İdare: Haberlerde kullanılan fotoğraflar, TOKİ inşaatlarından alınmış gibi yansıtılarak kamuoyu yanlış yönlendirilmiştir. Hiçbir inşaatımızda bahsedilen donatı korozyonları meydana gelmemiştir
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), binalarda düşük kalite beton kullanıldığı iddialarına ilişkin “Haberlerde kullanılan fotoğraflar, TOKİ inşaatlarından alınmış gibi yansıtılarak kamuoyu yanlış yönlendirilmiştir. Hiçbir inşaatımızda bahsedilen donatı korozyonları meydana gelmemiştir” açıklamasında bulundu.
TOKİ’den yapılan açıklamada, basın yayın organlarında, İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Hayri Ün’ün, “TOKİ’nin piyasadaki en düşük kalitedeki C20 beton kullandığını belirterek, bu kalitedeki binalarda 10-15 yıl sonra betonda bozulma veya demirde paslanma olabileceği” şeklindeki iddialarının yer aldığını hatırlatıldı.
İdare’nin, konut uygulamalarında yapım hızının yanı sıra sağladığı çok miktarda deprem perdesi sayesinde, güvenli bir sistem olması nedeniyle “tünel kalıp”ın tercih ettiği belirtilen açıklamada, sistemin deprem kuvvetinin tamamının perdelerce taşınmasını sağladığına dikkat çekildi.
Açıklamada, betonarme yapıların hizmet ömrünü en fazla etkileyen yapı malzemesinin beton olduğuna işaret edilerek, “Beton üretimi ve dökümü standartlara uygun olarak yapılırsa, donatı korozyonunun meydana gelmesi mümkün değildir. Beton dayanımının yüksek olması binaların servis ömrü arttıracağı aşikardır. Ancak betonarmenin standartlara uygun imal edilmesi binaların servis ömrü için en önemli etkendir” ifadesi kullanıldı.
İdare’nin, tünel kalıp sisteminin kullanıldığı konut uygulamalarında Deprem Yönetmeliği’nin gerektirdiği üzere minimum C20 sınıfı beton kullanılarak, deprem kuvvetlerinin tamamının perdelerce taşınmasının sağlandığı belirtilen açıklamada, konut uygulamalarının dışında okul ve donatılarında C25, hastane ve donatılarında C30 sınıfı beton kullanıldığı bildirildi.
Açıklamada, bunun yanı sıra depreme dayanıklılığın, sadece beton kalitesiyle ölçülemeyeceği vurgulanarak, şunlar kaydedildi:
“Taşıyıcı sistemin tasarımı yapılırken deprem bölgeleri ve binanın kat sayısına göre hesap yapılarak depreme dayanıklılık sağlanır. Betonarme binalarda beton sınıfı, daha çok deprem kesme kuvvetlerinden etkilenmektedir. Tünel kalıp gibi kesme kuvvetlerini karşılayıcı deprem perdelerinin yoğunlukla bulunduğu sistemlerde beton sınıfı C20 seçilerek deprem kesme kuvvetleri rahatlıkla karşılanabilmektedir. Hesaplar sonucu C20 betonunun dayanımı yetmediği takdirde daha yüksek dayanımlı beton sınıfları kullanılmaktadır.
İdare’nin Denizli’deki uygulamalarında tünel kalıp sistemi kullanılmıştır ve yapılan hesaplar sonucu C20 betonu sınıfı yeterli gelmiştir. Ayrıca basın yayın organlarında yer bulan haberlerde kullanılan fotoğraflar TOKİ inşaatlarından alınmış gibi yansıtılarak kamuoyu yanlış yönlendirilmiştir. Hiçbir inşaatımızda bahsedilen donatı korozyonları meydana gelmemiştir.”
A.A.