Doğu Anadolu Bölgesi’nin sağlık merkezi haline gelen Elazığ son yıllarda yaptığı hamlelerle Türkiye’nin en yaşanılır şehirleri arasında boy gösteriyor. Doğalgazın girmediği ev kalmasın diye çalışmalar hız kazanırken, son 7 yılda kentte 140 yeni park hizmete açıldı. Elazığ Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu, Elazığ’ın deprem bölgesinde olduğunu hatırlattı ve “TOKİ son birkaç yılda 5 bin konut inşa etti” dedi.
Türkiye’nin en yaşanılabilir illeri araştırmasında son yıllarda ilk 10’da bir şehir adeta çevresindekilere göz kırpıyor: Elazığ. Türkiye’nin sağlık altyapısı en gelişmiş şehirlerinden biri olan bu kent, sadece Elazığlılara değil, bölgeye sağlık hizmeti sunuyor. Pekiyi son 10 yılda Elazığ’da ne gibi gelişmeler yaşandı? Bu soruların yanıtını bulmak için önce Elazığ Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu’nun sonra da kentin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Şekerdağ’ın kapısını çaldık. Her ikisinin de yüzleri gülüyor.
PARKLARLA NEFES ALDI
Her ikisi de “Eksiklikler yok mu? Elbette var ama Elazığ’da çok güzel şeyler de oluyor” diyor. Yapılan yeni yollar, tüneller, hizmete açılan olimpik havuz, huzurevi ve sayısı 140’ı bulan parklar… “Böyleydi böyle oldu”yu en iyi anlatan şehirlerin başında Elazığ geliyor. 10 yıl önce harabe durumundaki bir binanın nasıl çağdaş bir görünüme kavuştuğunu, yol ve kavşak yapımlarıyla şehrin nasıl modern bir yüze’ kavuştuğunu, parklarla nasıl nefes aldığını Elazığ hem fotoğraflarla hem de rakamlarla anlatıyor…
Süleyman SELMANOĞLU Elazığ Belediye Başkanı
Elazığ’da 7 yılda gerçekten büyük aşama kaydedildi. 140 parkı hizmete açtık. Bazen bunlar göz ardı ediliyor. Meselâ Elazığ doğalgazla tanıştı, şu anda 37 mahallenin 18’i doğalgazla ısınıyor. Diğer mahallelerimize de doğalgaz hattı döşeniyor. Bölgede sağlık alanında önemli bir sorumluluğumuz var. Bunun gereğini yerine getirmek için 4 özel hastane daha açıldı. 30 milyon liralık yatırımla bir Kültür Park Projesi geliştirdik. İçinde yok yok. Spor tesisleri, oteller, kongre salonları, sosyal tesisler…
DAYANIKLI KONUTLAR İNŞA EDİLİYOR
210 dönüm alan üzerine kurulu bu park 2 yıl içinde hizmete açılacak. Elazığ deprem bölgesi. En büyük ihtiyaç depreme dayanıklı konut yapımı. Bu eksikliğimiz de TOKİ’yle gideriliyor. TOKİ son birkaç yıl içinde 5 bin yeni konut inşa etti. Yeni projeler de devam ediyor. Bunun yanı sıra geri dönüşüm fabrikası, çöp transfer istasyonu kurduk. Arıtma tesislerimiz hizmete girdi. Sadece 7 yıl içinde Elazığ’a 140 büyük park yaptık. Altyapı çalışmaları hız kesmedi. Karayolları 3 altgeçit ve tüneller inşa etti. 283 km bölünmüş yola kavuştuk. Kapalı spor salonumuz birdi, ikiye çıktı. Olimpik yüzme havuzumuz hizmete girdi. Bunlar son yıllarda Elazığ’daki gelişmelerden sadece birkaçı…
‘Organize sanayi 10 yılda sayısı 3″e çıktı
Ali ŞEKERDAĞ Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı
Her şeyden önce Elazığ’ın son 10 yıl içinde nüfusu 150 binden 330 bine yükseldi. Şehir göç aldı ve merkez nüfusunda büyük artış yaşandı. Bunda Devlet Planlama Teşkilatı’nın Elazığ’ı cazibe merkezlerinden biri ilan etmesinin de payı büyük. Özellikle sağlık alanında Elazığ sadece kendi şehrine değil bölgeye de hizmet ediyor. 3 bin 500 yatak kapasitesiyle önemli bir sağlık merkezi. Fırat Üniversitesi’nde 25 bine yakın öğrenci okuyor.
