1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

TOKİ, Van’a 5 Yıldızlı Otel Gibi Karakol Yaptı!

TOKİ’nin inşa edip Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim ettiği sınır karakollarından biri olan Van’daki Harabe Kışla kapılarını açtı. İşte bölge halkının ‘Kalekol’, içinde görev yapan Mehmetçiğin ise ‘5 yıldızlı otel’ dediği yeni nesil karakol

Çok sayıda Mehmetçiğin şehit olduğu derme çatma sınır karakollarının hali içler acısıydı. 3 kez baskına uğrayan Şemdinli’deki Aktütün Karakolu’nda 3 Ekim 2008’de de 17 şehit verilince sınır karakollarının güçlendirilmesi kararı alındı…

Serin, Samanlı, Çobanpınar, Taşlıtepe, Taşdelen, Perihan, Betonpınar, Sivritepe, Dikboğaz, Tuzla, Milli, Alan, Derecik, Çelik, Kısıklı, Serbest, Sultantopu, Kavaklı, Pirinçeken, Ördekli, Ortaklar, Kocatepe, Üzümlü, Aktütün, Dağlıca ve Sarıyayla…

Bunlar, 1985’ten bugüne kadar terör örgütünün baskınlarına hedef olan karakollar. PKK’nın ağır silahlarla saldırdığı bu karakollarda, teröristlerin ilk ateşinde 300’den fazla asker şehit oldu.

Özellikle son birkaç yıldır, başta da Üzümlü, Aktütün ve Dağlıca baskınlarının ardından ‘karakolların güvenliği’ başlığı tartışmaya açıldı. Bazıları sınır hattında, bazıları ise PKK’nın yıllardır varlığını sürdürdüğü bölgelerde yer alan karakolların konuşlandığı noktaların gerçekten doğru yerler olup olmadığı tartışmanın başlıklarından biriydi.

İkinci başlık karakollar ve bağlı gözetleme kulelerinin yapısal olarak ne derece güvenli olduğuydu. 3 Ekim 2008’de Şemdinli’deki Aktütün Karakolu’na yönelik gerçekleşen saldırıda 16 asker şehit oldu. Bu baskının ardından sınır karakollarını güçlendirilmesi kararı alındı. Genelkurmay Başkanlığı ile TOKİ karakolların yenilenmesi konusunda harekete geçti. Yenilenmesi planlanan 169 karakolun 57’si Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na, 112’si ise Jandarma Genel Komutanlığı’na ait.

İran sınırında
TOKİ’nin inşa edip Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na (KKK) teslim ettiği sınır karakollarından biri Van’daki Harabe Kışla. Bölge halkının “Kalekol”, içinde görev yapan Mehmetçiğin ise “5 yıldızlı otel’ dediği, yeni nesil karakollardan biri.

Van’ın Özalp ve Saray ilçelerinin arasında kalan bölgede, 2 bin 600 rakımlı bir noktada yer alıyor Harabe Kışla. İran sınırına mesafesi sadece 500 metre. İkisi içinde, biri dışarıda (yaklaşık bir buçuk kilometre uzaklıkta) üç kulesi var. Dışarıdaki kulede sürekli bir tim görev yapıyor. Emniyet Kulesindeki tim iki saatte bir nöbet değişiyor. Karakolda hayat 24 saat esasına göre devam ediyor. Duvarında “Hudut namustur” yazan karakolun öncelikli görevi ‘sınır güvenliği’.

Bölgede yoğun şekilde yaşanan ‘mazot kaçakçılığı’ ile mücadele ediyor VATAN’ı misafir eden karakol.

Yaklaşmak akıl işi değil
TOKİ’nin yerel bir taşerona yaptırdığı karakol binası askere yaklaşık bir yıl önce teslim edilmiş. Mayıs 2010’da başlayan inşaat 6 ayda bitmiş. Karakolun faaliyete giriş tarihi 10 Aralık 2010.

Maliyeti 2 buçuk milyon TL’nin üzerinde. Çevresi ve içindeki askeri malzeme hariç… 80 personel kapasiteli karakolu çevreleyen dış duvarlar mukavemeti çok yüksek bir betondan inşa edilmiş. Betonun arasında, duvarın direncini artıran, farklı maddelerden dolgu malzemeleri de yer alıyor. Duvarın dışında geniş bir hendek var. O hendeğin de dışında, helezonik dikenli teller…

Karakol komutanının tabiriyle, “Akıllı insanın yaklaşmaya bile cesaret edemeyeceği bir yer” bu karakol.

(Sınır karakolunun etrafında konuşlu ağır silahların çeşit, tip ve modellerini güvenlik gerekçesiyle yazmıyoruz. Ancak şu kadarını söyleyebiliriz ki, karakol, son teknoloji ürünü farklı ve etkili birçok ağır silah ve donanıma sahip.)

