Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, tarımsal desteklerde havza bazlı destek modeli çalışmalarını tamamladıklarını söyledi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, tarımsal desteklerde “havza bazlı destek modeli” çalışmalarını tamamladıklarını ve kamuoyuna açıklama noktasına geldiklerini bildirerek, “Yeni destek modelimiz, 941 bitkisel üretimde havza modelidir. Tüm ayrıntılar hesaplanarak, neyin, nerede ekileceği belirlenmiştir ve üreticimiz bu çerçevede desteğini alacaktır.” dedi.
Çelik, tarımsal desteklere ilişkin soruları yanıtladı. Tarımsal desteklerde “havza bazlı destek modeli”ne geçileceğini söyleyen Çelik, şu anda Türkiye’de 941 havza bulunduğunu belirtti. Çalışmayı tamamladıklarını ve kamuoyuna açıklama noktasına geldiklerini açıklayan Çelik, bu çerçevede vatandaşların ekimlerini, bakanlığın destekleri ölçüsünde yapacaklarını söyledi.
Buğday üretimine yurt genelinde hiçbir sınırlama getirmediklerine dikkati çeken Çelik, “22 milyon ton buğday elde etmeliyiz. Bunun elde edilmesi için de Türkiye’de buğday ekmek isteyen herkesin, her yerde buğday ekebileceği düzenlemeyi getiriyoruz.” diye konuştu.
Türkiye’nin 4 milyon ton pamuk ihtiyacına karşılık, 2 milyon ton pamuk ürettiğine değinen Çelik, “2 milyon ton pamuk ithal ediyorsunuz. Oysa bizim Ege’de çok ciddi pamuğa elverişli arazilerimiz var. Manisa, Aydın ve İzmir’deki bu arazilerde şimdi başka ürünler ekilmeye başlanmış. Bu alanlarda tekrar pamuğa dönüşü sağlayacak teşviki, havza bazlı belirlemede koyduk. Diyeceğiz ki ‘Ege’de pamuğu ekerseniz, şu kadar destek vereceğiz.’ Böylece 2 milyon ton pamuk ihtiyacımızı, ithal etmeden kendimizin üretmesi için alan açıyoruz.” ifadesini kullandı.
“ÜRETİCİ PAZAR SORUNU YAŞAMAYACAK”
Yapılan çalışma kapsamında, Türkiye’nin ihracat, ithalat kalemlerini, ihtiyaçlarını ve arazi özelliklerini belirlediklerinin altını çizen Çelik, nerede, ne kadar ürün ekileceğini tespit ettiklerini vurguladı. Böylece ihtiyaç olan ürünün ekileceğini ve üreticinin pazar sorunu yaşamayacağını dile getiren Çelik, “Ama şimdi öyle değil, ihtiyaç fazlası ürün olduğu için pazarda karşılık bulamıyor, bulamayınca da üreticimiz ciddi mağduriyetlerle karşı karşıya kalıyor. Onun için yeni destek modelimiz, 941 bitkisel üretimde havza modelidir. Tüm ayrıntılar hesaplanarak, neyin, nerede ekileceği belirlenmiştir ve üreticimiz bu çerçevede desteğini alacaktır.” şeklinde konuştu.
Çelik, hayvancılıkta da aynı modelin uygulanacağına değinerek, Doğu Anadolu ve yaklaşık 20 ilin yetiştirici, bazı bölgelerin besi, bazı bölgelerin ise süt üretim bölgesi olacağını bildirdi. Böylece herkesin nerede, ne desteği alacağını bileceğine işaret eden Çelik, bu durumun da verimi artıracağını kaydetti.
KAYNAK:AA