Elazığ’daki en önemli gelişmelerden biri de sanayide yaşandı. 10 yıl önce 1 tane olan organize sanayi bölgesi şu an 3 tane. Son 10 yıl içinde fabrika sayısı da yaklaşık 3 kat artarak 140’a ulaştı. Turizm alanında söz sahibi olmak istiyorduk ancak otel konusunda büyük eksiğimiz vardı. Ancak geçtiğimiz aylarda 4 yeni otelin temeli atıldı. Önümüzdeki günlerde de beş yıldızlı başka bir otelin temeli atılacak. Terörle birlikte anılan Elazığ artık bu durumdan kurtuluyor. Biz de kent olarak tanıtım hamlesine başladık. Kötü imajı kırmaya çalışıyoruz.
İSTİHDAM YARATILMALI
Hüseyin KARAMAN (53) Esnaf
“Zaman içinde kentimiz gelişti ama yeterli değil. Elazığ’a yeni istihdam alanları yaratmak lazım ki, burası göç alsın. Ankara, İstanbul’a gidenler de geri dönsün. Nüfus artsın ve Elazığ büyük bir kent olsun. İstihdama yönelmek şart.”
HASTANEMİZ YENİLENMELİ
Mustafa KEÇEŞ (20) Serbest meslek
“En önemli gelişme kentin Malatya tarafında yani batısında yaşanıyor. Doğu bölümüne fazla bir yatırım olmadığını düşünüyorum. Yapılması gerekenlerin başında hastanenin yenilenmesi geliyor. Kentimiz için yeni yatırımlar bekliyoruz. Yatırım Elazığ’ı daha da güzelleştirecek.”
OTOPARKLAR AÇILMALI
Ömer KARABULUT (52) Memur
“Elazığ’da 10 yıl içerisinde gözle görülür şeyler oldu tabii. Özellikle park, bahçe çalışmalarına hız verildi. Bu çalışmaların devam etmesini istiyoruz. Kentte daha çok otoparkın yapılması gerektiğini düşünüyorum.”
İŞ İMKÂNI SAĞLANMALI
Zekiye ARIKAN (47) Ev hanımı
“Son 10 yıl içinde yollar, parklar yapıldı ama çok fazla bir şeyin değiştiğini düşünmüyorum. İşyerleri açılsın ki işsizler iş bulsun, kentimiz böylelikle daha fazla gelişsin, iş, aş için insanlar göç edip gidiyor. Bunun önüne geçilmesi lazım.”
SAĞLIĞA YATIRIM ŞART
Cebrail ERBEK (67) Emekli
“Özellikle kentin giriş ve çıkışlarındaki yollar çok güzelleşti. Parkların çoğalması çok güzel oldu. Bence yapılması gereken en baştaki şey, bir bölge hastanesi. Caddeler araç trafiğini kaldırmıyor. Mesela bazı yollar trafiğe kapatılabilir. İşsizlik de bir sorun ama çalışmak isteyene iş çok. Sağlık yatırımlarına daha da önem verilmesi gerektiğini düşünüyorum.”
İŞSİZLİK ÇÖZÜLMELİ
Cihat YAĞIZ (35) Esnaf
“Elazığ’da mutlaka bir şeyler oluyor ama çok ciddi bir şeylerin değişmediğinin farkındayım. Elazığ’da yatırım var ama yetersiz. Şehrimizde işsizlik çok, öncelikle buna bir çare bulunması gerekiyor. Hükümetten daha fazla şeyler bekliyoruz. İşsizliğin önüne geçildikçe, şehir zaten gelişecektir.”
Bülent Günal-Özlem İSPİR / Habertürk