Kalorifer 10 ay yanıyor
Karakol binasının duvarları, dış duvardan da kalın ve güçlü. Kullanılan malzemelerle sağlanan yalıtım o denli kuvvetli ki, binanın içinde cep telefonları çekmiyor.

Karakol kampüsünün girişinde depolar var. Ana bina ise ofisler, mutfak, yemekhane, çamaşırhane, yatakhane ile sosyal ve ortak yaşam alanlarından oluşuyor. 12 ayın 10’unda kalorifer yanıyor. (Geçen kış kule nöbetinde, sıfırın altında 41 dereceyi görmüş personel var burada.) 24 saat sıcak su var…

Kapasite 80 kişilik ama 55 personel vatani görevde Harabe Kışla’da. 55 askere 7 duş kabini, askeriyede kolay kolay rastlanmayacak bir lüksün göstergesi. Her askerin kendine ait bir dolabı var. Çarşaf, nevresim ve battaniyeler personel sayısının iki katı. Yatak takımları haftada bir değişiyor. Sanayi tipi bir çamaşır, bir kurutma makinesi, bir de ütü var içeride. Askerin sadece üniforması değil, iç çamaşırları bile yıkanıyor, kurutuluyor.

Terhisine 20 gün kalmış bir Mehmetçik şöyle anlatıyor içinde yaşadığı ortamı: “Ben eski karakolda görev yaptım. Sonra buraya geçmeden önce bir süre çadırdaydık. Eskiye kıyasla burası 5 yıldızlı otel gibi. Söylemesi ayıp eskiden çitilemekten ellerimizin yara olduğu donlarımız, burada yıkanıp, kurutulup öyle veriliyor bize…” Ve imkanların bana göre en çarpıcı örneği… Karakolda Digiturk yayını ve bu yayında Lig Tv üyeliği bile mevcut.

Eskiyi gören kıymet biliyor
Foto muhabiri arkadaşım İlker Akgüngör ile birlikte Genelkurmay’dan aldığımız izin ile gittiğimiz Harabe Kışla Karakolu’nda bize eşlik eden Alay ve tabur komutanlarının aktardığı bir gerçeği, askerlerle yaptığımız sohbetler de biz de gözledik.

Eski dönemi bilen tecrübeli askerler, şu anda sahip oldukları imkanların kıymetini de biliyor.

Tezkere almasına kısa süre kalmış olan Mehmetçik (90/3 tertip), yeni karakolun kurulduğu noktanın isabetine vurgu yapan şu cümleyi duyuyoruz:

“Eski karakolda aşağıdan yukarı koşardık, tepelere tırmanırdık. Şimdi yukarıdan aşağıya koşuyoruz kaçakçının peşinde…”

Kıdemli erat, “Yeni gelen arkadaşlarımız bazı konulardan şikayet ediyor ama bu, eskiyi görmedikleri, bilmedikleri için. Biz onlara da anlatıyoruz. ‘Buranın kıymetini bilin’ diyoruz.”

‘Kalekol’ ismi nereden geliyor?
Harabe Kışla Karakolu, KKK’ya teslim edilmeden önce asker hemen her noktasını test etmiş. En önemli kontrol de, ‘yakından yapılan roket atışı’ olmuş. Duvara, terör örgütünün karakol baskınlarında kullandığı RPG 7 anti-tank roketatar ile ateş edilmiş. Üstelik PKK’nın kullandığı mesafeden çok daha yakından ateşlenmiş RPG 7. Sadece 75 metreden…

Karakol binasının etrafını çeviren duvarda değil delik açmak, sadece küçük bir iz bırakmış patlayan o roket. Duvarın üstündeki tel örgülerde bile birkaç küçük yırtıktan fazla hasar yok. Bu testi, büyük bir merakla izleyen yöre halkından bir çocuk, “Kale gibi” demiş gördükleri üzerine. Bir başkası da eklemiş, “Karakol değil, kalekol bu.” İşte buradan, tam da Harabe Kışla’dan çıkmış, TOKİ imzalı yeni karakollara yakıştırılan ‘Kalekol’ ismi.

24 saat sıcak su
Kışlada 24 saat sıcak su var. 55 askere 7 duş kabini ise askeriyede kolay rastlanmayacak bir lüksün göstergesi.

Nereden nereye
Harabe Kışla’nın mutfağı ve yemekhanesi tertemiz. Mutfakta çalışanlar eldiven ve maske takıyor. Karakolun eski kantini ise yandaki gibi harabeydi. Sobanın yerini şimdi kalorifer aldı…

Murat Çelik / VATAN

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Osman Avcıl: İnşaat Maliyetlerinin 4 Kat Artacağını Ön Göremedik

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Yönetim Kurulu Üyesi, Osman Avcıl, “Maliyetlerin en fazla iki kat artacağını …