Prof. Dr. Şükrü Karatepe: “İyi yönetici zor zamanlarda yönetebilendir. Şehirlerin tarihini yöneticiler yapar, tarihçiler yazar.”
Doç. Dr. Birol Ekici: “Genel sekreterler belediyelerde hukuku ve adalete bağlılığı savunan, takip eden ve uygulayan kişilerdir.”
Türkiye Belediyeler Birliği(TBB) tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Genel Sekreterler Toplantısı belediye başkanları, genel sekreterler, daire başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarından üst düzey yetkililer ve çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin katılımıyla bugün Türkiye Belediyeler Birliğinde gerçekleştirildi.
Yaklaşık 50 kişinin katıldığı toplantıya Cumhurbaşkanı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Başkan V. Prof. Dr. Şükrü Karatepe ve AB Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan da katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren TBB Genel Sekreteri Birol Ekici sözlerine TBB ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in selamlarını ileterek başladı. Günümüzde yerel politikaların gücünün artmasına bağlı olarak şehirlerin de etki alanın genişlediğini belirten Ekici, 2050 yılında nüfusun yüzde 75’i, 2100 yılında ise nüfusun yüzde 85’inin şehirlerde yaşayacağını ifade etti. “Geçtiğimiz yüzyıl ulusların yüzyılıydı. Bu yüzyıl ise şehirlerin yüzyılı olarak adlandırılıyor. Şehirler arasında kıyasıya bir rekabet var. Bu rekabette geri kalmayan kentlerimiz de öne çıkacaktır.” diyen Ekici, genel sekreterlik görevinin önemine dikkat çekti. Ekici; “Halkımız hizmet bekliyor. Halkın beklentileri çerçevesinde tedbirler almamız lazım. Genel sekreterler belediyelerde hukuku ve adalete bağlılığı savunan, takip eden ve uygulayan kişilerdir. Belediyelerin kaynak önceliğini sağlamak ve hangi yatırımların yapılacağına karar vermek ve kaynak israfını önlemek genel sekreterin en önemli görevlerinden biridir.” dedi. Ekici, toplantının iyi uygulama örneklerinin paylaşılması için önemli bir fırsat olduğuna vurgu yaparak bu çerçevede yapılacak toplantıların artmasını arzu ettiklerini sözlerine ekledi.
Konuşmasında belediye başkanlığı yaptığı dönemdeki tecrübelerine yer veren Prof. Dr. Şükrü Karatepe, toplantıya katılan belediye başkanlarına ve genel sekreterlere önemli tavsiyelerde bulundu. Belediyelerde yaşanan mali sorunlara dikkat çeken Karatepe, “Para sıkıntısı dünyadaki tüm belediyelerin ortak sıkıntısı. Bu sorun üzerine yoğunlaşarak vatandaşa iyi bir hizmet verilemez, güzel bir şehir kurulamaz. İyi yönetici zor zamanlarda yönetebilendir. Şehirlerin tarihini yöneticiler yapar, tarihçiler yazar. Büyük adamlar zor dönemlerde yetiştirmiştir.” dedi. Karatepe, kendi başkanlık döneminden tecrübelerini aktararak belediye başkanı olduğu dönemde imar, mali ve altyapı gibi konularda yaşadıkları sorunları ve çözümüne ilişkin neler yaptıklarını örneklerle anlattı.
Belediyelerde ciddi anlamda bir kaynak sıkıntısı olduğunu söyleyen AB Bakanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Vekili Bülent Özcan, belediyelerin alternatif dış kaynak arayışı içinde olduklarını belirtti. Bu konuda genel sekreterlere çok önemli görevler düştüğünü söyleyen Özcan, Türkiye’nin Avrupa Birliği süreci hakkında değerlendirmelere yer vererek, “AB ile teknik olarak çalışmalarımız sürüyor. Herhangi bir sorun yok. Tarihimizde ilk kez siyasi problemler mali yardımlara yansıdı. İyi yönetici zor zamanlarda yönetebilendir. Şehirlerin tarihini yöneticiler yapar, tarihçiler yazar.” şeklinde konuştu.
Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı, 4,5 yıl genel sekreter olarak görev yaptığını hatırlatarak, “Belediye başkanının siyasi bir kimliği var ama genel sekreter belediyenin bürokratik yapısını çalıştırmak bakımından çok önemli. Genel sekreterlerin önceliklerin tespiti, nelerin yapılıp yapılamayacağının belirlenmesi, mevzuata uygun olup olmadığına karar verilmesi gibi önemli görevleri var. İlk düğmeyi doğru iliklemek, öncelikleri doğru belirlemek çok önemli. Sizin belirlediğiniz öncelikler belediyenin en alt kademesine kadar yansıyacaktır.” dedi.
İlçe belediyelerinin büyükşehir belediyeleri ile uyum içinde olması gerektiğini belirten Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken ise “Şehirleri kalabalıklaştırarak sorunları büyüttük. Kılcal damarlar olmasa ana damarlar beslenemez. İlçeler kılcal damarsa ana damarlar büyükşehirlerdir. İnsana hizmet veren kurumlarız. O yüzden çok kutsal bir iş, gönül veren insanlarla iş yürüyor. Mutlu insanlar mutlu şehirlerde olur.” sözleriyle ilçe belediyelerinin önemine dikkat çekti.
Toplantı çerçevesinde Belediye Gelirlerinin Artırılması, İlçe ve Büyükşehir Görev Dağılımı, Personel Özlük Hakları, Belediyelerde Sıfır Atık Uygulamaları, Akıllı Şehircilik, Avrupa Hareketlilik Haftası ve AB Projeleri gibi konu başlıkları geniş bir yelpazede ele alındı.