Türk sporu için gurur abidesi olacak
Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, inşaat çalışmaları tamamlanmak üzere olan Seyrantepe Türk Telekom Arena Stadı’nı gezdi. Dünyanın sayılı statlarında kullanılan ve Hollanda’dan özel olarak getirilen çimler üzerinde yürüyen Bayraktar, Seyrantepe Stadı’nın sadece Galatasaray için değil Türk sporu için de gurur abidesi olacağını belirtti. TOKİ’den yapılan açıklamaya göre, Uzunlar-Varyap ortak girişimi tarafından yapımı sürdürülen Türk Telekom Arena Stadı’nda çimlerin zemine serilmesi işlemi tamamlandı, koltukların yerleştirilmesi ve çevre düzenlemesi çalışmaları ise son aşamaya gelindi. TOKİ Başkanı Bayraktar’ın, dün Seyrantepe Türk Telekom Arena Stadı’nı gezerek, Uzunlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Uzun’dan bilgi aldığı belirtildi.
Açıklamaya göre Bayraktar, projenin büyüklüğüne rağmen inşaatın hızlı ilerlediğini belirtirken, kalan işlerin de bir an önce tamamlanmasını istedi. İncelemesi sırasında “Galatasaray’ın büyüklüğüne uygun bir stat yaptıklarını” ifade eden Bayraktar, şöyle dedi: “Son teknolojiyi kullanarak muhteşem bir eser ortaya koyduk. Seyrantepe Stadı’nın 195 metrekare kapalı alanı, 52 bin 700 seyirci kapasitesi var. Alttan ısıtma sistemi sayesinde karlı-buzlu havalarda bile, güneşli havalarda yapılan maçların kalitesinde futbol oynanabilecek. Toplam 3 bin 225 araçlık otoparkı, çevre düzenlemesi ve elektronik ve mekanik sistemleriyle Seyrantepe Stadı, sadece Galatasaray’ın değil Türk sporunun gurur abidesi olacak.”